Kod trudničkog dijabetesa važno je da svi obroci budu uravnoteženi i izbalansirani. Donosimo po tri jednostavna i pristupačna različita jela za svaki obrok, no svakako imaj na umu koji ti je kalorijski dnevni unos propisan te prema tome i prilagodite obroke!
Prehrana oboljelih od šećerne bolesti je raznovrsna i uravnotežena. Uglavnom trebaju biti zastupljene sve hranjive tvari u obroku (ugljikohidrati, masti i bjelančevine), koje se nude kroz cjelovite žitarice i njihove proizvode, kvalitetno meso, sirevi i jaja te birane masnoće poput maslinovog, bućinog i sličnih ulja za salate te male količine suncokretovog ulja pri pripremi jela.
Ovo su po tri uravnotežena i izbalansirana jela za svaki obrok, no važno je imati na umu da svaka trudnica za sebe mora znati koliki joj je kalorijski dnevni unos propisan i koliko jedinica iz određene skupine smije konzumirati pa si prema tome treba i složiti obrok. Sva jela su jednostavna, uobičajena i pristupačna.
Doručak
Zobena kaša
Topla zobena kaša dobar je izbor za početak dana. Kuhana na mlijeku uz cimet ili neku drugu mirodiju po vašem izboru te naribanu jabuku dat će vam potrebnu količinu energije, vlakana te zadovoljavajući omjer bjelančevina i masti iz mlijeka.
- 50 grama zobenih pahuljica
- 100 grama mlijeka
- 2 grama cimeta
- 100 grama jabuka
Domaći musli
Umjesto da kupujete gotove muslije, možete ih pripremiti sami i biti sigurni da nemaju dodani šećer i neke druge neželjene sastojke. Napravite ih tako da pomiješate sve sastojke, tostirajte ih na temperaturi do 100 stupnjeva Celzijusa i ubacite ih u staklenku te svakoga jutra izvadite propisanu količinu koju možete preliti jogurtom ili mlijekom.
- 500 grama zobenih pahuljica
- 250 grama brusnica
- 250 grama grožđica
- 100 grama oraha
- 100 grama badema
Kus kus na mlijeku
Skuhajte kus kus na mlijeku te dodajte grožđice i cimet i to je odličan početak dana uz ovaj energizirajući doručak.
- 100 grama mlijeka
- 50 grama kus kusa
- 15 grama grožđica
- 2 grama cimeta
Ručak
Varivo od kelja s faširancem
Na ulju propirjajte češnjak te dodajte narezani krumpir i kelj. Podlijte određenom količinom vode i začinite te pustite neka se kuha.
Varivo
- 10 grama ulja
- 10 grama češnjaka
- 500 grama krumpira
- 1000 grama kelja
- 1500 grama vode
Faširanac
U posudi promiješajte mljeveno meso, jaje, brašno, začine te kiselo vrhnje. Oblikujte faširance i stavite na masni papir na protvanu. Prekrijte masnim papirom s gornje strane i pecite u pećnici na 200 stupnjeva Celzijusa 15 minuta, papir tada maknite po potrebi odreske preokrenite i pecite još 10 minuta.
- 300 grama mljevenog mesa
- 60 grama jaja
- 30 grama brašna
- 5 grama crvene paprike
- 10 grama kiselog vrhnja
Rižoto s piletinom
Nasjeckanu piletinu propirjati na ulju i luku, dodajte rižu te podlijevajte vodom pa dodajte začine. Na kraju umiješajte 10 g maslaca da bude kremasto i pospati s parmezanom.
Uz rižoto svakako pojedite sezonsku salatu zbog vlakana koja imaju pregršt dobrih učinaka na organizam te vitamin i minerala.
- 500 grama piletine
- 10 grama ulja
- 100 grama luka
- 120 grama riže
- 40 grama parmezana
- 10 grama maslaca
- 500 grama vode
Mediteranski ručak
Krumpir salata
Krumpir skuhati u ljusci i ohladiti pa narezati na ploške, dodati luk i začiniti uljem, octom i začinima.
- 300 grama krumpira
- 30 grama luka
- 20 grama ulja
- 10 grama octa
Riba pečena u pećnici
Ribu obložiti začinima te peći u pećnici u masnom papiru. Navedena količina odnosi se na očišćenu ribu.
- 70 grama ribe
Umak za ribu
Češnjak i peršin nasjeckati te preliti maslinovim uljem i začinima po želji.
- 50 grama maslinovog ulja
- 10 grama češnjaka
- 10 grama peršina
Večera
Pileća salata
Lagana pileća salata odličan je izbor za večeru. Može stajati nekoliko dana u hladnjaku, tako da kada ju napravite o večeri ne morate razmišljati iduće dane. Piletinu ispeći u pećnici (tavicu s metalnom drškom zagrijati na najgornjem dijelu pećnice 10 minuta te nakon toga staviti pileći odrezak, blago posoljen i popapren na tako zagrijanu tavicu i peći sedam minuta bez ulja) i narezati na kockice, dodati kukuruz, mahune i češnjak te preliti maslinovim uljem i octom te začinima.
- 60 grama piletine
- 50 grama kukuruza u zrnu
- 100 grama mahuna
- 10 grama maslinovog ulja
- 10 grama češnjaka
Kuhana jaja
Bjelančevine iz jajeta za večeru odličan su izvor aminokiselina za kraj dana uz integralni kruh i zelenu salatu.
- 1 jaje
- 5 grama maslaca
- 60 grama integralnog kruha
Sendvič sa svježim sirom i začinskim travama
Za brzinsku večeru uzmite samo svježi sir i vrhnje te dodajte začinsko bilje koje volite pa namažite na kruh. Bit će to odličan lagani obrok prije spavanja.
- 60 grama kruha
- 60 grama svježeg sira
- 10 grama vrhnja
Međuobroci
- Voće, petit beurre keksi, kriška kruha sa sirom, štapići mrkve, celera ili korabe sa svježim sirom.
- Večernji obrok fermentirani mliječni proizvodi poput jogurta, acidofila, kiselog mlijeka ili samo mlijeko.
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.