Vrtić Igre za djecu 05. ožujka 2022.

Zašto su djeca zapravo sretnija s manje igračaka?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Nedavno istraživanje otkrilo je kako su djeca sretnija kada imaju manje igračaka. Saznajte zašto!

S obzirom na nedavno istraživanje objavljeno u časopisu Infant Behavior and Development, više se ne trebate osjećati krivo ako se rješavate dječjih igračaka tijekom godina. Istraživači su otkrili da su djeca sretnija kada imaju manje igračaka. Tako je, napokon je potvrđeno kako mališani ne trebaju bezbroj igračaka kako bi bili sretni. Više nije uvijek bolje, bez obzira što nam kultura često nameće. 

Danski odgoj djece: 12 savjeta za sretno igranje

Naime, istraživači su proučavali djecu između 18 i 30 mjeseci i jednoj grupi dali četiri igračke, a drugoj 16. Djeca s manje igračaka više su sudjelovala u igri i duže vremena provodila u igranju. Također su se na više načina igrala s igračkama nego djeca koja su imala više igračaka na izbor. 

Prema rezultatima istraživanja, 'dublje proučavanje manjeg broja igračaka vodilo je povećanoj kreativnosti u igri', što je uvelike potaknulo koordinaciju fine motorike i razvoj kognitivnih vještina, poput pretvaranja i rješavanja problema. S druge strane, velik broj igračaka uzrokovao je ometanje i stalni prekid igre.

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

igračke Možda te zanima... Treba li tvojoj obitelji 'Pravilo o 20 igračaka'? Vrtić

Iako se mnogi roditelji vjerojatno osjećaju posramljeno jer imaju previše igračaka po cijelom domu, ne moraju, jer prema jednom istraživanju - prosječno kućanstvo sadrži čak oko 139 igračaka, a brojka se zna penjati i do 250. No, prije nego li pojurite riješiti se velike hrpe igračaka, imajte na umu da nije tako loša stvar što vaše dijete ima više od četiri igračke na izbor.

Ono što je važno je ne preplaviti djecu s puno igračaka odjednom. Povremeno mijenjanje igračaka najbolji je način za upoznavanje djece novim načinima igre bez straha od zasićenja, a time ćete i najbolje iskoristiti sve darove koje je dijete dobilo od obitelji i prijatelja. U svakom slučaju, zaključak je da dijete ne treba puno igračaka da bude sretno ili da razvije svoj puni potencijal.

Što se dogodilo nakon što sam donirala sve igračke svoje četvero djece