Trudnoća Porođaj 28. prosinca 2017.

Mama odlučila roditi sama kod kuće nakon teškog prvog poroda

Foto: Facebook/Mariah Franson
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Marissa Heckel imala je težak prvi porod, a drugo dijete odlučila je roditi samo uz pomoć supruga kod kuće jer je željela da cijeli proces bude potpuno prirodan

Prije nego je rodila drugo dijete, Marissa Heckel znala je da želi da stvari budu potpuno drugačije nego na prvom porodu. Tri godine prije imala je teško iskustvo na porodu na kojem se osjećala zlostavljano zbog čega je odlučila da će drugi put sama sve napraviti. To znači da nije bilo liječnika, primalje, a čak ni doule. Marissa je odlučila vjerovati svom tijelu i bebi i ne dopustiti da joj netko asistira, a željela je da proces bude potpuno prirodan.

Iako je njezin dječak rođen 14 dana nakon termina, Marissa je rekla da nije išla liječniku. Umjesto toga vjerovala je svom tijelu. Strpljivo je čekala u nadi da će sve biti drugačije nego je bilo u bolnici, a jedina osoba koja je bila uz nju tijekom drugog poroda je njezin suprug, trogodišnja kći i pas. "Kada sam rađala svoju kćer u bolnici bila sam prisiljena na pregled koji nisam željela. Nisam mokrila satima i bila sam prisiljena na kateter kako bih olakšala mjehur. Bilo je iznimno bolno imati kateter tijekom kontrakcija, a uklanjanje je bilo još gore. Tijekom boravka u bolnici bila sam zlostavljanja zbog mog izbora da se ne cijepim", ispričala je mama za CafeMom.

Možda te zanima... Katarina: 'Zbog sestre Ane postala sam doula i bila joj podrška na porodu' Trudnoća

Tijekom prvog porođaja, Marissa je jasno rekla medicinskom osoblju da ne želi lijekove protiv bolova, a umjesto da osjeti potporu osjetila je potpuno nepoštovanje zbog te svoje odluke. "Tijekom poroda osjećala sam da me jedna medicinska sestra želi "slomiti". Stalno me iznova pitala želim li nešto protiv bolova i epiduralnu iako sam stalno odbijala. Nemam ništa protiv bolnica i primalja, ali oni nisu za mene. Primalje su dobar izbor za većinu, ali njihova stalna potreba za provjeravanjem ušća maternice je nepotrebna i nešto što ja ne želim dopustiti", dodala je.

beba porod u vodi Možda te zanima... Kako organizirati porod kod kuće? Trudnoća

Nije ležala tijekom drugog poroda

Marissa je oba porođaja prošla bez lijekova, a evo kako je svoje iskustvo opisala na Facebooku. "Novci nisu bili problem u mom slučaju. Porod bez asistencije je više bila prilika za mene da pokažem sebi i drugima da je Bog naša tijela stvorio za rađanje, da bolnice nisu norma", napisala je. Marissin drugi porod trajao je 36 sati (točno toliko bila je u trudovima i s prvim djetetom), a pokušala se opustiti pod vrućim tušem i kupkom, hodanjem, a njezin suprug joj je bio potpora cijelo vrijeme, poštovao je njezino tijelo i njezin izbor okoline bez stresa. Marissa je pokušala ležati tijekom poroda, a zatim je vjerovala svom tijelu i sjedila na wc školjki i tiskala, a suprug je bio zabrinut jer se bojao da će djetetova glava lupiti u školjku ili ispasti u nju. Marissa je tada donijela odluku da stoji dok izlaze djetetova ramena. "Moj suprug je bio u šoku i fotografirao. Nikad se nisam osjećala tako snažno i to je moje najveće postignuće u životu. Naša tijela su stvarno nevjerojatna", dodala je. Nakon toga rodila je zdravog dječaka, a posteljica je izašla 20 minuta kasnije.

Iako neki komentatori ne mogu vjerovati da je to sve sama napravila, Marissa objašnjava da ona i beba nisu bile u opasnosti jer je cijelo vrijeme postojao i rezervni plan da zovu hitnu pomoć ako se bude osjećala loše. "Postporođajni period kod kuće prošao je nevjerojatno. Nisam imala ozljede tijekom poroda jer moje tijelo nije morao tiskati zbog mene, a nisam ni jako krvarila. Bila sam doslovno na nogama i spustila se stepenicama jedan sat nakon poroda. Nakon poroda u bolnici završila sam s šavovima, krvarila sam tjednima i nisam mogla stati na noge nakon porođaja", objasnila je.

Marissina priča je postala viralna, a ona se nada da će ljudi razumjeti njezinu odluku. "Svojom objavom željela sam osnažiti žene da rade što žele sa svojim tijelom i da ne nitko ne utječe na njihove odluke. Želi da se žene manje zlostavlja", napisala je na kraju. 

Možda te zanima... Nevjerojatne snimke: Trudnoća i porod diljem svijeta Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.