Trudnoća Porođaj 02. studenoga 2016.

Mišljenje ginekologa o porodu kod kuće

porod porođaj beba
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ginekologinja Senka Sabolović Rudman iznijela je svoj stav o porođaju kod kuće i objasnila kako se po tom pitanju Hrvatska razlikuje od drugih zemalja Europske unije

Zanima me mišljenje ginekologa o porodu kod kuće. Koje su njegove prednosti, a koji nedostaci, u kojim slučajevima bi to mogao biti bolji izbor nego porod u bolnici i tko bi o stručnog osoblja trebao biti prisutan? Koji su najveći rizici kod takvog poroda?

Porod kod kuće nije novost. Već dugo postoji organizirani porođaj kod kuće u zemljama s naprednom zdravstvenom skrbi. Tako je primjerice Nizozemska zemlja s najvećim postotkom poroda kod kuće u odnosu na ostale razvijenije europske zemlje. Ali ovakav način rađanja zahtijeva izuzetno dobru trijažu trudnica koje su uopće kandidati za takav način rađanja, kao i dobru organizaciju, specifičnu opremu i logistiku te stručno osoblje.

Što ako se javi potreba za hitnom intervencijom?

Kada se uzme sve navedeno u obzir jasno je da u Hrvatskoj samo bolnice/rodilišta mogu pružiti zadovoljavajuću zdravstvenu skrb. Naime, i u potpuno nerizičnoj trudnoći kod mlade i zdrave trudnice moguće da se iznenada tijekom poroda javi potreba za hitnom i ozbiljnom intervencijom, npr. ako dođe do prijevremenog odljuštenja posteljice, asfiksija ploda, krvarenja u III i IV porodnom dobu... Je li hitna intervencija i adekvatno zbrinjavanje majke i djeteta moguće kod kuće?

porod porođaj beba | Author: Thinkstock Foto: Thinkstock

Rađanje kod kuće sigurno je komfornije i što se tiče ambijenta ljepše, ali mislim da ove karakteristike ne bi trebale biti glavna vodilja, već sigurnost majke i djeteta. Mišljenja sam da je u postojećim uvjetima i načinu organizacije zdravstvenog sustava u našoj zemlji neusporedivo bolje i sigurnije roditi u bolnici/rodilištu nego kod kuće. U prilog tome ide i činjenica da je u Hrvatskoj perinatalni mortalitet jedan od najnižih u Europi.  S druge strane, u Nizozemskoj gdje ima značajan udio poroda kod kuće i koju svi često navode kao primjer dobre organizacije i skrbi za rodilje koje rađaju kod kuće, perinatalni mortalitet je značajno veći nego u našoj zemlji te se sve češće mogu čuti stavovi o intenciji smanjenja poroda kod kuće u toj zemlji. 

Siva zona zakonodavstva

Na kraju treba napomenuti i da je zasad porod kod kuće u Hrvatskoj potpuno zakonski neregulirano područje. Riječ je o svojevrsnoj sivoj zoni jer postojeći zakoni nisu jasno regulirali asistenciju zdravstvenog osoblja u planiranom kućnom porodu tj. ona je protuzakonita pa to u pravilu rade primalje iz susjednih zemalja licencirane za taj posao (koje nisu u RH evidentirane i nemaju potrebne ovlasti našeg Ministarstva zdravstva) ili primalje iz naše zemlje koje za to nemaju potrebne dozvole.

U oba slučaja radi se o ilegalnoj aktivnosti koja samim time nije nigdje evidentirana niti dokumentirana. Time se otvara novo pitanje, a to je odgovornost za ishod poroda kod kuće. Na kraju, apeliram na sve trudnice i buduće majke da se dobro informiraju prije donošenja bilo koje odluke vezane za porod. Odluka je osobna i individualna, ali treba biti rezultat realnih prioriteta, a ne sporednih stvari.  

Što se događa s tijelom za vrijeme poroda?

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.