Trudnoća Porođaj 19. rujna 2022.

6 stvari za koje nisi znala da se mogu dogoditi za vrijeme poroda

Foto: Guliver
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prva faza porođaja uključuje latentnu fazu (rani porod), aktivnu fazu i prijelaznu fazu. No, ponekad se te faze ne odvijaju tako brzo kao što bi trebale.

Postoji nekoliko dobro poznatih stvari koje se događaju tijekom poroda - poput trudova i bolova. No, može se dogoditi i nekoliko drugih stvari koji te mogu iznenaditi. Neki su uobičajeni i bezopasni, dok se s drugima brzo treba pozabaviti stručno osoblje.

Nenamjerno pražnjenje crijeva

Budući da se tijekom porođaja koriste isti mišići koji se koriste za veliku nuždu, može se desiti da dođe do nenamjernoga pražnjenja crijeva - i to je u redu. "Uobičajeno da se to desi, to zapravo znači da se pravilni mišići koriste kako bi se dijete potisnulo van", kaže doktorica Nita Landry.

Možda te zanima... Vagina nakon poroda: 7 stvari koje ti nitko nije rekao Beba

Epiduralna, zbog koje utrne donja polovica tvojega tijela, može povećati vjerojatnost nekontroliranog pražnjenja crijeva, objašnjava ona. Ako osjetiš poriv, samo se opusti, nemoj se stidjeti. "Raste broj novih istraživanja koja sugeriraju da pražnjenje crijeva tijekom poroda može pomoći izlaganju tvojeg dijete dobrim bakterijama u crijevima, što bi moglo imati dugoročne zdravstvene koristi", dodaje dr. Landry.

Mučnina i povraćanje

Ispostavilo se da mučnina i povraćanje nisu samo dio "jutarnjih mučnina", nego se mogu javiti i tijekom porođaja, posebno tijekom aktivne faze porođaja kada istiskuješ bebu van. "Kad žene dobiju epiduralnu, može doći do pada krvnog tlaka što može uzrokovati povraćanje", kaže Sherry Ross, liječnica opće prakse i stručnjakinja iz zdravstvenog centra Providence Saint John u Santa Monici.

 | Author: Guliver Foto: Guliver

Produženi porod

Prva faza porođaja uključuje latentnu fazu (rani porod), aktivnu fazu i prijelaznu fazu. No, ponekad se te faze ne odvijaju tako brzo kao što bi trebale. Produljena latentna faza je kada porođaj traje više od 20 sati za majke koje prvi put rađaju i više od 14 sati za one kojima ovo nije prvi porod, objasnila je Landry. "Dugotrajni latentni porođaji mogu biti iscrpljujući i ponekad frustrirajući za buduće mame, ali rijetko dovode do komplikacija i ne bi trebali biti pokazatelj za porođaj carskim rezom", kaže ona.

Što vas čeka u rađaoni?

Brzi porod

Brzi porođaj odnosi se na porođaj kada beba izađe za manje od tri sata nakon što krenu trudovi. "Većina novih mama može brzi porođaj smatrati pozitivnim, ali postoji određena zabrinutost kod njih", navodi Landry. Glavni problem je nedostatak vremena da se dođe do bolnice i prime lijekovi protiv bolova, zatim može doći do poroda u okruženju koje nije sterilno te naravno, porod bez prisustva medicinskog osoblja ili osobe koja je prošla poduku za porod.

"Još jedna važna poteškoća brzog porođaja je nedostatak vremena za pripremu koja majci omogućuje osjećaj kontrole i pronalaženje odgovarajuće strategije za porod", kaže Landry. Ostali potencijalni problemi uključuju povećani rizik od pucanja grlića maternice, krvarenja iz maternice ili vagine i rizik od infekcije za dijete zbog nesteriliziranog porođaja.

Možda te zanima... 12 neugodnosti nakon poroda na koje te nitko nije upozorio Beba

Vaginalno pucanje

Prilično je uobičajeno da područje između vagine i anusa pukne tijekom porođaja ako vaginalni otvor nije dovoljno širok. "Otprilike 90% žena iskusi određeno pucanje kože tijekom porođaja. Puknuće prvog ili drugog stupnja može prouzrokovati samo malu nelagodu u trajanju od nekoliko tjedana, ali puknuće trećeg i četvrtog stupnja može trebati više od nekoliko tjedana da zaraste", kaže dr. Landry.

"U nekim će slučajevima tvoj liječnik možda morati napraviti epiziotomiju, što je kirurški rez za proširenje vaginalnog otvora", navodi Landry. To nije uobičajeno, ali može se dogoditi ako se djetetovo rame zaglavi iza zdjelične kosti (distocija ramena).

Zadržana posteljica

Jednom kada tvoja beba iziđe na svijet, možda ćeš pomisliti "to je sada to", ali nije gotovo. "Normalno je da se trudovi nastave i nakon porođaja, jer tvoje tijelo treba izbaciti posteljicu iz maternice. Trudovi su također potrebni i za smanjenje količine postporođajnog krvarenja", kaže Landry. "Izbacivanje posteljice često se odvija samo od sebe u prvih 30 minuta nakon poroda jer se tvoja posteljica odvaja od stijenke maternice i izbacuje putem trudova. Ako se to ne dogodi automatski, fenomen se naziva zadržana posteljica."

Neki uzroci zadržane posteljice uključuju slabe kontrakcije ili se posteljica pričvrsti na mišićne stijenke maternice. Lijekovi mogu pomoći opustiti maternicu i liječnik može preporučiti dojenje što bi moglo dovesti do toga da se maternica stegne dovoljno da izbaci posteljicu. Simptomi zadržane posteljice uključuju vrućicu, iscjedak, teško krvarenje i / ili stalnu bol. 

Možda te zanima... Drhtavica nakon poroda - zašto se događa i koliko je uobičajena Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.