Trudnoća 08. ožujka 2023.

Posteljica u kapsulama? I to postoji, a evo koliko od tog ima koristi i koji su rizici

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako ovo područje nije znanstveno u potpunosti proučeno i nije provedeno dovoljno istraživanja, mnoge žene polažu nade u dobrobiti konzumiranja posteljice nakon poroda. No, je li to zapravo sigurno i koje koristi organizam ima od tog?

Sve do nedavno bilo je uistinu šokantno pričati o konzumaciji – posteljice. Ni sad to nije nešto što je općeprihvaćeno, jer ipak je to – posteljica, organ koji je bio u tijelu, ne baš posebno privlačan ni po čem. Barem ne privlačan u smislu hrane. No, što kad bi se ta posteljica pretvorila u kapsule?

Već neko vrijeme postoji u svijetu ovaj trend, pa su se neki tako posvetili izradi upravo takvih kapsula od posteljice. Kod takvih se kapsula posteljica najprije osuši, pretvori u prah, a onda se stavi u kapsule koje žena pije nakon porođaja. No, ovo nije nešto što se radi često, niti to mnogi prihvaćaju kao „normalno“ i uobičajeno. Ipak, neke žene vjeruju da bi ovakva konzumacija posteljice mogla imati razne prednosti za njih, te im pomoći da se oporave nakon poroda, dok neki stručnjaci smatraju da to zapravo može naškoditi majci i djetetu.

Možda te zanima... 6 stvari za koje nisi znala da se mogu dogoditi za vrijeme poroda Trudnoća

Poznato je da je ljudska posteljica dobar izvor esencijalnih mikronutrijenata kao što su željezo i cink, koji su potrebni za zacjeljivanje i cjelokupni oporavak žene nakon poroda. Međutim, ona također sadrži minimalne količine toksičnih elemenata. Stoga ovakvo spremanje posteljice u kapsule nije preporučljivo bez odgovarajuće liječničke kontrole. Štoviše, američki Centar za kontrolu i prevenciju bolesti (CDC) preporučuje izbjegavanje konzumiranja posteljice ili kapsula kako bi se spriječilo potencijalne rizike od dobivanja i prijenosa infekcija.

Nadalje, kada se postupak kapsuliranja provodi pod uvjetima koji nisu strogo sterilni ili kada se pilule konzumiraju bez razmatranja drugih čimbenika koji se tiču zdravlja majke, one mogu učiniti više štete nego koristi. Inače, konzumacija placente prvobitno je započela tijekom 70-ih u SAD-u.

Kako se posteljica stavlja u kapsule?

Ovaj se proces može obaviti na dva načina.

Osušene kapsule

Posteljica se ekstrahira, temeljito očisti, nareže na tanke kriške, kuha, suši (ili dehidrira), te melje u fini prah. Prašak se zatim stavlja u kapsule i uzima kao pilule.

Tradicionalna kineska medicina

Posteljica se u kineskoj kulturi koristi kao tradicionalni lijek. Kuha se na pari, reže, suši (ili dehidrira), te stavlja u kapsule. Međutim, kineska pilula također može sadržavati dodatne elemente ili biljke i mogu je koristiti i osobe koje nisu upravo rodile.

Iako ne postoji dovoljna količina vjerodostojnih istraživanja koja podupiru dobrobiti kapsula koje sadrže prah nastao od placente, vjeruje se da takve pilule imaju određene pozitivne utjecaje na organizam nakon poroda:

  • Omogućuju dodatnu energiju
  • Kontroliraju postporođajno krvarenje
  • Umanjuju pojavu promjena raspoloženja
  • Jačaju povezanost majke i djeteta
  • Potiču proizvodnju mlijeka
  • Ublažavaju bol
  • Preveniraju stres i postporođajnu depresiju

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

Koji su potencijalni rizici jedenja posteljice?

Iako se najčešće govori o dobrim stranama konzumacije posteljice na ovaj način, uzimanje ovih kapsula placente može zapravo izložiti majku i dijete riziku od određenih nuspojava:

  • Veći rizik od majčinih infekcija
  • Rizik od prijenosa infekcija na dojenče (kao što je streptokokna infekcija skupine B)
  • Rizik od izloženosti toksičnim metalima kao što su olovo i živa te lijekovima (korištenih tijekom poroda)
  • Povećan rizik od nastanka krvnih ugrušaka
  • Negativni učinci na proizvodnju majčina mlijeka (osobito ako majke imaju začepljene kanale ili mastitis)

 

Iako se prema našem saznanju kapsuliranje posteljice u Hrvatskoj ne može napraviti, barem ne službeno i u idealnim uvjetima, sigurni smo da ima onih koji su to pokušali „provući“ ispod radara. Dobro je u tom slučaju znati da ovaj postupak nije odobrila američka Agencija za hranu i lijekove, te da nepravilno obrađeni dodaci placenti mogu predstavljati ozbiljne rizike. Stoga je vrlo važno o ovome razgovarati s liječnikom ili bilo kojom medicinskom osobom.

 

Evo nekih pitanja koja te možda još uvijek muče!

1. Je li konzumiranje posteljice u kapsulama isto što i jedenje posteljice?

I je i nije. Svakako na kraju ta posteljica nađe put u tvoj organizam, ali doživljaj definitivno nije isti. Većina žena koje se odluče na konzumaciju posteljice, čine to u obliku kapsula. Međutim, neke žene također mogu konzumirati dehidriranu posteljicu bez procesa stavljanja u kapsule.

2. Kakav je okus posteljice?

Okus posteljice nije posebno proučavan niti dokumentiran, ali nekoliko je studija otkrilo da su žene koje su konzumirale posteljicu prijavile neprijatan okus i neugodan miris.

3. Je li konzumiranje posteljice kanibalizam?

Iako majčina placenta zakonski pripada majci, jedno je istraživanje sugeriralo da bi ljudi mogli etički kategorizirati konzumiranje posteljice kao mogući oblik kanibalizma. No, niti jedan autoritet nije dokazao ovu pretpostavku.

 | Author: Pixabay Foto: Pixabay

Iako zapravo većina žena koje su isprobale konzumaciju posteljice na ovaj ili onaj način, tvrdi da su posteljice u kapsulama s dodatcima zapravo imale navodne prednosti, odnosno da su dobrobiti bile očite, ne postoje konačne znanstvene studije koje bi dokazale navodne ove dobrobiti u velikim razmjerima. Štoviše, mnogi stručnjaci preporučuju izbjegavanje kapsula placente tijekom dojenja zbog mogućih rizika za bebu.

No, moramo reći – tko voli neka izvoli! Ali svakako uz detaljan razgovor s liječnikom kojem vjeruješ.

Možda te zanima... Posteljica otkriva anomalije i uzroke problema u trudnoći Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.