Vrtić Razvoj od 2. do 6. godine 15. studenoga 2018.

Kako potaknuti razvoj fine motorike kod djeteta?

crtanje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Saznaj što je fina motorika i zašto je toliko važna te kako možeš potaknuti njezin razvoj kod svog djeteta uz pomoć žlice, kvačica za rublje, pincete i drugih stvari koje sigurno imate kod kuće

Fina motorika je niz koordiniranih pokreta kostiju, zglobova i mišića šake (posebno prstiju) radi izvođenja malih, preciznih pokreta. Usko je vezana uz koordinaciju oko-ruka (mogućnosti da ruka i prsti pravilno izvrše zadatak koji smo vidjeli okom). Fina motorika nužna je za izvođenje nebrojeno mnogo svakodnevnih zadataka koje mi odrasli izvodimo s lakoćom, a koje djeca od rođenja do predškolske dobi moraju uvježbavati kroz zabavne aktivnosti koje će prihvatiti kao igru. 

Za što je sve važna fina motorika?

Tako će dijete dobro razvijene fine motorike biti sposobno izvršavati praktične aktivnosti koje se odnose na brigu za samoga sebe: pravilno jesti žlicom, vilicom, pa i nožem, počistiti prosipanu hranu, otvoriti/zatvoriti bočicu sa sokom, otkopčati/zakopčati gumbe, otvoriti/zatvoriti patentni zatvarač na jakni, zavezati cipele, počešljati se i samostalno zavezati rep ili čak isplesti pletenicu.

beba pincentni hvat Možda te zanima... Razvoj fine motorike od pincentnog hvata do pisanja Beba

Istovremeno s razvijanjem svijesti o mogućnosti brige za samoga sebe, dijete se i priprema za školu pa tako uči pravilno držati olovku, bojice, kist, služiti se gumicom za brisanje ili rezati škarama, počevši od rezanja po ravnoj liniji prema sve kompliciranijim linijama i oblicima (kose linije, cik-cak linije, valovite linije, trokut, kvadrat, krug).

Veza motorike i govora

Vrijedi spomenuti i da razna istraživanja pokazuju da su razvoj motorike i govora usko povezani. Dakle, aktivnije dijete koje više hoda, trči, skače, penje se i provlači zbog razvijenije grube motorike ima bogatiju spoznaju o svijetu i potrebne su mu riječi kojima će izraziti svoje iskustvo pa će ih i pronaći.

beba Možda te zanima... Najčešće greške koje usporavaju razvoj dječje inteligencije Beba

Dijete koje se bavi i aktivnostima za razvoj fine motorike, doživljavat će svijet oko sebe i osjetom dodira pa će tako vlastitim iskustvom naučiti što je teško, lako, malo, veliko, glatko, meko, hrapavo, hladno, toplo... Što je veća interakcija djeteta sa svijetom koji ga okružuje, bit će veće i njegovo životno iskustvo, a samim time i bogatiji rječnik kojim će se dijete izražavati i svoja iskustva dijeliti sa nama.

5 vječnih dječjih igara koje će zabaviti i klince i vas

Što pozitivno utječe na razvoj fine motorike?

U svome smo domu okruženi materijalima kojima možemo pozitivno utjecati na razvoj fine motorike djeteta. Naš je dom kao škrinjica blaga koja samo čeka da je otvorimo i ponudimo djeci. Evo samo nekih primjera što i kako možeš koristiti.

1. Žlica

Djeca jasličke dobi uživaju u manipulaciji predmetima. Na taj način uče o svijetu oko sebe. Njihova će se motorika razvijati na način da stvari u početku samo presipavaju iz posude u posudu, da ih bacaju i podižu s poda, da ručicama pune/prazne boce.

motorika | Author: Kristina Kaliman, odgojiteljica Foto: Kristina Kaliman, odgojiteljica Prateći ih u njihovoj igri, pronaći ćeš prikladan trenutak da im u igru ubacite i žlicu. U početku im ponudi da žlicom prenose veće, čvrste predmete poput kestena ili plastičnih jaja, da biste postupno smanjivali njihovu veličinu na grah, kukuruz, rižu pa sve do palente ili brašna. Kada savladaju i tu vještinu, otežaj im zadatak uvođenjem posuda užih otvora pa neka grah pokušaju žlicom ubaciti kroz otvor boce soka.

2. Kvačice za rublje

I ovaj materijal možeš ponuditi već djeci jasličke dobi. U početku budite spremni na nekoliko potrganih kvačica jer je pokret zakretanja njenih dijelova mnogo lakši nego onaj koji će kvačicu otvoriti. U redu je i ako dijete na početku kvačicu pokušava otvoriti dlanovima. No, vidjet ćeš, vrlo će brzo usvojiti tehniku otvaranja kvačice. Pronađite zajedno gdje ih sve možete objesiti: na uže, na zavjese, na igračke, na vlastitu odjeću, na prste ili uši... Pri tome se dobro zabavi i ne zaboravi– metoda pokušaja i pogrešaka savršena je za učenje! 

motorika | Author: Kristina Kaliman, odgojiteljica Foto: Kristina Kaliman, odgojiteljica

Pred veću djecu postavit ćeš i veće izazove pa ćeš na uže redom vješati čarape na kojima se nalaze brojevi od 1 do 10 ili ćeš na kvačice zalijepiti razne kartice za pridruživanje i usvajanje boja, brojeva ili slova.

3. Prazna ambalaža

Prazna ambalaža boca od vode ili soka, deterdženta za posuđe ili omekšivača za rublje višestruko je korisna. Pomoću nje djeca uče otvarati/zatvarati čepove. 

motorika | Author: Kristina Kaliman, odgojiteljica Foto: Kristina Kaliman, odgojiteljica Njihovim punjenjem i pražnjenjem usvajat će osnovne matematičke pojmove poput teško/lako, puno/prazno, jedan/puno. Ponudom različitih materijala utjecat ćete i na razvoj senzomotorike jer je vata mekana, gumbi su tanki i glatki, kesteni su okrugli, grah je malen i sl. Punjenje različitim materijalima omogućuje i istraživanje zvuka koji oni proizvode kada bocu protresemo.

Ideja plus: poveži komadiće tkanine ili satenske vrpce i dopustite svom jasličaru da ih neprestano iznova gura u bocu i poteže van.

4. Pinceta

Savršen materijal za vježbu tzv. pincetnog hvata koji označava dohvaćanje stvari, u početku samo palcem i kažiprstom, dok im se kasnije pridružuju i ostali prstići. Prenošenjem sitnih predmeta pincetom dijete istražuje i vježba pritisak koji je potrebno proizvesti prstićima radi obavljanja određenog zadatka. Dobro razvijen pincetni hvat jedan je od glavnih preduvjeta kasnijeg pravilnog držanja olovke

 

motorika | Author: Kristina Kaliman, odgojiteljica Foto: Kristina Kaliman, odgojiteljica

5. Papir

Papir za pisanje, novinski papir, salvete, papirnati ručnik, papirnate maramice, krep papir, papir za zamatanje. Svi su nam oni dostupni, a djeci omogućuju vrijedno iskustvo. Gužvajte papire u loptice. Papiri različite tvrdoće od djece će zahtijevati i različiti pritisak prstiju i šake kojom će ga formirati. Gađanjem koša napravljenim lopticama utjecaš ćeš i na razvoj grube motorike. Zbrajanjem koševa usvajat ćete brojanje. Papir možete i čupkati, trgati na malene komadiće, rezati ga škaricama, formirati od njega malene kuglice i lijepljenjem na podlogu stvoriti lijepe likovne radove.

motorika | Author: Kristina Kaliman, odgojiteljica Foto: Kristina Kaliman, odgojiteljica

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.