Trudnoća Trudnica 01. lipnja 2021.

Krvarenje u trudnoći može biti znak placente previje

trudnica, ultrazvuk
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Postojanje predležeće posteljice izuzetno je ozbiljna dijagnoza te je trudnice s ovom dijagnozom potrebno hospitalizirati i nadzirati na bolničkim odjelima. Kad se dosegne terminska trudnoća tj. s navršenih 37 tjedana gestacije porod se završava carskim rezom, i ranije ako dođe do obilnog krvarenja

Placenta previja, odnosno predležeća posteljica podrazumijeva abnormalno sijelo (smještaj) posteljice. Naime, najčešće mjesto insercije posteljice je fundus maternice (prednja ili stražnja stijenka), a ako je posteljica udaljena manje od tri centimetra od unutarnjeg ušća cervikalnog kanala ili ga prekriva (dijelom ili u cijelosti) govorimo o placenti previji. U samom početku trudnoće dosta se često viđa posteljica u nižim segmentima maternice (blizu unutarnjeg ušća ili preko njega), ali kako se s rastom maternice pomiče i posteljica, uglavnom se dijagnoza placente previje postavlja tek nakon 26. tjedna trudnoće budući da se tek tada formira i donji uterini segment.

Samo kod deset posto trudnica kod kojih je u početku trudnoće posteljica nisko položena, tako ostane i do kraja trudnoće. Inače, incidencija placente previje je oko 1 na 200 poroda, od čega svega  20 posto otpada na totalnu placentu previju. Naime, razlikujemo nekoliko oblika predležeće posteljice.

trudnica Možda te zanima... Hematom na posteljici - uzrok krvarenja u trudnoći Trudnoća

Totalna placenta previja podrazumijeva posteljicu koja potpuno prekriva unutarnje ušće cervikalnog kanala (CC), dok je parcijalni oblik placente previje povezan s djelomičnim prekrivanjem ove strukture. Marginalna placenta previja definira se kao rubno smještena posteljica od unutarnjeg ušća cervikalnog kanala što uglavnom znači smještaj posteljice unutar tri centimetra od ove strukture.

Iznenadno krvarenje - osnovni simptom

Etiologiju tj. razlog nastanka ovakvog abnormalnog sijela posteljice nije uvijek moguće objasniti. Poznato je da u nekim okolnostima češće viđamo placentu previju, a to su; dob preko 35 godina, višerotkinje, prethodni carski rez, tumor maternice, višeplodne trudnoće (npr. blizanačka trudnoća udvostručuje prosječnu incidenciju za placentu previju), ponavljajuće trudnoće u kratkom vremenskom razdoblju, ranija placenta previja (povećava učestalost na pet posto).

Možda te zanima... Ove simptome u trudnoći ne smiješ ignorirati Trudnoća

Osnovni simptom placente previje je iznenadno krvarenje koje nije praćeno bolovima. Intenzitet krvarenja pri tome može biti različit; od neznatnog točkastog krvarenja do obilnog, profuznog krvarenja kakva uglavnom viđamo u zadnjem tromjesečju trudnoće. Prvo krvarenje obično nije obilno pa se govori o tzv. ʺupozoravajućem krvarenjuʺ iza kojeg obično slijedi obilno krvarenje. Osnovni način postavljanja dijagnoze je ultrazvučni pregled, kojim je moguće postaviti dijagnozu prije pojave kliničkih znakova. Osim vizualizacije posteljice abnormalnog sijela tada se uglavnom nađe i plod visoko iznad ulaza u zdjelicu i obično je u poprečnom ili kosom položaju. 

Možda te zanima... Posteljica otkriva anomalije i uzroke problema u trudnoći Trudnoća

Carski rez s 37 tjedana

Iz svega je jasno da je postojanje predležeće posteljice izuzetno ozbiljna dijagnoza te je trudnice s ovom dijagnozom potrebno hospitalizirati i nadzirati na bolničkim odjelima. Kad se dosegne terminska trudnoća tj. s navršenih 37 tjedana gestacije porod se završava carskim rezom. Jasno, i ranije ako dođe do obilnog krvarenja.

Sam carski rez kod trudnica s dijagnozom placente previje izuzetno je rizična operacija, budući da se tijekom operacije mora očekivati obilno krvarenje koje je obično teško zaustaviti zbog manjkave kontraktilnosti donjeg uterinog segmenta. Tada se primjenom hemostatskih šavi na sijelo posteljice i uterotonicima pokušava postići hemostaza, obično uz istovremenu nadoknadu krvnih derivata.

Pročitajte što se još događa s vašom bebom u 26. tjednu trudnoće!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.