Školarci Razvoj od 7. do 14. godine 14. studenoga 2016.

Zagađenost kriva za sve češći prijevremeni pubertet?

djevojčica pubertet
Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prvi znakovi puberteta normalno se u djevojčica javljaju između 9. i 11. godine, a dječaka dvije godine kasnije. No, prvi znakovi puberteta sve su češći kod djevojčica mlađih od 9 godina

Posljednjih godina, brojna istraživanja pokazuju da sve veći broj djevojčica prijevremeno ulazi u pubertet i da, umjesto u sedamnaestoj, kao prije sto godina, današnje djevojčice prvu menstruaciju dobivaju u dvanaestoj godini, čak i ranije. Inače, kod djevojčica pubertet uglavnom počinje između 9. i 10. godine, a kod dječaka oko 12. godine i u prosjeku traje oko šest godina.

Što kad pubertet počne prerano?

Međutim, pedijatre ozbiljno zabrinjava činjenica da se prvi znakovi puberteta sve češće javljaju i kod djevojčica mlađih od 9 godina. Njihove strahove potvrđuju i rezultati studije objavljene u američkom časopisu Perspektive zdravlja, koja je provedena na 1.200 djevojčica u dobi od 6 do 8 godina.

Negativan utjecaj zagađivače zraka 

Prve znakove puberteta autori ove studije zapazili su kod čak 30 posto ispitanica. Prema njihovom tumačenju, glavni krivci su veliki zagađivači zraka, jer su u uzorcima krvi i urina mladih ispitanica otkrili vrlo visoke razine kemijskih molekula fenola i fitoestrogena, koji se koriste u proizvodnji plastike i kozmetičkih preparata (lakovi za nokte, parfemi, šamponi ...).

Što se događa s vašim djetetom u pubertetu?

Znanstveno je dokazano da ovi molekule negativno utječu na rad endokrinih žlijezda u ljudskom organizmu i stručnjaci ih odavno povezuju s brojnim zdravstvenim problemima, između ostalog i sa pojavom sve kraćeg razvojnog razdoblja fetusa i rađanja većeg broja nedonoščadi.

"U određenom razdoblju razvoja mliječne žlijezde su vrlo osjetljive i, ukoliko su tada izložene utjecaju ovih kemijskih supstanci, postoji veliki rizik od pojave raka dojke kada ta mlada osoba odraste", tvrdi Mary Wolf, autorica ove studije.

Preuranjeni pubertet ometa dječji razvoj

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.