Trudnoća Porođaj 12. prosinca 2013.

Želim roditi na stolčiću, gdje je u Hrvatskoj to moguće?

Vanja Škorić
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Čitateljica Vanja Škorić, koja bi svoje prvo dijete trebala roditi krajem siječnja, potaknula nas je da istražimo u kojim se hrvatskim rodilištima može roditi na stolčiću, kakva je situacija po tom pitanju u Zagrebu te koje su druge mogućnosti olakšavanja poroda u slučaju kada stolčića nema

Zagrepčanka Vanja Škorić, 35-godišnja pravnica i aktivistica u civilnom društvu, pravna savjetnica u udruzi GONG, javila se redakciji Klokanice potaknuta našim člankom o prednostima poroda na stolčiću

"S obzirom da sam vrlo praktična u životu, zanimao me najprirodniji, najlakši način poroda, a čini mi se da je to upravo porod na stolčiću. Čudi me da se uopće ikad forsirao takozvani 'ležeći porod'. To mi je nelogično ako postoje sve zdravstvene pretpostavke da žena rodi na lakši i prirodniji način, koristeći moć gravitacije", kaže Vanja koja je trenutno u 34. tjednu trudnoće, a zanimalo ju je u kojim je hrvatskim rodilištima moguć porod na stolčiću te jesu li za njega potrebne neke posebne pripreme.

Zagreb još čeka svoj prvi stolčić

Odgovore na ova i druga Vanjina pitanja potražili smo u Hrvatskoj komori primalja, u kojoj sve trudnice mogu dogovoriti i individualne konzultacije s primaljom iz rodilišta u kojem žele roditi.

Barbara Finderle | Author: Goran Jakuš/PIXSELL Foto: Goran Jakuš/PIXSELL

"U ovom trenutku u Zagrebu niti jedno rodilište, nažalost, nema stolčić za porode, ali ga uskoro trebaju dobiti u KBC Sestre milosrednice. Od drugih gradova u Hrvatskoj posebno bih istaknula Varaždin i Rijeku, koji standardno koriste stolčić za porođaje, a imaju ga i Čakovec, Pula, Zadar, Zabok i još neka rodilišta, no u mnogima se stolčić u praksi rijetko koristi. Ukoliko rodilja želi donijeti svoj porođajni stolčić, preporučila bih joj da prije dogovori razgovor s glavnom primaljom u rađaoni i raspita se za takve mogućnosti", kaže predsjednica Komore primalja Barbara Finderle, suradnica Klokanice, te dodaje kako sam stolčić nije jeftin, ali je od novca bitnija dobra volja i spremnost vodećih ljudi iz rodilišta i primalja koje rade u rađaonama za uvođenje takve nove prakse. 

Alternative: čučanje ili podizanje kreveta

Pripreme za porod na stolčiću, kaže, nisu potrebne, a čak i kad nema stolčića, žena može iskoristiti utjecaj gravitacije koji puno pomaže u porodu, tako da jednostavno čučne dok je partner ili primalja pridržava iza leđa. 

"Alternativa je podignuti krevet na način da se na njemu sjedi, a ne leži, što je moguće sa gotovo svim krevetima za rađanje, no rijetko se nudi pa trebate sami pitati. Neka rodilišta su sklonija 'prirodnim' pristupima rađanju, no to svakako ovisi i o osoblju pa bih preporučila razgovor s primaljama u rodilištu u kojem namjeravate roditi", savjetuje Barbara Finderle.

Našu čitateljicu Vanju još je zanimalo može li se u hrvatskim bolnicama zatražiti akupunktura kao metoda ublažavanja bolova pri porodu. Na Klokanici smo objavili priču mame Jasminke Boljević koja je uz akupunkturu rodila na Svetom Duhu, a Barbara Finderle kaže da je najbolje nazvati direktno u željeno rodilište i provjeriti.

Najvažniji zadatak tate na porodu

Budući da namjerava biti uz nju na porodu, Vanjin suprug Marko želio je znati koji je najvažniji "zadatak" partnera na porodu, odnosno kako može pomoći partnerici

"Najvažnije je da bude s njom i kraj nje", naglašava Barbara Finderle i uvjerava da sve ostalo dolazi samo po sebi, a neke praktične upute dala je ranije u svom članku sa sedam savjeta za partnera na porodu.

Nužna edukacija primalja

Vanja je sa suprugom u međuvremenu bila na trudničkom tečaju u bolnici u KBC Sestre milosrdnice u Vinogradskoj, na kojem je glavna primalja Blaženka Sumpor potvrdila da je stolčić za porod u izradi i da bi do kraja godine trebao biti spreman za korištenje u rađaoni.

Vanja Škorić | Author: Daniel Kasap/PIXSELL Foto: Daniel Kasap/PIXSELL

"Nakon mog pitanja o stolčiću i njezinog odgovora, grupu od 12 trudnica s partnerima preplavio je val oduševljenja. Izgleda da je pola grupe već razmišljalo o porodu na stolčiću, ali su odustali jer ga nema u Zagrebu. Odmah se javilo nas pet koje smo rekle da sigurno želimo roditi na stolčiću, a još nekoliko žena reklo je da će se sada o tome dodatno informirati", kaže nam Vanja i dodaje kako je oduševljenje na trudničkom tečaju ipak splasnulo kada su saznali da to što će stolčić biti u rodilištu ne znači da će svaka žena koja želi, moći i roditi na njemu, dok se više primalja za to ne educira.

"Tu se probudila aktivistica u meni pa sada želim potaknuti žene da traže stolčić, a medicinsko osoblje da nabavom odgovarajuće opreme i dodatnom edukacijom omogući ovaj prirodan način poroda", kaže Vanja te nam za kraj otkriva svoj moto za porod: "Želim gravitaciju na svojoj strani!" 

Kakav je bio vaš porod? Podijelite svoje iskustvo s trudnicama i mamama na našem forumu u raspravi "Priče s poroda"!

  • Važna obavijest
    Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu Miss7Mama dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu Miss7Mama te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.
  • Tina22

    Nemogu vjerovati da nema te mogućnosti u Zg :(

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.