Trudnoća Trudnica 19. travnja 2021.

Znaš li kako izgleda posteljica i koje su njezine glavne funkcije?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Čudesni organ koji štiti bebu i pruža joj uvjete za razvoj i rast.

Posteljica je jedinstveni organ trudnoće koji njeguje i štiti bebu. Uobičajeno se pričvršćuje na vrh ili bok maternice,a dijete je putem pupkovine pričvršćeno za posteljicu. Nakon poroda bebe, slijedi porod posteljice. To je slučaj kod većine porođaja, iako postoje neke iznimke.

Porođaj posteljice poznat je i kao treća faza porođaja. Isporuka cijele posteljice od vitalnog je značaja za zdravlje žene nakon poroda. Zadržana posteljica može uzrokovati krvarenje i druge neželjene nuspojave. Iz tog će razloga liječnik pregledati posteljicu nakon porođaja; ako je dio maternice ostao u maternici ili se posteljica ne porodi, liječnik može poduzeti i druge korake.

Možda te zanima... Ponosno pokazala svojih 40 šavova: 'To su vrata kroz koja je moja kći stigla na svijet' Beba

Koje su funkcije posteljice?

Posteljica je organ koji ima oblik palačinke ili diska. Pričvršćen je s jedne strane na maternicu majke, a s druge na djetetovu pupkovinu. Posteljica je odgovorna za mnoge važne funkcije kada je u pitanju rast djeteta. One uključuje proizvodnju hormona: estrogena, humanog korionskog gonadotropina (hCG) i progesterona. Posteljica ima dvije strane: majčina je strana obično tamnocrvene boje, dok je plodna strana sjajna i gotovo prozirna. 

U vaginalnom porođaju, nakon što žena rodi dijete, maternica će se smanjivati, a te će kontrakcije pomaknuti posteljicu naprijed i pripremiti ju za porod. Obično te kontrakcije nisu toliko jake kao kod porođaja. Međutim, neki liječnici mogu tražiti da žena nastavi gurati ili pritisnuti trbuh kao sredstvo za pomicanje posteljice naprijed. Porod posteljice obično je brz i zbiva se u roku od oko pet minuta nakon porođaja. Međutim, u nekih žena može potrajati duže. 

Porod posteljice nakon carskog reza

Ako rađaš carskim rezom, liječnik će fizički ukloniti posteljicu iz maternice prije zatvaranja reza na maternici i želucu. Nakon porođaja, liječnik će vjerojatno masirati vrh maternice (poznat kao fundus) kako bi je potaknuo da se skuplja i počne smanjivati. Dojenje djeteta neposredno nakon rođenja ili stavljanje djeteta na vašu kožu (poznato kao kontakt kože s kožom) također može uzrokovati kontrakciju maternice. Bez obzira na način isporuke posteljice, liječnik će pregledati posteljicu, a  ako se čini da nedostaje dio posteljice, liječnik može preporučiti ultrazvuk maternice. Ponekad prekomjerno krvarenje nakon poroda može ukazivati ​​na to da je posteljica još uvijek u maternici.

Žena bi trebala roditi posteljicu u roku od 30 do 60 minuta nakon porođaja. Ako posteljica nije isporučena ili ne izađe u potpunosti, to stanje se naziva zadržana posteljica. Postoji nekoliko razloga zbog kojih se posteljica možda neće u potpunosti izaći: 

  • Cerviks se zatvorio i premalen je otvor za prolazak posteljice.
  • Posteljica je prečvrsto pričvršćena za zid maternice.
  • Dio posteljice se odlomio ili je ostao povezan tijekom porođaja.

Zadržana posteljica glavna je briga liječnika jer se maternica nakon poroda mora stegnuti natrag. Zatezanje maternice pomaže krvnim žilama da zaustave krvarenje. Porod posteljice često se dogodi toliko brzo nakon rođenja da novopečena mama to možda i neće primijetiti jer je usredotočena na svoju bebu (ili bebe), no važno je da se posteljica isporuči u cijelosti.

Izvor: www.healthline.com

baby in the womb Možda te zanima... Kako beba stane u maternicu? Prekrasne fotke beba u pozama iz maminog trbuha Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.