Školarci 19. prosinca 2023.

Sat bez struje – tvoje novo pravilo koje će ti pomoći da ih što prije pošalješ na spavanje

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nema ekrana prije spavanja, naravno. To je teorija. Praksa često ispadne potpuno drukčija, a evo zašto ne bi trebala i kako to može pomoći djeci da lakše zaspu.

Neki roditelji od prvog dana kad dobiju djecu jednostavno vole rutinu i prakticiraju je do u detalj. Drugi nemaju osmišljenu rutinu i ne vide puno smisla ni potrebe za to, pa su njihovi dani potpuno neisplanirani, baš kao i večeri. Neka djeca savršeno dobro reagiraju na rutinu i to ih umiruje. Druga se na rutinu navikavaju malo teže – možda zato što „pripadaju“ roditeljima koji ne vide smisao u rutinama. No, kako god bilo, bez obzira na godine u kojima se nalazi dijete, jednu bi rutinu trebalo obavezno usvojiti, a to je – sat bez struje.

Možda te zanima... Tablica spavanja: Koliko sna dijete treba i kako prepoznati znakove da ne spava dovoljno Vrtić

Ne, ne kažemo da moraš isključiti struju u stanu, zapaliti svijeće i pričati priče uz treperavu svjetlost. Iako – možeš, klincima je to doživljaj. Ali poanta „sata bez struje“ je da se tih sat vremena prije nego što djeca odu na spavanje provede u mirnom okruženju, bez ekrana (naravno) i uz neke aktivnosti koje bi mogle djelovati smirujuće.

Cilj ovog sata bez struje je pomoći djeci da se umire, da se polako prebace u raspoloženje koje će im pomoći da lakše zaspu. Budući da bi baš uskraćivanje ekrana i pritisak da se uskoro ide na spavanje mogli utjecati na djecu tako da oni dodatno pojačaju svoje aktivnosti – počnu najednom biti glasni i aktivni – roditelji su ti koji moraju usmjeriti djecu u smjeru u kojem žele. Odredi pravila ili ih pokušaj mudro usmjeriti.

Kako provoditi rutinu? 

Na primjer, crtanje je savršena aktivnost za prije spavanja, kao i čitanje. Dobro je da te aktivnosti provode u svojoj sobi, kako bi se već polako označio odlazak na spavanje. Kad se ova rutina uvede kao svakodnevna rutina, to može učiniti čuda za smireniji i lakši odlazak na spavanje, te tako možeš izbjeći borbu koju mnogi roditelji vode u to doba dana.

No, ne samo da će to pomoći djeci da lakše zaspu, nego će, tvrde stručnjaci, njihov san biti kvalitetniji. Polagano smirivanje aktivnosti pomoći će dječjem mozgu da se polako uljuljka u stanje opuštanja, pa će tako tijelo dobivati signale da je vrijeme za spavanje sve bliže.

Kad djeca zaspu na vrijeme i bez puno borbe, drugog su dana odmorniji, a vjerojatno svaki roditelj zna barem okvirno kolika je važnost dobrog sna za djecu. Ma, da si ne lažemo, dobar je san važan i za nas, ali nekako na djeci to ipak bolje i jasnije vidimo. U svakodnevnoj borbi oko svega i njihovom lošem raspoloženju, dramama…

Što raditi u satu bez struje?

Ovo može zapravo biti idealno vrijeme za obitelj na okupu. Zaigrajte neku društvenu igru, ali neku od kraćih i jednostavnijih – naravno, ovisno o dobi djeteta/djece. Dječje igre kartama, ribolov s plastičnim ribicama, domino, 4 u nizu… sve te mirne igre bit će dobar uvod u san. Bez ekrana! No, ovo vrijeme nema samo pozitivan utjecaj na odmor, nego može biti izvrsna prilika za obiteljsko druženje kakvih nam itekako nedostaje. Ipak, dijete se može odlučiti i samo provesti ovo vrijeme, crtajući ili čitajući, što je sasvim u redu.

I još nešto! Ova rutina bi se trebala provoditi dosljedno, svakog dana. Ako vidiš da ti raspored ne dozvoljava punih sat vremena, bolje je skratiti malo to vrijeme, nego ga protegnuti na punih sat vremena, ako je prekasno. Samo da je – bez struje. 

Možda te zanima... Tišina ima posebnu moć. Odrasli to znaju, ali kako pomoći djeci da uživaju u njoj? Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.