Trudnoća Porođaj 13. prosinca 2019.

Primalja objavila četiri nevjerojatne fotografije posteljice: Koja je nezdrava?

beba, porod, novorođenče
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Posteljica je izvor hranjivih tvari i kisika za bebu u trbuhu, a ta posebna veza između bebe i majke fascinira više od ijednog drugog organa u ljudskom tijelu. Pogledaj kako izgleda i pokušaj pogoditi koja nije zdrava

Upozorenje čitateljima: Ako ste osjetljivi na fotografije krvi, ove fotografije su vrlo realne

Od svih organa u ljudskom tijelu posteljica privlači najviše pozornosti. Uloga posteljice je iznimno važna - ona je novi endokrini organ koji se razvija unutar ženina tijela i ima čitav niz specifičnih funkcija. Doprema djetetu hranjive tvari i kisik, otprema djetetove otpadne tvari u krvotok majke koja ih onda izlučuje bubrezima i plućima te proizvodi hormone i čuva trudnoću, modulira imunološki sustav majke i štiti plod od majčine imunosne reakcije.

Možda te zanima... Kao krafna: Primalja objavila nevjerojatnu fotografiju ženskog cerviksa Trudnoća

Posteljica privlači i fascinira i fotografe porođaja pa smo tako već objavili nevjerojatne fotografije koje je napravila fotografkinja Marry Fermont: Nevjerojatne fotografije pokazuju čudo zvano posteljica, a sada je postala viralna objava jedne primalje koja je objavila fotografije čak četiri posteljice i tražila od pratitelja na društvenoj mreži da pogode koja je nezdrava.

Primalja Angelina Ruffin-Alexander napravila je kolaž s porukom: "Mi kao primalje uvijek analiziramo posteljicu nakon poroda. Jedna od ove četiri nije zdrava jer mama i beba su bile pothranjene zbog trudničke hiperemeze koja je uzrok prijevremenog rođenja u 34. tjednu". Također je i objasnila kako treba izgledati zdrava posteljica.

Posteljica otkriva anomalije i uzroke problema u trudnoći

Posteljice dolaze u raznim oblicima i veličinama i ne postoje dvije iste, a ovisno o tome gdje su placentarne membrane pukle tijekom porođaja, možete točno vidjeti gdje je vaša beba "živjela".

Beba spojena s posteljicom Možda te zanima... Čudesna posljednja slika povezanosti bebe i njene posteljice Trudnoća

"Na fetalnoj strani gledamo raspored krvnih žila posteljice i inserciju pupkovine koja bi morala biti centralno ili paracentralno na posteljici, ne i na ovojima. Neizostavan je pregled pupkovine koja bi kod donesenog eutrofičnog djeteta trebala biti duga 60 cm, široka 2-2.5 cm, te treba imati dvije arterije i jednu venu. Na fetalnoj strani se vide i ovoji, te se gleda boja i veličina ovoja, eventualno miris", kaže ginekologinja Dženis Jelčić. 

"Majčina strana posteljice je ona strana posteljice koja je bila u kontaktu sa stijenkom maternice. Na toj strani vidimo režnjeve i jako je bitno da su svi režnjevi na svom mjestu, te da niti jedan režanj ili jedan njegov dio nije ostao u šupljini maternice. Na majčinoj strani možemo vidjeti sitne kalcifikate koji govore u prilog prenesenoj trudnoći ili insuficijentnoj posteljici. Također tu možemo vidjeti krvne ugruške, koji mogu upućivati na djelomično ili potpuno prijevremeno odljuštenje posteljice", objasnila je.

Najčešći poremećaji posteljice su: predležeća posteljica (nisko položena posteljica, prednjači pred plodom), prijevremeno odljuštenje posteljice (posteljica se ljušti prije poroda djeteta), insuficijencija posteljice - poremećaj funcije posteljice zbog kojeg se posljedično slabije doprema kisik i hranjive tvari do ploda te nastaje intrauterini zastoj rasta ili smrt ploda.

Možda te zanima... Ostavljaju posteljicu s bebom i do 10 dana nakon poroda Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.