Trudnoća Trudnica 14. listopada 2014.

Kako osjećaji trudnice djeluju na bebu?

trudnica partner
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dijete mame koja se u trudnoći osjeća podržano, sigurno i opušteno ima sve preduvjete da u prvim mjesecima nakon rođenja bude mirno i spokojno, kaže Tomislav Kuljiš te ističe da dobrom stanju trudnice najviše mogu pridonijeti članovi uže obitelji, osobito partner

 

"Uglavnom nismo dovoljno svjesni koliko je važno mamino emotivno i psihološko stanje u fazi trudnoće, pogotovo u zadnjim mjesecima, za buduće djetetovo funkcioniranje, pogotovo prve godine", smatra Tomislav Kuljiš, osnivač Centra Prirodno roditeljstvo i autor programa 'Roditeljstvo i rani razvoj'.

"Dijete mame koja se osjeća podržano, sigurno i opušteno ima sve preduvjete da u prvim mjesecima nakon rođenja bude dobro 'posloženo', da ima bolja ponašanja, da je mirnije i spokojnije. Često se događa da trudnice koje su bile nesigurne, u strahu, u dubokom emocionalnom disbalansu, nemiru ili depresiji, po dolasku djeteta budu suočene s tim da je dijete izuzetno nemirno, plačljivo, nesigurno, i da treba puno brige i utjehe kako bi se umirilo i bolje funkcioniralo", kaže Tomislav Kuljiš te ističe da dobrom stanju trudnice najviše mogu pridonijeti članovi uže obitelji, pogotovo partner.

"Ako znamo kako podrškom trudnici omogućujemo dobar start djetetu, imamo dodatan motiv u društvu i obitelji da mame u fazi trudnoće doista podržimo i da im omogućimo da se osjećaju sigurno, prepušteno i podržano. Time ne činimo samo dobro za mamu, nego i nešto izuzetno dobro za dijete", poručuje.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.