Beba Razvoj u 1. godini 14. svibnja 2016.

Kako izabrati igračku primjerenu dječjoj dobi?

Beba se igra
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Bitno je da prilagodite igračke djetetovom uzrastu i ne forsirate ubrzan razvoj

Većina roditelja griješi kupujući djeci složene i skupe igračke. Umjesto toga, odaberite one koje su jednostavne, zabavne i primjerene njihovom uzrastu.

Primjera radi, ako kupite djetetu vlakić predviđen da ide po tračnicama, brzo će mu dosaditi jer jedino može gledati kako vlakić juri ili ga vući po podu. Međutim, ako se opredijelite za jednostavniju varijantu vlakića, onog čiji su vagoni izrađeni od drvenih kockica, dijete će ga moći samo sastavljati i rastavljati i tako unedogled. Korist je dvostruka: dijete će se lijepo zabavljati i pritom razvijati sposobnost kombinatorike.

Naravno, to ne znači da dijete ne treba ponekad počastiti i skupljom igračkom. Bitno je da prilagodite igračke djetetovom uzrastu i ne forsirate ubrzan razvoj.

Igračke prema uzrastu djeteta:

0-6 mjeseci

Dok ne shvati čemu “služe” ruke i kako se njima “rukuje”, beba uživa promatrati žarko obojene predmete koji vise iznad njezinog krevetića i koje strujanje zraka lagano pomiče.

Glazba pomaže bebama u govoru i učenju

6-12 mjeseci

U ovom uzrastu, beba voli predmete drečavih boja koje može tresti ili gristi. Budući da većina beba počinje puzati oko devetog mjeseca, pametan izbor igračke je staza za puzanje ili glazbena prostirka.

Vodič kroz igračke za bebe od 0 do 12 mjeseci

12-18 mjeseci

Nakon prvog rođendana, bebe se ludo zabavljaju stavljanjem predmeta u predmet. Zbog toga im treba kupovati šuplje kocke koje se slažu jedna u drugu, od najmanje do najveće. Također, omiljene su im igračke one koje dijete može gurati ili vući.

Vježbe za mozak od rođenja do treće godine

18-24 mjeseca

Kada se dijete približi drugoj godini života, počinje oponašati odrasle iz svog okruženja. Najprije kopira roditelje, bake i djedove, a zatim i osobe koje se pojavljuju na televiziji. Zbog toga im treba kupovati igračke koje su minijaturna kopija predmeta koje odrasli svakodnevno koriste (telefon, glačalo, usisivač, alat i sl.).

Kako igra s lutkama utječe na razvoj dječaka?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.