Trudnoća Beba u trbuhu 31. kolovoza 2018.

Sastojci svakodnevnih proizvoda opasni za trudnice

Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Prema novom istraživanju, trudnice i dojilje trebale bi izbjegavati proizvode koji sadrže ftalate, a koje povezuju te kemikalije s alergijskom astmom kod djece

Ima puno stvari o kojima treba brinuti dolaze li u kontakt s vama tijekom trudnoće, a svakim danom sve ih je više i više. Novo istraživanje, objavljeno u časopisu Journal of Allergy and Clinical Immunology otkrilo je da izloženost ftalatima tijekom trudnoće i tijekom dojenja može povećati rizik od razvoja alergijske astme.

Nažalost, prema rezultatima istraživanja, ljudi svakodnevno dolaze u kontakt s plastičnim proizvodima i sredstvima koja uključuju ftalate. Oni se mogu naći u igračkama, vinilnim podovima, tapetama, deterdžentima, uljima za podmazivanje, pakiranjima hrane, lijekovima, krvnim vrećama i cjevčicama, te proizvodima za osobnu njegu kao što su lak za nokte, sprejevi za kosu, losioni za poslije brijanje, sapuni, šamponi, parfemi i ostali mirisi. Ftalati mogu ući u naše tijelo putem kože, hrane ili udisanja, a prema istraživačima, nemoguće je sa sigurnošću znati sve proizvode u kojima se mogu naći ftalati.

trudnica kupaonica ogledalo Možda te zanima... Budite oprezni s kozmetikom u trudnoći Trudnoća

"Poznata je činjenica da ftalati utječu na naš hormonski sustav i stoga mogu imati negativan učinak na naš metabolizam ili plodnost. No, to nije sve", izjavio je u priopćenju za medije UFZ-ov okolišni imunolog dr. Tobias Polte. "Rezultati našeg trenutnog istraživanja pokazuju da ftalati također ometaju imunološki sustav i mogu značajno povećati rizik od razvoja alergija."

Istraživači su promatrali mokraću trudnica kako bi izmjerili nusprodukte izloženosti ftalatima, a dr. Irina Lehmann je objasnila: "Postojala je jasna razlika između viših koncentracija metabolita benzilbutilftalata (BBP) u matičnom urinu i prisutnosti alergijske astme kod djece. Ako je organizam izložen ftalatima u ranoj fazi razvoja, to može imati utjecaja na rizik od bolesti za dvije sljedeće generacije."

Djeca se igraju Možda te zanima... Pazite, štetne kemikalije nalaze se u dječjim igračkama i odjeći! Beba

Vjeruje se da izloženost ftalatima zapravo može promijeniti gene, a daljnja istraživanja će biti potrebna kako bi se utvrdilo točno koji su geni odgovorni za djecu koja razvijaju alergije.

Ipak, ne zna se točno koliko je izloženosti potrebno da utječe na šanse djeteta da razvije alergijsku astmu te je teško točno odrediti koliko je dijete svakodnevno izloženo ftalatima. Ako ste zabrinuti, istraživači preporučuju kontaktiranje proizvođača kako biste saznali koliko je ftalata u određenim proizvodima koje upotrebljavate, a kad god je to moguće, kupujte proizvode koji ne sadrže ftalat.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.