Trudnoća 01. listopada 2024.

Znanstvenici upozorili: Posteljica krije informacije o dovršenoj, ali i budućim trudnoćama. Ne treba ju bacati!

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

O posteljici se puno govori u tijeku trudnoće, budući da ona znači život za bebu, ali nakon poroda uglavnom više ne govorimo o njoj. No, znanstvenici ukazuju na to da bismo ipak trebali posvetiti joj više pozornosti.

Tijekom trudnoće brinemo se u svakom pogledu za dobrobit bebe i činimo sve da beba bude – dobro. U skladu s tim, puno se govori i o posteljici, koja je važna za održavanje bebe na životu. Važno je da sve bude kako treba, da beba dobije sve hranjive tvari, kisik i da bude na sigurnom, a tu veliku ulogu igra posteljica. No, kad trudnoća završi porodom, o posteljici se više ne brinemo – osim da ju tijelo mora izbaciti i da se mora paziti na to da niti jedan komadić ne zaostane u tijelu rodilje, kako ne bi došlo do komplikacija.

beba, porod, novorođenče Možda te zanima... Primalja objavila četiri nevjerojatne fotografije posteljice: Koja je nezdrava? Trudnoća

Takav je pristup, upozoravaju znanstvenici, pogrešan. Nova je studija ukazala na potrebu da se upravo toj posteljici prida više pažnje. Znanstvenici nakon studije istaknuli zašto odbacivanje placente zapravo može dovesti do gubitka vrijednih informacija. Štoviše, smatraju da bi patologija placente „trebala biti rutinski dio opstetričke i neonatalne skrbi, a također zaslužuje više pozornosti i istraživanja“.

Naime, analiza koja je nedavno objavljena u časopisu Cell Press Trends in Molecular Medicine, naglašava važnost posteljice i bogatstvo informacija koje ona može sadržavati o zdravlju majke i djeteta nakon rođenja, kao i vrijedne informacije koje može pružiti o svakoj idućoj trudnoći te majke.

Kakve tajne krije posteljica?

Posteljica je zapravo masa stanica koja predstavlja prvi organ koji se razvija nakon začeća, a sadrži sve gene bebe kako bi se njeni drugi organi - uključujući srce, pluća i sve bitne stvari - mogli početi formirati. Posteljica također prenosi antitijela na bebu kako se ona razvija, s ciljem da poboljša bebin imunitet nakon rođenja. Sve u svemu, posteljica je sjajan sustav za održavanje bebe na životu prije rođenja.

U većini zemalja ovaj se organ nakon poroda obično odbacuje kao medicinski otpad. S druge strane, u mnogim kulturama diljem svijeta posteljica se poštuje u različitim duhovnim ceremonijama.

Da se posteljica ne bi trebala odbacivati kao medicinski otpad upozoravaju povremeno znanstvenici, a sada su to „opravdali“ rezultatima studije.

„Posteljice nam mogu puno otkriti ne samo o tome što je pošlo po zlu u trudnoći, već i informirati nas o sljedećim trudnoćama majke, kako bi se što bolje sačuvalo zdravlje trudnice i bebe“, upozorila je Mana Parast, dr. med., profesorica patologije na Medicinskom fakultetu Sveučilišta Kalifornije u San Diegu.

Zbog izmjene hranjivih tvari koju omogućava posteljica, patologija posteljice može pružiti korisne informacije o brojnim problemima, uključujući nisku porođajnu težinu, neurološke probleme u dojenčadi, trudničku hipertenziju (preeklampsiju) i druge kardiovaskularne probleme kod roditelja.

„Na primjer, možemo doznati da je određena lezija u placenti koja se naziva decidualna arteriopatija potencijalni pokazatelj buduće kardiovaskularne bolesti kod žena. Neke druge lezije mogu reći hoće li se preeklampsija ili mrtvorođenče vjerojatno ponoviti u sljedećim trudnoćama“, dodaje dr. Parast.

Pregledom posteljice neposredno nakon poroda također se mogu otkriti potencijalne gljivične infekcije kod nedonoščadi, a inače bi mogli proći dani dok se ne ustanove. Ti dani kritično su razdoblje za zaštitu nedonoščadi od bolesti.

Iako ovo zvuči sjajno i nije jasno zašto to ne bismo koristili, činjenica je da procjena i dodatna testiranja zahtijevaju puno više resursa, što često nije dostupno u određenim zdravstvenim sustavima. No, nadamo se da će ovako važan izvor podataka ipak jednom dobiti svoje mjesto u postporođajnoj skrbi rodilja i djece.

Možda te zanima... Znaš li što je mikrokimerizam? Nešto što te zauvijek veže s tvojim djetetom Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.