Trudnoća 14. rujna 2023.

Znaš li što je mikrokimerizam? Nešto što te zauvijek veže s tvojim djetetom

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Roditelj je uvijek povezan s djetetom. Posebno se to odnosi na mame koje dijete nose, kako se kaže, pod srcem. No, možda je ta povezanost i više nego samo imaginarna…

Kad kažu kako krv nije voda i kako ne pada jabuka daleko od stabla, sve to ima svoje razloge. Roditelji i djeca su itekako povezani, u svakom pogledu. Ne moramo niti napominjati da je, uz sve dužno poštovanje tatama, povezanost mame s djecom još nekako dublja i značajnija. Ipak su svoju djecu nosile u svom tijelu, a i kasnije su najčešće prva pomisao djeteta u bilo kojoj situaciji. No, čini se da ta povezanost ima i fizičku osnovu.

Možda te zanima... Fotografija pokazuje zašto je pupčana vrpca toliko čudesna Trudnoća

Naime, znanost je ne tako davno potvrdila da žena koja je rodila dijete, u svom tijelu ima i stanice tog djeteta. Zvuči kao znanstvena fantastika, zar ne? Pojasnit ćemo. Tijekom trudnoće, dok majka djetetu kroz posteljicu šalje hranjive tvari, kisik, vodu i druge za život važne stvari, fetalne stanice mogu proći kroz tu istu placentu u majčin krvotok i tamo se nastaniti. Taj se fenomen naziva mikrokimerizam.

Te stanice u majčinu tijelu ostaju godinama, nekad desetljećima, a nekad i cijeli život. Potvrđeno je to velikom studijom koja je provedena 2012. godine, u kojoj su znanstvenici pronašli muške stanice u mozgu žene. No, trudnoća nije jedini način na koji te stanice mogu dospjeti u drugo tijelo.

Što je zapravo mikrokimerizam?

"Mikrokimerizam je fascinantan i složen fenomen u kojem mali broj stanica jedne jedinke postoji unutar tijela druge genetski različite jedinke", objasnio je reproduktivni znanstvenik dr. Renu Bala. "To se može dogoditi kroz nekoliko mehanizama, poput trudnoće, transfuzije krvi ili transplantacije organa." Fetalni mikrokimerizam (FMc) posebno se odnosi na kretanje stanica iz fetusa u majčino tijelo preko placente.

Postoji, kažu znanstvenici, nekoliko razloga zašto se to može dogoditi. Kao prvo, placenta je stvarna, fizička vezu između majčina i fetalnog krvožilnog sustava. Osim tog, imunološki sustav žene je slabiji nego inače tijekom trudnoće, što može privremeno omogućiti stanicama da uđu u krvotok bez napada.

Prijenos stanica počinje rano—pojavljuje se u krvi u 4. ili 5. tjednu trudnoće. Ove su stanice također jedinstvene jer mogu prerasti u različite vrste tkiva po cijelom tijelu. Stanice fetalnog mikrokimerizma pronađene su u organima majki kao što su srce, pluća, mozak, dojke i koža.

Stanice mogu postojati desetljećima

Ipak, znanstvenici još uvijek nisu sigurni koliko dugo stanice bebe zapravo mogu ostati u majčinu tijelu. U nekim slučajevima, te su stanice otkrivene desetljećima nakon trudnoće, zbog čega znanstvenici smatraju da su one tamo dugotrajno, a možda čak i zauvijek. No, u većini slučajeva se broj tih stanica s vremenom smanjuje, osobito ako ih imunološki sustav majke identificira, te krene uklanjati.

Zdravstvene implikacije za mamu su komplicirane

Stanice fetalnog mikrokimerizma mogu pomoći, pa čak i zaštititi, pomažući obnoviti tkivo nakon porođaja. Mnoga istraživanja sugeriraju čak da fetalne stanice mogu putovati do majčinih rana kako bi pomogle u zacjeljivanju. Fascinantno, zar ne?

No, istovremeno, mogu postojati i određeni zdravstveni rizici povezani s fetalnim mikrokimerizmom koji se još uvijek proučava. Na primjer, neka istraživanja pokazuju da bi mogao igrati ulogu u majčinim autoimunim bolestima ili određenim vrstama raka.

Iako ne znamo točno kakvu ulogu fetalni mikrokimerizam igra u ljudskom razvoju i zdravlju, sa sigurnošću možemo reći da je u pitanju moćna veza mame s djetetom.

Možda te zanima... Posteljica u kapsulama? I to postoji, a evo koliko od tog ima koristi i koji su rizici Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.