Beba Mama poslije poroda 27. veljače 2016.

6 promjena na tijelu nakon poroda

grudi, dojke
Foto: Thinkstock ; Detaljne upute za samopregled dojki
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Mnoge se žene pitaju hoće li se i kako njihovo tijelo promijeniti nakon poroda. Pojačano ispadanje kose, proširene vene, drugačiji izgled grudi, trbuha i vagine te inkontinencija, neke su od fizičkih promjena na ženskom tijelu koje se javljaju nakon trudnoće i poroda

žena češljanje kosa | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Gubitak kose

Nekoliko tjedana nakon poroda kosa počinje pojačano ispadati. Ljudi u prosjeku gube 100 vlasi dnevno, ali zbog hormona u trudnoći vlasi ispadaju puno manje. U prvih šest mjeseci nakon poroda ispada dvostruko više vlasi, jer tada ispadaju i one koje nisu u trudnoći.

"Pojačani ispad kose vidi se tri do devet mjeseci nakon poroda, ovisno o trajanju dojenja. Ispad kose prestaje petnaest mjeseci nakon poroda", kaže dermatologinja i venerologinja Ivana Manola. Ponekad se može dogoditi da gustoća i kvaliteta vlasi nakon poroda ostane trajno slabija u odnosu na razdoblje prije trudnoće.

trbuh | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Promjene na trbuhu

Promjene na koži počinju već u trudnoći, a ako ste u trudnoći dobili smeđu liniju po trbuhu, ona će nakon poroda nestati. Ako ste dobili strije, ubrzo nakon poroda one će biti jarko crvene, a kasnije će posvijetliti i stopiti se s kožom. Nakon poroda, primijetit ćete i da vam je trbuh opušteniji.

"Tijekom trudnoće dolazi do separacije centralne linije abdomena i razvlačenja mišića, a na tom dijelu tijela se i nakuplja masno tkivo", objašnjava pilates trenerica Mirela Anić. Kako bi se tijelo vratilo u stanje prije trudnoće, preporučuje vježbe snage i kardio vježbe, odnosno lagano trčanje i brzo hodanje. 

wc, kupaona | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Inkontinencija

Za razliku od trudnoće, kad ste često mokrili zbog položaja bebe i pritiska na mjehur, sada više ne morate mokriti toliko često. No zbog pritiska na mokraćnu cijev tijekom poroda, kasnije biste mogli imati probleme s mokrenjem.

Nakon poroda mogli biste patiti od inkontinencije ili infekcije urinarnog trakta, što može prouzročiti i pečenje kod mokrenja.

Glumica otkrila neugodnu žensku tajnu nakon poroda

žena kupaonica plodnost zatrudnjivanje | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Vaginalno krvarenje

Nakon porođaja počinje vaginalno krvarenje, a na taj način izbacuje se sve što je ostalo u maternici od trudnoće te traje nekoliko tjedana. Žene nakon poroda mogu primijetiti i da im je vagina opuštenija i osjetljivija

"Rodnica se mijenja nakon poroda, a izgled rodnice nakon poroda ovisi o kvaliteti tkiva međice, o njezinoj elastičnosti te o porođajnoj veličini i položaju novorođenčeta prilikom poroda", kaže dr. med. Petra Podobnik Brlečić, specijalist ginekologije i opstetricije.

Iako će se kod većine žena rodnica nakon poroda vratiti na približno prvobitnu veličinu kao i prije trudnoće, ginekologinja kaže da zbog opuštenosti mišića dna zdjelice neće biti baš potpuno ista forma i veličina rodnice. 

grudi, dojke | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock ; Detaljne upute za samopregled dojki

Promjene na grudima

"Grudi se mijenjaju zbog same trudnoće. Tijekom trudnoće dojke pod utjecajem hormona gotovo uvijek postanu napete i pune. Mliječne žlijezde već tijekom trudnoće dožive brojne promjene. Bez obzira na to doji li žena ili ne, njene grudi proizvode mlijeko, ponekad već i u trudnoći. U svakom slučaju radi se o postepenom povećanju grudiju koje se ubrzo nakon prestanka dojenja vraćaju u prvobitan oblik", kaže Barbara Finderle, predsjednica Komore primalja.

Nakon prestanka dojenja, oblik dojki se mijenja jer se žlijezde u dojkama vraćaju u svoj stari oblik, a ostaje višak kože. Potroše se čak i zalihe masnih stanica koje su se prikupljale tijekom trudnoće.

žena, noge, vene | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Proširene vene

Problemi s otečenim nogama i proširenim venama mogu se pojaviti u trudnoći.

"Nakon poroda kod blagih oblika proširenih vena, postoji mogućnost povlačenja varikoziteta bez terapije. Kod težih oblika preporučuje se učiniti kirurški zahvat nakon tri do šest mjeseci od poroda ovisno o težini problematike i planiranim trudnoćama u budućnosti", kaže dermatologinja Ivana Manola, dr. med. 

Saznajte zašto u trudnoći rastu stopala!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.