Trudnoća Trudnica 25. prosinca 2018.

Smijem li u trudnoći jesti domaći pršut i kobasice?

pršut suho meso
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ginekolog dr. sc. Erden Radončić kaže da konzumacija domaćih suhomesnatih proizvoda nije problem, pod uvjetom da je meso propisno pregledano od strane nadležnih veterinarskih službi

Imam pitanje vezano za toksoplazmozu. Prije trudnoće sam radila TORCH i u krvi su mi nađena antitijela toksoplazmoze, što znači da sam imuna. Znači li to da u trudnoći sada mogu konzumirati sirovo meso (domaći pršut i slično) - pošto nema straha od zaraze, ili ga je svejedno bolje izbjegavati?

Prisutnost antitijela znači obično kontakt s uzročnikom, i uobičajeno su u pitanju relativno niski titar antitijela klase IgG. Glavni prijenosnici su primarno mačke i psi, tako da s te strane konzumacija domaćih suhomesnatih proizvoda nije problem.

Možda te zanima... Obavezne krvne pretrage na početku trudnoće Trudnoća

Naravno, pod uvjetom da je meso od kojeg su izrađeni prethodno propisno pregledano od strane nadležnih veterinarskih službi čija je kontrola obvezna.

trudnica trbuh Možda te zanima... Zašto trudnice ne smiju jesti pršut i sir? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.