Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 05. travnja 2016.

Preuranjeni pubertet ometa dječji razvoj

djevojčica
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Primjetite li znakove puberteta prije osme ili devete godine javite se dječjem endokrinologu. Razlozi mogu biti nasljedni, no neki ipak zahtijevaju liječenje

Pubertet započinje pojavom prvih sekundarnih spolnih obilježja, a završava spolnom zrelošću, no djevojčice i dječaci u pubertet ne ulaze istovremeno. Prvi znakovi puberteta normalno se u djevojčica javljaju između 9. i 11. godine, a dječaka dvije godine kasnije. U Hrvatskoj više desetaka djece godišnje dolazi na pregled kod pedijatra endokrinologa prof. dr. Miroslava Dumića zbog preuranjenog početka puberteta. Pri tome je znatno veći broj djevojčica nego dječaka.

Što kad pubertet počne prerano?

Prije osme ili devete godine je prerano

"Preuranjenim se smatra početak spolnog razvoja prije osme godine kod djevojčica ili devete kod dječaka. U djevojčica se kao prvi vidljivi znak uočava povećanje grudi, nešto rjeđe dlakavost na spolovilu, a kod dječaka povećanje testisa. Istovremeno kod djevojčica je izraženije nakupljanje masnog tkiva na bokovima i stražnjici, dok se kod dječaka povećava mišićna masa i mijenja se boja glasa", pojašnjava dr. Dumić te dodaje da bi se roditelji, ako uoče neke od ovih znakova te posumnjaju na preuranjeni početak puberteta, trebali obratiti dječjem endokrinologu.

Specijalist školske medicine dr. Adriana Juriša pojašnjava kako treba razlikovati dva oblika preuranjenog puberteta.

"Onaj češći je centralni ili pravi preuranjeni pubertet, a nastaje zbog povećanog otpuštanja gonadotropina iz hipofize (endokrina žljezda u mozgu), koji potiče rast spolnih žljezda. On u potpunosti imitira fiziološki pubertet. Češći je u djevojčica i najčešće nastaje iz nepoznatih razloga", objašnjava dr. Adriana Juriša.

Puno rjeđe se, nastavlja, radi o perifernom ili lažnom preuranjenom pubertetu. Radi poremećaja spolnih žlijezda ili nadbubrežnih žlijezda pojačano se luče spolni hormoni. U ovom slučaju također se javljaju sekundarna spolna obilježja, ali ne dolazi do rasta spolnih žlijezda.

"Ako su uzrok tumori središnjeg živčanog sustava, najčešće su dobroćudni i uspješno se liječe. Mnogo rjeđi razlog su tumori jajnika ili testisa, koji se liječe kiruški. U ostale djece ne može se naći jasan uzrok preuranjenog spolnog razvoja, a često se javlja unutar obitelji",pojašnjava dr. Dumić.

Koštana zrelost otkriva postoji li problem

Ukoliko roditelji posumnjaju na preuranjeni pubertet kod djece, nastavlja, potrebno je napraviti pretrage. Treba odrediti koncentracije hormona u krvi, ultrazvučni pregled jajnika, po potrebi snimanje hipotalamo-hipofiznog područja i rendgensku snimku zapešća kako bi se procijenila koštana zrelost (zbog pojačanog lučenja spolnih hormona dozrijevanje kostiju je ubrzano pa se zbog toga rast ranije završava i manja im je konačno dostignuta visina).

Prof. Dumić kaže kako se liječenje, u slučajevima preuranjenog puberteta, provodi kroz više godina, i to preparatima u obliku injekcija koje se daju jednom mjesečno. Na taj način zaustavlja se pojačano lučenje hormona iz hipofize koji djeluju na spolne žlijezde (jajnike i testise) koje prerano luče velike količine spolnih hormona.

Kao rezultat terapije zaustavlja se preuranjeni spolni razvoj, pojava menstruacije, ubrzan rast i koštano dozrijevanje pa između ostalog ova djeca dostižu veću konačnu visinu.

Izračunajte koliko će vaše dijete biti visoko

"Treba imati na umu da će povećane količine spolnih hormona mijenjati ponašanje djeteta i rezultirati nerijetko velikom emocionalnom labilnošću", objašnjava dr. Dumić te dodaje da, kako bi sve to spriječili i prevladali, je vrlo važno upoznati s problemom odgajatelje, nastavnike i užu rodbinu. Vrlo je bitno, dodaje, voditi računa i o mogućnosti seksualne zlouporabe posebno s obzirom na činjenicu da su ova djeca fertilna ako se ne uvede odgovarajuća terapija.     

Svaka četvrta djevojčica seksualno je zlostavljana

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.