Trudnoća Porođaj 17. srpnja 2015.

Kakav je osjećaj kad imate trudove?

trudnica trudovi
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Iako je svaka žena različita pa ima i drugačiju percepciju boli, da bismo vam barem približili taj osjećaj, prenosimo vam izjave nekoliko ginekologa koji su opisali na koji način žene obično doživljavaju trudove

Kako se bliži termin porođaja, mnoge se trudnice pitaju hoće li znati prepoznati trudove. "Kad počnu, znat ćeš", obično je odgovor iskusnih mama. No kakav je stvarno osjećaj kada imate trudove? Iako je svaka žena različita pa ima i drugačiju percepciju boli, da bismo vam barem približili taj osjećaj, prenosimo vam izjave nekoliko ginekologa koji su opisali na koji način žene obično doživljavaju trudove.

Najjači grčevi koje možete zamisliti

Često trudove uspoređuju s menstrualnim grčevima, samo puno, puno jačima. "Trudovi počinju poput menstrualnih grčeva, a osjećaj grčenja s vremenom postaje sve jači", rekao je za portal Parents dr. Paul du Treil, ravnatelj odjela za zdravlje majki i djece u bolnici Touru u New Orleansu.

Možete osjetiti stezanje maternice. Te snažne kontrakcije guraju bebu u položaj za porod i van kroz porođajni kanal, tako da možete osjetiti kako se mišići oko maternice učvršćuju i stišću. "Trud je zapravo snažan grč mišića, kontrakcija cijele maternice", kaže dr. Bart Putterman, ginekolog i porodničar iz Houstona, te dodaje kako se bol može osjetiti duboko u abdomenu, po cijeloj lijevoj ili desnoj strani trupa, ili u leđima.

Trudovi mogu podsjećati i na bol zbog plinova, a ponekad ih mame uspoređuju i s pritiskom zbog potrebe za velikom nuždom. Ako imate takve bolove, koji se ne smanjuju ni nakon odlaska u WC, moglo bi se raditi o trudovima.

trudnica bolovi u leđima | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Bolovi u leđima također su česta manifestacija trudova. "Stezanje, grčevi i ponekad nepodnošljiva bol u leđima mogu biti posljedica položaja djeteta, ali nekad je to jednostavno način na koji žena doživljava bol", kaže dr. Putterman.

Kako prepoznati trudove i početak poroda?

Znak da porođaj počinje

Promjena u intenzitetu boli može biti jasan znak da je porod zaista blizu. Kako biste bili sigurni, možete pratiti jačinu i učestalost kontrakcija"Trudovi prvog porodnog doba počinju bolnim stezanjima koja traju oko pola minute i pojavljuju se u pravilnim razmacima od 20 do 30 minuta. U daljnjem tijeku jačina kontrakcija se pojačava, a vrijeme između njih skraćuje na 10 minuta i manje što se istovremeno smatra 'uzbunom' za odlazak u rodilište. Ipak, percepcija boli individualna je karakteristika i ne treba se držati striktnih pravila glede odlaska u rodilište jer takva ne postoje", kaže dr. Senka Sabolović Rudman, ginekologinja iz Klinike za ženske bolesti i porodništvo, KBC 'Sestre milosrdnice'.

"Na početku porođaja uobičajena su tri do četiri truda u 10 minuta, potom u takozvanom drugom porođajnom dobu i pet trudova u 10 minuta. Normalni porođaj karakteriziraju pravilne, to jest koordinirane kontrakcije maternice koje lako i efikasno šire vrat maternice. Za normalan porođaj potrebno je oko 200 trudova, a sam porođaj u prvorotkinje traje oko 12 sati, a u višerotkinje pet do osam sati", dodaje doktorica Sabolović Rudman.

Savjeti iskusnih mama za prvi porod

Iskustvo koje osnažuje

Barbara Finderle, predsjednica Hrvatske komore primalja poručuje da se trudova ne treba bojati: "Ako je žena neprestano u strahu od onoga što slijedi, ako dopusti da bolovi budu jači od nje same, ako se 'izgubi' u vrtlogu trudova i misli kako ona to ne može, zasigurno joj porod neće ostati u lijepom sjećanju. No isti taj porod kod žene koja surađuje sa svojim tijelom, podnosi bol i trudove kao nešto dobro, koja misli o pozitivnom ishodu, sigurno će biti iskustvo koje će je osnažiti za ulogu majke i žene."

Kako razlikovati prave od lažnih trudova?

Kako biste vi opisali trudove? Napišite nam u komentarima članka!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.