Trudnoća Porođaj 19. listopada 2018.

Usporedila dva poroda: Moćne fotografije otkrivaju važnost položaja rađanja za ženu

Foto: Instagram/thevillage.co
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

'Krećite se što više možete tijekom poroda, učinite ono što funkcionira za vas, primijenite bilo koji položaj koji vam tijelo usmjerava i upotrijebite svoje tijelo i gravitaciju u svoju korist'

Instagram profil The Village iza kojih stoji doula i mama Brooke potaknuo je raspravu oko različitih položaja rađanja. Naime, ona je podijelila fotografiju sa svog poroda, naglašavajući kako je uspravni položaj bio najbolji položaj za nju. 

porod, babice Možda te zanima... Ova fotografija pokazuje da je najbolji položaj za rađanje onaj koji žena sama odabere Trudnoća

Uoči razliku

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 

A post shared by T H E V I L L A G E (@thevillage.co) on

"Možete li vidjeti? Razliku u izrazu lica i mojih položaja?", piše Brooke i dodaje kako je na lijevoj fotografiji bila prisiljena ležati na krevetu i na leđima, a na desnoj fotografiji je rađala kod kuće, smireno. "14 sati stajala sam pod tušem, smireno dočekujući sve trudove. Ova beba je bila okrenuta licem prema gore pa je najbolji položaj za mene bilo klečanje i naginjanje prema naprijed ili stajanje."

Možda te zanima... Priča naše mame o porođaju u Njemačkoj: 'Sjedi, lezi, šetaj i tako u krug satima' Trudnoća

'Trebala sam gravitaciju na svojoj strani'

Ova mama pronašla je nevjerojatnu razliku u načinu razmišljanja, dojmu i napretku jednom kada se prebacila iz ležećeg u uspravni položaj, ali ističe kako je svaki porod drugačiji

"Ležala sam na krevetu oko 30 sekundi, nije bilo šanse da se ponovno vraćam u ležeći položaj. Sada sam znala bolje, trebala sam gravitaciju na svojoj strani i trebala sam vruću vodu."

5 položaja za lakši porod umjesto ležanja na leđima

Postoje i emocionalni i fizički razlozi zašto porod na leđima može usporiti cijeli proces i možda nije najbolja opcija tijekom rađanja.

"Ležanje tijekom poroda ne samo da zatvara zdjelicu i radi protiv gravitacije, ali za mene je taj položaj ujedno bio i omalovažavajući jer mi se nije svidjelo osjećati se tako maleno, izvan kontrole i kao pacijent. Neke žene vole biti na leđima tijekom poroda, meni se nije svidjelo. I to je u redu, sve smo drugačije, ono najvažnije je ovdje je činjenica da sam imala slobodu kretati se i naći poziciju koja je bila najbolja za mene", objašnjava. 

Možda te zanima... Što se događa s tijelom za vrijeme poroda? Trudnoća

'Učini ono što funkcionira za tebe'

"Desna fotografija snimljena je usred trudova, u najintenzivnijoj fazi poroda, ali pogledajte moj izraz lica. Smiren, pod kontrolom, spreman. I oko pet minuta kasnije, bila sam na koljenima ispod tople vode, tiskajući svoju bebu van".

Zbog svog iskustva, ova mama se nada kako će sve žene na prvo mjesto staviti svoje potrebe tijekom poroda i vjerovati svojim instinktima, čak i kad rađaju u bolnici pod budnim okom medicinskog osoblja

"Krećite se što više možete tijekom poroda, učinite ono što funkcionira za vas, primijenite bilo koji položaj koji vam tijelo usmjerava i upotrijebite svoje tijelo i gravitaciju u svoju korist", poručuje mama. 

Možda te zanima... 'Ženama treba omogućiti porod kakav žele, ali moraju biti spremne na sve promjene' Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.