Trudnoća Porođaj 30. travnja 2020.

Čudo zvano posteljica: Nevjerojatne fotografije organa koji život znači za bebu u trbuhu

Foto: Facebook/Marry Fermont -Fotografie
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Posteljice dolaze u raznim oblicima i veličinima i ne postoje dvije iste. Pomoću posteljice do bebe dolaze kisik i hranjive tvari potrebne za razvoj, a ima i ključnu ulogu u otklanjanju otpada

Nizozemska fotografkinja Marry Fermont autorica je predivnih fotografija 'Kako beba stane u maternicu', a ovaj put prenosimo nevjerojatne fotografije posvećene organu neophodnom za bebin život u maminom trbuhu: posteljici. 

Na svom blogu objasnila je da je uvijek bila očarana posteljicom, ali da je njena uloga često zanemarena. "Uloga posteljice je iznimno važna – ona je novi endokrini organ koji se razvija unutar ženina tijela i ima čitav niz specifičnih funkcija; predstavlja ključnu vezu između fetusa i majke", objašnjava ginekologinja Senka Sabolović Rudman. 

beba, porod, novorođenče Možda te zanima... Primalja objavila četiri nevjerojatne fotografije posteljice: Koja je nezdrava? Trudnoća

Marry Fermont je prije objavljivanja fotografija proučila ovaj nevjerojatan organ. Napisala je kako je prosječna posteljica promjera oko 20 centimetara, debljine 2 do 3 centimetara i teška otprilike 500 grama. Jedna strane posteljice poznata je kao majčina strana. "Mlitava je. To je strana spojena na maternicu i prilično je ružna", opisala je fotografkinja kako ju ona vidi. 

Fetalna strane posteljice je prekrasna strana. "Ovo je strana koju vaša beba vidi. Jasno se vide vene koje prolaze kroz nju, i zbog toga izgleda kao drvo života, što je vrlo simbolično", kaže Marry.

Ovisno o tome gdje su placentarne membrane pukle tijekom porođaja, možete točno vidjeti gdje je vaša beba "živjela". Kod carskog reza to nije moguće, jer je rez prevelik. 

Posteljice dolaze u raznim oblicima i veličinima i ne postoje dvije iste. Pomoću posteljice do bebe dolaze kisik i hranjive tvari potrebne za razvoj, a ima i ključnu ulogu u otklanjanju otpada.

U tijeku porođaja 3. porođajno doba naziva se posteljično (placentarno) doba, jer je to razdoblje nakon porođaja djeteta unutar kojeg se porađa posteljica.

Možda te zanima... Ostavljaju posteljicu s bebom i do 10 dana nakon poroda Trudnoća

"Nakon njezinog poroda liječnik pregledava posteljicu da vidi je li čitava. Nakon poroda posteljica više nema svoju funkciju, a čini se da su pojedine skupine ili pojedinci svoju fascinaciju posteljicom i porodom pretvorile u placentofagiju", kaže ginekologinja Senka Sabolović Rudman.

U svakom slučaju, posteljica je nevjerojatan organ bez kojeg ne bi bilo života. 

Nevjerojatne fotografije posteljice možeš pogledati na web stranici fotografkinje.

trudnoća trudnica Možda te zanima... Jedenje posteljice: pomaže li zdravlju majke? Trudnoća

A za kraj prenosimo i nevjerojatnu fotografiju pupčane vrpce u čvoru.

Možda te zanima... Čudo s poroda: Rijetka fotka pupčane vrpce s čvorom Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.