Trudnoća Trudnica 25. siječnja 2017.

Smiju li trudnice povremeno popiti čašu piva ili vina?

trudnica alkohol
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Umjerena konzumacija alkohola tijekom trudnoće tradicionalno je odobravana. Pročitajte što stručnjaci kažu o tome

Dok jedni smatraju da je povremeno posezanje za čašom vina ili piva uz ručak prihvatljivo, drugi pak tvrde da tijekom trudnoće valja u potpunosti apstinirati od alkohola. Umjerena konzumacija alkohola tijekom trudnoće tradicionalno je odobravana, međutim sve je više stručnjaka koji smatraju da i male količine alkohola mogu imati štetan učinak

Trudnica koja pije alkohol čini štetu na dva načina – izravno uzrokujući intoksikaciju i neizravno uzrokujući loš status uhranjenosti. Naime, pokazalo se da trudnice koje uživaju alkohol tijekom trudnoće često zanemaruju prehranu i tako dvojako štete nerođenom djetetu. Prije potpunog formiranja posteljice (približno 12 tjedana), alkohol prolazi direktno u tkivo embrija koji se razvija i uzrokuje štetu. Alkohol ometa razvoj tkiva tijekom kritičnih perioda, smanjujući broj stanica i oštećujući stanice koje su već nastale. 

Koliko je stvarno štetan alkohol u trudnoći?

Mozak je jedan od prvih organa koji se počinje razvijati kod fetusa, a zadnji završava svoj razvoj. Mozak je posebno osjetljiv na alkohol tijekom svog razvoja, pogotovo u prva tri mjeseca trudnoće. S obzirom na to da štetnost ovisi o dnevnoj količini i vrsti uživanog alkohola poprilično je teško prosuditi o štetnosti alkohola. Djelujući na moždane centre, alkohol uzrokuje ovisnost i ostavlja posljedice. 

Alkohol otima kisik bebi

Alkohol utječe negativno na embrionalni razvoj, a danas ga se smatra i najčešćim krivcem za prenatalne anomalije. Kao stanični toksin djeluje na embrionalni razvoj i izaziva smetnje rasta ili određene anomalije u razvitku. Oštećenja uzrokovana konzumacijom alkohola u trudnoći mogu biti teža ili lakša. U težu formu spada puna slika alkoholne embriopatije s tjelesnim i psihičkim znacima bolesti, a nešto lakša forma su tzv. alkoholni efekti. I malo alkohola u trudnoći može umanjiti IQ djeteta

Pivo, vino i žestoka alkoholna pića otimaju kisik stanicama koje se razvijaju i tako onemogućavaju pravilan razvoj ploda. Novije preporuke kažu da alkohol valja u potpunosti izbaciti iz prehrane trudnica, budući da nije poznato koja je kritična količina koja može ugroziti plod. Iako je rizik veći kada se alkohol pije u prekomjernim količinama, čini se da i male količine mogu biti štetne za nerođeno dijete. Štetne učinke alkohola zasigurno je moguće spriječiti potpunom apstinencijom od alkohola.  

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.