Trudnoća Trudnica 07. travnja 2024.

12 promjena koje se događaju tijelu u trudnoći

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Trudnoća je prekrasna stvar – na kraju krajeva, u vama raste novo biće i novi život. No, s druge strane, u trudnoći se ženskom tijelu dogode neke neobične stvari na koje vas nitko nije upozorio

1. Mlijeko se može pojaviti i prije poroda

Poznato kao rana laktacija, ovo se može dogoditi tijekom posljednjeg mjeseca ili tjedna trudnoće – i znak je da je tijelo stvarno spremno za dolazak djeteta.

trudnica, dojke, grudnjak Možda te zanima... Savjeti za pripremu dojki za dojenje Trudnoća

2. Može vam se povećati broj stopala

Ovo se događa iz dva razloga: tijelo zadržava više vode tijekom trudnoće, a maternica stvara pritisak na vene kako se širi, što znači da je smanjen protok krvi. No, neka vas to ne brine, većina žena se nakon poroda vrati svojoj uobičajenoj veličini cipela.

Trudnoća stopala trudnica Možda te zanima... Zašto ženama u trudnoći rastu stopala? Trudnoća

3. Vaša koža može promijeniti boju

Kod fenomena zvanog hiperpigmentacija, trudnice stvaraju više melanina nego inače, zbog čega se na koži mogu pojaviti tamne mrlje, obično na području čela i obraza. Ovo je samo još jedan od razloga zašto je važno nositi kremu sa zaštitnim faktorom, u bilo koje doba godine.

4. Gubite kontrolu nad mjehurom

wc, kupaona | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Osim činjenice da stalno morate ići na WC, moguće je da vam se dogodi da kihnete ili zakašljete – i da vam malo pobjegne. Ništa čudno!

5. Desni vam češće krvare

Povećan protok krvi i hormonalne promjene mogu utjecati na oticanje desni, zbog čega su osjetljiviji i često krvare. Također, tijekom trudnoće moguće je i češće krvarenje nosa. 

trudnica zubi Možda te zanima... Pravi razlog kvarenja zubi u trudnoći Trudnoća

6. 'Dizanje želuca'

Svi imamo mišiće na samom vrhu želuca koji sprječavaju dizanje želučane kiseline. Nažalost, tijekom trudnoće, zbog hormona, ti isti mišići se opuštaju – zbog čega vam se stalno podriguje. Savjet: Nemojte jesti nekoliko sati prije spavanja i držite glavu na povišenom dok spavate.

7. Kosa vam postaje gušća

E, ovo je ugodno iznenađenje. Zahvaljujući svim hormonima u tijelu, kosa će vam biti najljepša tijekom trudnoće. Ali nemojte se veseliti prerano, jer nakon što rodite, sve će nestati.

trudnice Možda te zanima... 7 najboljih stvari iz trudnoće koje mi najviše nedostaju Trudnoća

8. Neobična vertikalna linija preko trudničkog trbuha

Tri od četiri trudnice dobe tamnu vertikalnu crtu uzduž trbuha. Razlog su isključivo trudnički hormoni, a linija se jače nazire kod žena tamnije kože. No, nakon poroda linija gotovo u potpunosti izblijedi.

9. Vaša osjetila su jača 

 | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Nismo sigurni je li ovo dobro ili loše, ali tijekom trudnoće istančava se njuh i okus. Sve će vam imati bolji i intenzivniji okus, ali ćete jednako tako i biti puno osjetljiviji na neugodne mirise…

10. Koža može jako svrbjeti 

U kasnijoj fazi trudnoće može se javljati nekontrolirani svrbež kože. Ovo se događa zbog kombinacije jako suhe kože (opet zbog hormona!) i zato što beba raste, pa vam se koža jako rasteže.

trudnica Možda te zanima... 11 čestih tegoba u trudnoći i rješenja za njih Trudnoća

11. Glas vam se može promijeniti 

Kako se u tijelu mijenja razina estrogena i proestrogena, tako se vaše glasnice šire, zbog čega možete zvučati poput dječaka koji prolazi kroz pubertet.

12. Koža sjaji 

Istina je, stvarno postoji 'trudnički sjaj' i razlog tome je povećan protok krvi. Bez obzira na sve vaše mučnine i krvarenje desni, te čudne linije po trbuhu, znajte da će vam koža izgledati savršeno!