Školarci Zdravlje osnovnoškolca 15. ožujka 2018.

Savjeti za prevenciju i rano otkrivanje preuranjenog puberteta

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Pretilost je jedan od uzroka zbog kojeg djeca ranije ulaze u pubertet, no tu su i bisfenoli i ftalati iz plastike te pesticidi koji izazivaju niz poremećaja u tijelu

"Uzrok preuranjenog puberteta, prije svega, može biti nasljedni faktor. Naime, ako je majka ušla ranije u pubertet, postoji veća vjerojatnost da će i njena kći ranije ući u pubertet. Zatim, što su bolji socioekonomski uvjeti, to je veća vjerojatnost ranijeg ulaska u pubertet. I pretilost je jedan od važnih uzroka zbog kojega djeca danas ranije ulaze u pubertet", objašnjava prof. dr. Miroslav Dumić, endokrinolog.

Međutim, danas znamo da postoje i drugi utjecaji na zdravlje."Bisfenoli (oznaka BPA) i ftalati, spojevi koji se nalaze u plastici, odnosno proizvodima od plastike, koji djeluju na organizam na razne načine. Između ostalog, bisfenoli koji dovode do ranije pojave pretilosti kod djece mogu negativno utjecati i na fertilitet (plodnost), a ftalati tako da se poveća učestalost tumora", dalje objašnjava.

Možda te zanima... Prof. Dumić: Zbog okoliša djeca ulaze u pubertet već s 8 godina! Školarci

Kako roditelj može pomoći?

1. Izuzetno je važno poticati djecu da se dovoljno kreću i hrane zdravo i raznoliko, kako bi se spriječio razvoj pretilosti, a onda posljedično svih mogućih posljedica koje pretilost nosi, uključujući i preuranjeni pubertetski razvoj. Posavjetujte se s nutricionistima o tome koliko kalorija trebaju sadržavati pojedini obroci i prilagodite ih tome.

2. Vodite računa da predmeti od plastike koje koristite ne sadrže BPA, odnosno da su označeni kao oni koji ne sadrže BPA, osobito kad je u pitanju ambalaža u kojoj se čuvaju hrana ili piće, kao i ambalaža u kojoj se čuva i zagrijava gotova hrana, savjetuje prof. dr. Dumić.

Što kad pubertet počne prerano?

3. Ne čuvajte račune iz trgovina ili s bankomata, u časopisu JAMA objavljena je studija koja je pokazala da i ti računi sadrže dovoljno kemikalije koja remeti rad hormona. Riječ je o bisfenolu A (BPA). Kad spremate te račune u džep, svaki put kad posegnete rukom u džep na prstima vam može ostati ta kemikalija.

4. Izbjegavajte prečesto korištenje plastičnih folija, vrećica i sličnih plastičnih proizvoda, osobito izbjegavajte u njima držati hranu.

pubertet djevojčica Možda te zanima... Djevojčice ulaze u pubertet već sa sedam godina! Školarci

5. Razmislite o mogućnosti da obrađujete komad zemlje i proizvodite barem dio povrća za vlastite potrebe, uz primjenu ekološki prihvatljive zaštite od nametnika.

6. Pazite da dječje igračke ne sadrže štetne kemijske spojeve, osobito ftalate, često su se takve igračke povlačile s tržišta. Možda je još važnije voditi računa o tome da dojenčadi i maloj djeci nisu dostupne male igračke koje stavljaju u usta.

7. Ne pretjerujte s mesom iz uzgoja, odnosno pokušajte nabaviti meso iz domaćeg uzgoja.

8. Nemojte pretjerivati sa sojom i proizvodima od soje u prehrani. Prehrana u pubertetu

9. Povremeno usporedite svoje dijete s djecom u parku ili vrtiću. Ako je puno više od vršnjaka ili primjećujete neki od simptoma preuranjenog razvoja, napomenite to djetetovu liječniku.

10. Posumnjate li u preuranjeni pubertet kod djeteta, odmah posjetite endokrinologa. U slučaju potvrđene dijagnoze posavjetujte se sa psihologom o tome kako djetetu pomoći da se nosi s novonastalim stanjem.

dijete djevojčica Možda te zanima... Što kad pubertet počne prerano? Školarci

Ima li u Hrvatskoj dovoljno stručnjaka koji mogu voditi liječenje ranog puberteta?

"Brigu o takvoj djeci mora voditi tim koji čine endokrinolog, educirana medicinska sestra i psiholog. U svijetu se terapija u pravilu provodi u posebnim centrima koji okupljaju te stručnjake, a tako je i kod nas. Imamo dovoljno centara: u Zagrebu postoje dva, po jedan u Splitu i Rijeci, te u Osijeku, no nemamo dovoljno stručnjaka u centrima.

Broj djece s preuranjenim pubertetom sigurno će rasti i zato bi bilo važno poraditi na tome. Trebali bismo dobro ekipirati Referentni centar za pedijatrijsku endokrinologiju i dijabetes Ministarstva zdravstva RH u KBC-u Zagreb", kaže prof. dr. Miroslav Dumić, endokrinolog.

Možda te zanima... Učiteljica: 'Razgovarajte s kćerima prije prve mjesečnice' Školarci

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.