Trudnoća Trudnica 30. prosinca 2013.

Seks u trudnoći: zabranjen ili poželjan?

par trudnoća seks
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

U forumu Klokanice trudnice i mame pišu o svojim iskustvima sa seksom u trudnoći - nekima je bio zabranjen, nekima jednostavno neugodan, a neke su u njemu bezbrižno uživale od prvog do zadnjeg dana... Pročitajte i što kažu stručnjaci, a napišite nam i svoje iskustvo

Na forumu Klokanice, u raspravi o seksu u trudnoći buduća mama venera požalila se da joj je ginekologinja zabranila seks u prvom tromjesečju, iako je s trudnoćom sve u redu, ali joj je prva trudnoća završila spontanim pobačajem. Sada je već u drugom tromjesečju, no strah ju je i pokušati, pa pita ostale forumašice kakva su im iskustva sa seksom u trudnoći.

Mama korisničkog imena bebot29 ističe kako je seks preporučljiv, jer dobro utječe i na trudnicu i na bebu, te piše da je imala spolne odnose od prvog pa skoro do zadnjeg dana trudnoće i da je sve bilo u redu. 

Razlozi za apstinenciju

"Meni je zabranjen seks do 37. tjedna trudnoće, kada je čak i poželjan i bezopasan za bebu, jer sam se počela otvarati u 18. tjednu, a sperma potiče omekšavanje vrata maternice i njegovo otvaranje, a prerano otvaranje, kao što i same znate, stvara rizik za bebu. Još mi je rečeno da obavezno koristimo kondom zbog bakterija i sperme", napisala je trudnica pod korisničkim imenom Ljubav, a slično kao ona, mama pod imenom dadls u obje je svoje trudnoće morala sasvim mirovati.

Ginekologinja Ulla Marton, govoreći o različitim zabludama o trudnoći, kaže da je seks dopušten tijekom cijele trudnoće, ali ga svakako treba izbjegavati ukoliko su prisutne učestale infekcije rodnice i mokraćnih putova, sukrvice u ranoj ili kasnoj trudnoći, kod nisko položene i predležeće posteljice, kod prijetećih pobačaja i prijetećeg prijevremenog poroda. 

Upravo zbog takvih razloga naša čitateljica Andydea u svoje prve dvije trudnoće također je izbjegavala seks, no u trećoj je bilo drugačije: "U prvoj trudnoći sam se svega bojala, a i imala sam stalno neke gljivice i koristila vaginalete, tako da mi ni nije bilo do toga. U drugoj sam imala hematom, pa sam prilikom odnosa i prokrvarila, tako da nakon toga više nisam htjela, a i zabranili su mi! U trećoj sam mirovala jer sam se otvarala već u 30. tjednu, ali nisam slušala... ovog puta smo cijelu trudnoću uživali, do samoga kraja i nakraju sam i prenjela četiri dana. Mislim da treba slušati svoje tijelo i osjećaje, naravno i doktora, ako za to ima opravdane razloge!"

Promjenjiva seksualna želja

Osim zabrane liječnika, i osobna neugoda može biti razlog za izbjegavanje seksa, kao što je opisala mama dvoje djece, missha
"U obje trudnoće mi je bilo jako neugodno tijekom seksa, boljelo me, peklo, grozno. Ni u drugoj trudnoći se nismo seksali više od jednom, a ni poslije prvog poroda nismo dugo, jer se nisam osjećala ugodno, a nakod drugog, bilo je još gore". No doći će i to, piše optimistično. 

Prema knjizi 'Što očekivati u trudnoći', koja je već postala klasik za buduće roditelje, hiroviti seksualni osjećaji kod trudnica sasvim su normalni: Trudnoća je vrijeme promjene mnogih aspekata života, pa tako i njegovoga spolnog aspekta. Neke žene koje nikada nisu doživjele orgazam ili ih seks nije osobito privlačio, u trudnoći iznenada i prvi puta doživljavaju orgazme i osjećaju seksualnu želju. Ostale žene, naviknute na svoj nezasitan seksualni tek, te na lako postizanje orgazma, iznenada osjećaju potpuni izostanak želje i teško ih je uzbuditi. Te promjene seksualnosti mogu biti divne, zbunjujuće, izazivati osjećaj krivnje ili izazvati neobičnu kombinaciju sva tri osjećaja. I sve je to posve normalno, stoji u ovom priručniku.

"Mislim da je najvažnije pratiti svoj osjećaj, prije svega želju za seksom, a onda ako je potrebno prilagođavati položaj da bude ugodno", savjet je naše čitateljice branke

Seks u terminu

Neke žene u prilog seksu u trudnoći pišu i to da olakšava porod, što je vrlo rašireno vjerovanje, a podržava ga i činjenica da sperma sadrži prostaglandin, hormon koji se u svom sintetičkom obliku koristi za induciranje poroda. 

Znanstvenici tvrde i da stimulacija grudi i orgazam mogu ubrzati porod, odnosno pokrenuti kontrakcije maternice, no jedno jedno novije istraživanje pokazalo je da seks ipak neće ubrzati porod i da je u tom kontekstu siguran čak i u kasnom stadiju trudnoće.

Uključite se i vi u forum i podijelite svoja iskustva sa seksom u trudnoći!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.