Trudnoća Trudnica 27. lipnja 2018.

Jesu li sojini proizvodi štetni za trudnice i djecu?

soja mlijeko
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Doc.dr.sc. Darija Vranešić Bender, klinički nutricionist, odgovara čitateljici smije li se u trudnoći konzumirati sojino mlijeko te potiču li sojini proizvodi sazrijevanje djevojčica i rani ulazak u pubertet s osam godina

Ne podnosim laktozu i u trudnoći, kao zamjenu za mlijeko, konzumiram sojino mlijeko. Nedavno sam naišla na članak koji me poprilično zabrinuo. U njemu se ne preporučuje konzumiranje sojinog mlijeka, a pogotovo ne u trudnoći. Zanima me je li sojino mlijeko uistinu štetno u trudnoći?

Soja je namirnica koja se izrazito istražuje te su joj dokazane brojne prehrambene i zdravstvene vrijednosti. Međutim, uz soju se posljednjih godina vežu i kontradiktorne informacije zbog sadržaja fitoestrogena te zbog činjenice da je veliki udio usjeva soje genetski modificiran. Istodobno, tržište i prodaja soje rastu velikom brzinom, a nagli porast potražnje uočen je na prijelazu iz osamdesetih u devedesete godine dvadesetog stoljeća. Ovaj fenomen dogodio se istodobno sa spoznajama o zdravstvenim prednostima soje, primarno zbog značajnog udjela proteina s visokom biološkom vrijednošću.

Možda te zanima... Danas je riba na meniju? Evo koju trudnice i djeca smiju jesti, a koju moraju izbjegavati Trudnoća

Sojino mlijeko ima bogatiji okus i teksturu od ostalih zamjena za mlijeko. Ne sadrži laktozu i stoga je pogodno za osobe koje ne podnose mliječni šećer. Jedna šalica sadrži približno 80 kcal, sadržaj masti je nizak, a izvrstan je izvor vitamina B1 te dobar izvor magnezija i vitamina B2. Među znanstvenicima postoje brojne polemike oko korisnosti unosa soje.

Učinak sojinih proizvoda na zdravlje djece

Određeni autori napominju da fitoestrogeni iz soje mogu imati devastirajući učinak na zdravlje i to osobito djece. Prema njima, postoje određene indikacije da sojini proizvodi potiču ranije sazrijevanje djevojčica i ulazak u pubertet, i to već s osam godina. Posljedica preranog sazrijevanja su problemi s neplodnošću i karcinomom reproduktivnih organa, a moguća je i pojava astme, imunoloških poremećaja i poremećaja štitnjače.

Možda te zanima... Prof. Dumić: Zbog okoliša djeca ulaze u pubertet već s 8 godina! Školarci

Međutim, osim što protivnici soje svoje tvrdnje temelje na opskurnim saznanjima iz životinjskog svijeta, zanemaruju i činjenicu da  smo svi mi svakodnevno izloženi brojnim sintetskim hormonima koji se daju životinjama za rast i koji imaju znatno pogubniji učinak na zdravlje od sojinih fitoestrogena. Štoviše, u usporedbi sa sintetskim hormonima, fitoestrogeni soje su vrlo blagi, a mogu i spriječiti vezivanje sintetskih hormona na receptore i tako spriječiti njihovo štetno djelovanje.

Tijekom posljednjih godina objavljeno je više istraživanja koja su mjerila razine fitoestrogena u tijelu trudnice, amnionskoj tekućini, majčinom mlijeku i uspoređivale te razine s eventualnim štetnim ishodima. Nije se pokazala nikakva povezanost između konzumacije soje i sojinog mlijeka i štetnih učinaka na trudnoću i novorođenče

trudnica hrana Možda te zanima... Što trebate jesti u trudnoći? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.