Trudnoća Planiranje trudnoće 19. listopada 2023.

Šest razloga zašto je dobro biti 'starija' mama

Foto: Unsplash
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Sve više i više istraživanja otkiva iznenađujuće prednosti biti starija mama. Ovo je šest najvećih

Znajući da biološki sat samo što nam nije otkucao može biti zaista zastrašujuće. I istina je da se broj jajašaca s godinama smanjuje, a trudnoća iznad 35 godina dolazi s nekim dodatnim rizicima komplikacija poput hipertenzije ili dijabetesa ili kromosomskih abnormalnosti. Zato je uvijek dobra ideja posavjetovati se s liječnikom o planovima za 'izgradnju' obitelji kako bi bila sigurni da odlučuješ o pravom izboru za svoj život i svoje zdravlje.

Ali dobra je vijest da sve više i više istraživanja otkriva iznenađujuće prednosti starijih mama - i za mamu i za dijete.

1. To može povećati moć tvog mozga

Studije pokazuju da rađanje djece kasnije u životu može te učiniti mentalno oštrijima s godinama. U jednoj studiji objavljenoj u časopisu American Geriatrics Society ispitano je 830 žena srednjih godina kako bi se utvrdilo postoji li veza između rađanja djeteta u kasnijoj dobi i snage mozga. Otkrili su da žene koje su posljednje dijete rodile nakon 35 godina imaju oštrije spoznaje i verbalnu memoriju. Također su otkrili da su žene koje su rodile prvo dijete nakon 24. godine bile bolje u rješavanju problema od svojih vršnjaka koji su imali djecu prije 24. godine.

Možda te zanima... 'Biti majka s 20 i s 42 godine za mene je potpuno drugačije iskustvo' Roditelji

2. Tvoje dijete može imati smanjeni rizik od ozljeda

Naravno, zaštitit ćeš svoje dijete najbolje što možeš, bez obzira na njegovu dob. Međutim, nekoliko studija upućuje na činjenicu da djetetov rizik od nenamjerne ozljede koja zahtijeva medicinsku pomoć opada s povećanjem dobi majke.

Jedno je istraživanje, posebno objavljeno u British Medical Journalu 2012. godine, otkrilo da se u dobi od tri godine rizik od nenamjerne ozljede smanjuje za 36,6 posto za mame u dobi od 20 godina, do 28,6 posto za mame u dobi od 40 godina. Još jedno novije istraživanje iz Japana, koje analiziralo rizike od nenamjernih ozljeda i primanja u bolnicu u dobi od 18 i 66 mjeseci prema dobi majke, došao do istog zaključka.

3. Možda si emocionalno spremnija

Postoji nesumnjiv osjećaj zrelosti koji dolazi zajedno s godinama. (Samo razmisli koliko si se promijenila od svojih tinejdžerskih godina!) Istraživanja sugeriraju da zrelost igra ulogu u boljem roditeljstvu.

U studiji iz ožujka 2017., objavljenoj u časopisu European Journal of Development, nizozemski su istraživači proučavali psihosocijalni razvoj dvije skupine djece u dobi od 7, 11 i 15 godina. U jednoj skupini su bile mame koje su rodile nakon 31. godine, a drugoj mlađe od 31. Analizirajući njihov psihosocijalni razvoj, iznenadili su se kako su starije mame rjeđe psovale ili fizički disciplinirale svoju djecu.

"Sveukupno, djeca starijih mama su se bolje ponašala, bila dobro socijalizirana i bila emocionalno zdrava u svojim pre-tinejdžerskim godinama", kaže Patricia Salber, dr. Med. 

Možda te zanima... Roditeljstvo u tridesetima ima prednosti, kažu znanstvenici Trudnoća

4. Tvoje dijete će vjerojatno biti bolje obrazovano

Što duže čekaš na dijete, to je vjerojatnije da će dijete odrasti na razumijevanju naprednije razine tehnologije.

"Djeca starijih roditelja imaju koristi od obrazovnog, tehnološkog i društvenog napretka ostvarenog u godinama kasnog rađanja djece", kaže Kameelah Phillips, M.D., OB / GYN iz New Yorka. "Švedska studija utvrdila je da kad se uzmu u obzir ovi pomaci, djeca starijih roditelja imaju tendenciju da budu zdravija i obrazovanija."

5. Možda si financijski stabilnija

Bezbroj istraživanja potkrepljuje teoriju da su zdravstveni rezultati često vezani za to koliko novca ima u banci. Ako imaš mogućnost završiti fakultet i uložiti svoje vrijeme u razvoj svoje profesionalne karijere, ima smisla samo zbog toga da imaš veću vjerojatnost da ćeš zaraditi veću plaću od majke koja je imala dijete prije nego što je zasnovala karijeru.

"Studije pokazuju da djeca starijih majki duže ostaju u obrazovnom sustavu, bolje rade na standardiziranim testovima i vjerojatnije je da će pohađati fakultet od svojih vršnjaka od mlađih mama", kaže Salber. "Učinak poboljšanih ishoda povezanih sa socioekonomskim statusom vjerojatno utječe na zdravstvene rezultate potomstva tijekom njihovog života."

Možda te zanima... Što trebate znati ako planirate dijete u četrdesetima Trudnoća

6.  Možeš živjeti još duže

"Neki misle da kad dobiješ bebu u kasnijim godinama života da nećeš imati dovoljno energije kako bi ih pratila ili još gore, nećeš im biti na raspolaganju za njihove važne živote događaje poput vjenčanja ili rođenja njihove djece." kaže Salber.  Ali, istraživanje otkriva da je to daleko od istine.

Zapravo, studija iz 2015. objavljena u Menopause otkrila je da žene koje imaju djecu nakon 33 godine imaju dvostruko veće šanse da će preživjeti do 95. godine u odnosu na žene koje su imale posljednje dijete prije 30. godine. I to je nešto što valja razmisliti!
 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.