Vrtić Igre za djecu 02. prosinca 2017.

Vodič za igračke prema djetetovoj dobi: Koje odabrati?

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Igračke moraju biti sigurne, prilagođene uzrastu, ali trebaju i razvijati djetetove vještine te omogućiti nesmetano učenje i istraživanje, ističu stručnjaci

Vječna dvojba, što kupiti za blagdane, po mogućnosti da nije skupo, da je za dijete korisno i zabavno. Dob djeteta diktira što mu je najpotrebnije za igru.

1 - 2 godine

Dr. sc. Dubravka Šimunović smatra da su za mališane u drugoj godini važne prve slikovnice za koje je dobro da su izrađene od plastificiranog materijala, bez suvišnih detalja"Didaktički materijal u ovoj dobi su igračke za guranje i vuču, razna drvena vozila u koja dijete može sjesti, na njih tovari različite predmete i pritom vježba pokrete", naglašava.

beba mobil Možda te zanima... Vodič kroz igračke za bebe od 0 do 12 mjeseci Beba

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

2-3 godine

U trećoj godini dijete postaje spretnije i traži igračke koje zadovoljavaju njegove potrebe za kretanjem. Dijete slika prstima i igra se bojama, modelira plastelinom, glinom... Za njih su idealne igračke vezane za životinjski svijet, sve što se gura, akustične igračke.

beba igračka Možda te zanima... Na što paziti kad kupujete igračke? Beba

4-5 godina

Kod mališana godinu starijih motorika je na vrhuncu. Kroz sve vrste igara u toj dobi dominira imitativna igra. Omiljena igračka kod djevojčica je lutka, ali i lutke životinje (medo najviše i najčešće). Dijete postavlja razna pitanja gledajući slikovnice i to ga potiče na govornu aktivnost. Uvijek su dobar izbor kocke za građenje, puzzle, frizerski pribor i oprema, lutke, glina za modeliranje, slikovnice s kratkim tekstom.

"Kod petogodišnjaka značajna je uloga verbalnih informacija jer djetetu je potrebno da mu roditelji tumače, nadopunjavaju ga, ispravljaju i pomažu mu u formiranju pojmova", kaže Dubravka te napominje da dijete traži društvo vršnjaka i u igrama počinje usvajati pravila, poštovati ih i pridržavati ih se. U radu s petogodišnjacima prikladan didaktički materijal su škare, pribor za šivanje, lopte, uže za preskakivanje... Imitativne igre su raznovrsnije, a najomiljenija uloga u igri je doktor, medicinska sestra i bolničarka.

igra, djeca, tata, igračke Možda te zanima... Najveća greška koju roditelji rade kad kupuju igračke za djecu Vrtić

6 godina

Kad mališani napune šest godina, pojačava se interes za konstruktivne igre. "U djevojčica je i dalje lutka najomiljenija, a kod dječaka razna vozila i strojevi. Dijete upotrebljava s velikom pozornošću škare ili boje za crtanje", ističe Dubravka Šimunović. Šestogodišnjaci vole različite sportske igre i sve više traže društvo svojih vršnjaka. Usvajaju pravila igara, poštuju ih i pridržavaju se. 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.