Trudnoća Trudnica 01. svibnja 2023.

Smiju li trudnice jesti meso s roštilja?

Foto: Freepik ; Smiju li trudnice jesti meso s roštilja?
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Potencijalne bakterijske infekcije mogu narušiti zdravlje majke i djeteta, stoga se preporučuje da se određene namirnice temeljito skuhaju ili ispeku, piše Nutricionistički tim Vitaminoteke

Sezona roštiljanja počinje, a poznato je kako je u smjernicama za prehranu u trudnoći naglašeno kako trudnice trebaju paziti da ne jedu meso i druge namirnice životinjskog porijekla koje nisu dovoljno termički obrađene. Potencijalne bakterijske infekcije mogu narušiti zdravlje majke i djeteta, stoga se preporučuje te namirnice temeljito skuhati ili ispeći.

Masna hrana pršut sir Možda te zanima... Koja hrana može biti opasna u trudnoći? Trudnoća

No, osim zaraze, meso s roštilja donosi još jednu opasnost za zdravlje djeteta. Naime, u istraživanju objavljenom u časopisu Nutrition pokazalo se kako trudnice koje često konzumiraju meso s roštilja u trećem tromjesečju trudnoće, rađaju djecu s nižom porođajnom masom za gotovo 200 g. Za sve su okrivljeni policiklički aromatski ugljikovodici koji se stvaraju prilikom pečenja mesa na roštilju, a mogu se udahnuti zrakom ili apsorbirati kroz kožu.

Što su PAH spojevi?

Pečenje ili prženje mesa, ali i ribe na otvorenoj vatri primjerice roštilju, i na visokoj temperaturi, dovodi do kontaminacije hrane spojevima koji mijenjaju genetički materijal organizama. Mutacijama dolazi do nastanka karcinogenih spojeva poput heterocikličkih amina i policikličkih aromatskih ugljikovodika (PAH spojevi) koji se talože na površini pripremane namirnice. 
Osim putem hrane, karcinogene PAH spojeve možemo i udahnuti, a nalaze u kućnoj prašini, kontaminiranoj zemlji i vodi, a mogu se također i apsorbirati kroz kožu.

Možda te zanima... Danas je riba na meniju? Evo koju trudnice i djeca smiju jesti, a koju moraju izbjegavati Trudnoća

PAH spojevi prolaze kroz placentu i mogu se vezati na DNA i utjecati na DNA replikaciju. Fetus u razvoju i djeca iznimno su osjetljivi na toksine, a nedavno je zabilježeno kako izloženost PAH spojevima u tom dobu može utjecati na kognitivni razvoj djece

Nisu svi roštilji isti

Jednostavnije rečeno, meso ili riba s gradela izvorom je opasnih spojeva koji mogu uz dugoročno uzimanje izazvati karcinom. No nisu svi roštilji jednako opasni. Naime, električni roštilj ne predstavlja opasnost zato jer je za nastanak opasnih spojeva potrebno izgaranje organske tvari primjerice drveta, ugljena i plina, jer kada otopljena mast kaplje na izvor topline dolazi do raspršenja čestica koje se deponiraju na površini mesa i ribe.

trudnica trbuh Možda te zanima... Zašto trudnice ne smiju jesti pršut i sir? Trudnoća

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.