Trudnoća Trudnica 12. lipnja 2021.

'Nisam ozbiljno shvatila upozorenje nakon četvrtog carskog reza'

Foto: Facebook/Whitney Jo Barthel
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mama četvero djece dok je bila s petim na putu podijelila je svoju priču o petoj trudnoći u kojoj je razvila stanje urasle posteljice, visokorizičnu komplikaciju koja se događa kada se posteljica ugradi preduboko u zid maternice

Whitney Barthel mama je četvorice dječaka, šestogodišnjeg Daniela, četverogodišnjeg Frankieja, trogodišnjeg Georgea, jednogodišnjeg Charlesa i zatrudnjela je peti put, prvom djevojčicom. Svoje dječake rodila je carskim rezom, a kad ju je liječnica na četvrtom porodu pitala hoće li podvezati jajovod jer postoji velika šansa da će se, ukoliko opet zatrudni, razviti placenta accreta, odnosno urasla posteljica, Whitney je odbila. Ovo je njezina priča: 

Gotovo sve vezano za moju četvrtu trudnoću slijedilo je načela Murphyjevog zakona. Moj vodenjak pukao je na dočeku Nove godine. I to ne bi bio problem, ali suprug i ja živimo dva i pol sata od bolnice i bili smo prisiljeni voziti po mećavi (suprug i i s ponešto alkohola u krvi) prema bolnici. No, to je sasvim jedna druga priča.

Hoćemo li sada podvezati jajovod?

Vratimo se na ovu priču. S obzirom da je bila Nova godina, moj liječnica je, naravno, bila na godišnjem. Kad me je liječnica koja je bila dežurna vozila prema operacijskoj sali za moj četvrti carski rez, pitala me: "Hoćemo li sada podvezati jajovod?"

trbuh žena Možda te zanima... Je li moguća trudnoća nakon podvezivanja jajovoda? Trudnoća

I prije nego što sam stigla odgovoriti, moja mama je rekla: "Da, da, podvežite!" Nasmijala sam se mami i odgovorila: "Ne. Ovaj put ne." Liječnica me pogledala kao da sam luda i rekla: "Znate, šanse da razvijete placentu accretu nakon četvrtog carskog reza jako su velike."

Pitala sam smireno što je to, a ona me je tada, kao potpuno neupućenu pacijenticu informirala kako je placenta accreta iliti urasla posteljica, stanje u kojem posteljica abnormalno sraste sa stijenkom maternice, što izaziva zakašnjeli porod posteljice, odnosno može izazvati nepotpuni porod posteljice, krvarenje i infekciju. A ako postoji sumnja na uraslu posteljicu, liječnik će vjerojatno zakazati termin za carski rez.

Budući da sam se do sada dosta dobro oporavljala od carskih rezova i zbog činjenica da moja liječnica nije bila previše zabrinuta oko tog stanja, odgovorila sam: "Mislim da ću ipak preskočiti ovaj put i razgovarati sa svojom liječnicom. No, ako sljedeći put razvijem tu placentu, što bi se moglo dogoditi?"

Trudna s petom bebom

Ona je objasnila kako je najsigurniji postupak histerektomija, ali ako je očuvanje maternice važno, a krvarenje nije obilno, ponekad se maternicu može očuvati resekcijom abnormalnog mjesta. Zatim je spomenula prijevremeni porod, a ako posteljica počne raste preko ožiljka carskog reza i počne se vezati za druge organe, mogla bih umrijeti

trudnica, ultrazvuk Možda te zanima... Krvarenje u trudnoći može biti znak placente previje Trudnoća

Bilo je jako dramatično. No, odlučila sam ignorirati njezina upozorenja i evo me, trudna sam s petom bebom. Prije par tjedana, u 14. tjednu trudnoće, bila sam na ultrazvuku. Sa sobom sam povela svoju najbolju prijateljicu i kasnije smo se odlučile počastiti manikurom i otići na ručak. No, nakon što je tehničar uzeo snimke s ultrazvuka i rekao nam da malo pričekamo, postale smo zabrinute. Kad je liječnica došla, izgovorila je te proklete riječi - placenta accreta.

Iako još uvijek nemam potvrđenu dijagnozu, znala sam da ću sljedećih mjeseci provoditi puno vremena u bolnici, a prva misao koja mi je prošla kroz glavu bila je: 'Hvala bogu da ona liječnica koja je me je na prošlom porodu upozorila da bi moglo doći do ovoga, više ne radi ovdje, ali zato je tu moja mama koja će mi odmah reći: "Rekla sam ti!"' I rekla mi je, iako, na najljepši i najnježniji mogući način koji je mogla.

I iako ne bih mijenjala svoju djevojčicu, i nažalost svoju posljednju bebu ni za što, čak ni za svoju maternicu, žao mi je što nisam upozorenje te liječnice shvatila ozbiljnije i što se nisam pripremila za ovaj ishod

žena u bolnici Možda te zanima... Pregrađena maternica - uzrok komplikacija u trudnoći Trudnoća

Ginekologinja Petra Podobnik Brlečić detaljnije je objasnila što znači stanje placente accrete: "Posteljica je obično pričvršćena na stijenku maternice, ali postoji stanje koje se javlja kada se posteljica uraste duboko u zid maternice, a to stanje je poznato kao placenta accreta, placenta increta, ili placenta percreta ovisno o težini i dubini prodoru u stijenku maternice te se javlja u oko 1 u 2500 trudnoća. Carski rez povećava mogućnost placente accrete, te su višestruki carski rezovi bili su prisutni u više od 60% slučajeva placente accrete, posebno kad je prisutna placenta previja u području ožiljka od carskog reza. Kod postojanja placente accrete postoji veliki rizik od krvarenja tijekom trudnoće, posebno u trećem tromjesečju, što može i dovesti do prijevremenog poroda. Trudnoće kod kojih postoji sumnja na placentu accretu zahtijevaju intenzivan nadzor uz veliku vjerojatnost potrebe za bolničkim liječenjem tijekom trudnoće i operativni završetak poroda."

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.