Trudnoća Trudnica 47041 prikaza 16. kolovoza 2016.

7 čudnih promjena u trudnoći koje ne biste očekivali

trudnica, dojke, grudnjak
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnoća donosi mnoge fizičke promjene na tijelu, ali to ste sigurno znali i prije nego ste zatrudnjeli. No, na neke iznenađujuće promjene vas možda nitko nije upozorio, a mnoge od njih su pomalo neugodne

stopala, trudnica | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Stopala rastu

Možda ćete primijetiti da su vam u trudnoći stare cipele postale tijesne. Naime, zbog prevelike težine, luk stopala se izravna i stopalo postaje veće. Istraživanje na Sveučilištu u Iowi provedeno je na 49 trudnica kojima se mjerio luk stopala tijekom prvog tromjesečja trudnoće i ponovno pet mjeseci nakon poroda. Znanstvenici su otkrili da je kod 60 do 70 posto žena stopalo postalo duže i šire

Pročitajte što stručnjaci kažu zašto ženama u trudnoći rastu stopala

trudnica trbuh | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Česti vjetrovi

Kako trudnoća napreduje, primijetit ćete da sve češće imate vjetrove, što nije nimalo ugodno. "Čak i prije kraja prvog tromjesečja, možda ćete primijetiti da vam trbuh izgleda napuhnuto - što je nepoželjna posljedica hormona progesterona, koji uzrokuje zadržavanje vode. Ovaj hormon usporava i probavu, uzrokujući povećanje crijeva", piše u knjizi "Vaša trudnoća".

Kako biste spriječili podrigivanje i vjetrove izbjegavajte konstipaciju, velike obroke i nemojte žuriti tijekom obroka.

žena kupaonica plodnost zatrudnjivanje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Neobičan miris mokraće

Ako vam se čini da je vaša mokraća promijenila boju i miris, ne morate biti zabrinuti.

"U trudnoći se dnevno stvori i više od grama steroidnih hormona, primarno progesterona, ali definitivno i svih ostalih steroida. Oni se gotovo svi najvećim dijelom nakon neutralizacije izlučuju urinom te je moguća promjena boje i mirisa istog. No, to ovisi također i o vrsti prehrane, pa i to valja imati na umu", objašnjava dr. sc. Erden Radončić, dr. med., specijalist ginekologije i porodništva.

trudnica, dojke, grudnjak | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Curenje mlijeka iz dojki

Grudi se počinju mijenjati već u trudnoći, a nekim trudnicama već nekoliko tjedana prije termina poroda počinje curiti mlijeko iz dojki.

"Curenje mlijeka iz dojki u trudnoći nastaje zbog povećanog stvaranja hormona prolaktina, koji priprema dojke za buduće dojenje. Postoji individualna razlika kod svake trudnice kad osjeti curenje mlijeka, odnosno, to je preteča mlijeka, ali do porođaja gotovo sve mogu primijetiti istu stvar", objašnjava ginekolog Erden Radončić.

depilacija, kada, kupaona | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Pojačan rast dlačica

U trudnoći je kosa gušća i bujnija, ali i nažalost i dlake na drugim dijelovima tijela pojačano rastu.

"Sve dlake po tijelu u trudnoći rastu pojačano iz dva razloga. Najprije zbog visoke razine hCG-a - hormona posteljice štitnjača radi pojačano, a ona određuje rast dlaka po tijelu. S druge strane, progesteron kojeg ima u velikoj količini, sinkronizira rast dlaka, pa djeluje da one brzo rastu. Naime, dlake rastu naizmjenično - u procesu koji uključuje anagenu, telogenu, katagenu i stanje privremenog mirovanja. To znači da na određenom prostoru kože jedna dlaka tek se sprema rasti, druga je tek otpala, treća je u maksimalnoj fazi, a četvrta - u stanju mirovanja, odnosno ne raste. Progesteron sve ove faze sinkronizira, pa je dojam jačeg rasta svih dlaka. Naravno, sve se vrlo brzo vrati u svoj uobičajeni tok nakon porođaja", kaže ginekolog Erden Radončić.

pranje zubi | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Krvarenje desni

Možda niste znali da se u trudnoći mijenjaju i vaši desni, pa tako možete primijetiti da krvare više nego prije.

"Kako se mijenjaju sve sluznice u tijelu, tako i sluznica usta postaje osjetljivija zbog povišene razine hormona progesterona. Poznata je pojava krvarenja i upale zubnog mesa za vrijeme trudnoće, što dovodi do otežanog i ponekad bolnog održavanja oralne higijene. Posljedica toga je nakupljanje plaka koji pojačava upalni proces i karijes, pa bi tim više oralna higijena trebala biti na prvom mjestu", kaže Ivana Cekić, dr. dentalne medicine.

seks, trudnica, par | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Smeta vam miris partnera

Trudnice imaju izoštreniji osjet mirisa, a ako je nepodnošenje raznih mirisa popraćeno i mučninama, nekima čak može početi smetati miris partnera!

Posebno ako je jeo začinjenu hranu, ili pio pivo, ili se nije otuširao, no to će proći nakon prvog tromjesečja, kad ste najosjetljiviji na mirise.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.