Trudnoća Beba u trbuhu 28. veljače 2024.

Mikroplastika pronađena u baš svakom testiranom uzorku ljudske posteljice

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mikroplastika je svugdje oko nas, a istraživanje sugerira da prati nas i prije nego što se rodimo

U novom zabrinjavajućem istraživanju stoji kako je mikroplastika pronađena u baš svakom testiranom uzorku ljudske posteljice (placente), zbog čega su znanstvenici izrazito zabrinuti zbog potencijalnih posljedica na zdravlje fetusa. Analizirali su ukupno 62 uzorka placente i ustanovili da je najčešća detektirana vrsta plastike polietilen -  koristi za izradu plastičnih vrećica i boca. Druga je studija otkrila mikroplastiku u svih 17 testiranih uzoraka tkiva arterija, a znanstvenici sugeriraju da su te čestice plastike povezane sa začepljenjem krvnih žila, prenosi The Guardian

Svi uzorci posteljice prikupljeni od 62 ispitanice su sadržavali određenu količinu mikroplastike, od 6,5 do 790 mikrograma po gramu tkiva. U 54% uzoraka je otkrivena prisutnost polietilena iz plastičnih boca i vrećica. 10% uzoraka je sadržavalo PVC, piše stručni časopis Toxicological Sciences.

Mikroplastika su čestice manje od pet milimetara, koje nastaju razgradnjom većih plastičnih predmeta. To je postalo glavna opasnost za okoliš tijekom posljednjih nekoliko desetljeća, a mikroplastika je prisutna i u ogromnom broju širom svjetskih oceana te u tlu i rijekama svih sedam kontinenata.

Mikroplastika je nedavno otkrivena i u ljudskoj krvi te u majčinom mlijeku. Kakve će to imati posljedice po zdravlje još se ne zna, ali se pokazalo da čestice mikroplastike uzrokuju oštećenja na ljudskim stanicama u laboratoriju. Mikroplastika se može nakupiti u nekom tkivu i uzrokovati upale, slično kao što čine mikročestice iz zagađenog zraka, ili štetu mogu nanijeti kemikalije iz plastike.

Možda te zanima... Pronađena mikroplastika u majčinom mlijeku – koliko je opasna? Beba

Ogromne količine plastičnog otpada koje se svakodnevno bacaju u okoliš zagadile su čitav planet - od vrha Mount Everesta, do najdubljih dijelova oceana. Sitne čestice plastike konzumiramo  preko hrane ili vode i da ih udišu sa zrakom, a mikroplastika je pronađena u izmetu male djece i odraslih ljudi.

Profesor Matthew Campen sa Sveučilišta New Mexico u SAD-u, koji je vodio istraživanje, kaže: ‘Ako vidimo utjecaj mikroplastike na placentama, onda bi apsolutno sav život sisavaca na planeti mogao biti na udaru. To nikako nije dobro!‘

Kazao je i da bi sve veća koncentracija mikroplastike u ljudskim tkivima mogla objasniti neobičan porast slučajeva određenih zdravstvenih problema, uključujući upalnu bolest crijeva (IBD), rak debelog crijeva kod ljudi mlađih od 50 godina i sve manji broj spermija kod muškaraca.

Mikroplastika je po prvi puta detektirana u ljudskoj posteljici 2020. godine iz uzoraka četiri zdrave žene iz Italije koje su imale uredne trudnoće i porođaje. ‘Mikroplastika u sebi sadrži tvari koje remete normalan rad žlijezda što može izazvati dugoročne učinke na ljudsko zdravlje‘, rekli su znanstvenici.

Koncentracija mikroplastike u placenti bila je posebno zabrinjavajuća, rekao je Campen. Naime, tkivo posteljice raste samo osam mjeseci, jer se počinje formirati oko mjesec dana od početka trudnoće. ‘Drugi organi našeg tijela prikupljaju plastiku tijekom mnogo dužih vremenskih razdoblja‘, dodao je. To znači da se mikroplastika u našem organizmu taloži vrlo brzo.

Možda te zanima... Zastrašujuće istraživanje: U posteljicama pronašli tragove čađe Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.