Trudnoća Porođaj 04. ožujka 2022.

Tiskanje na porodu: Koliko dugo je normalno?

Foto: Shutterstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Ako rodilja tiska nekoliko sati, a napreduje i ima dovoljno energije, a beba je dobro, većina liječnika i primalja će podržati daljnje tiskanje.  Američki koledž porodničara i ginekologa podrazumijeva da je normalno tiskati tri sata ili više, posebno ako se radi o prvorotkinji ili rodiljama koje su primile epiduralnu

Ako si prvi put trudna sigurno si čula različite priče o dužini poroda, od toga da od početka trudova, pucanja vodenjaka ili ispadanja sluznog čepa do izgona prođe nekoliko sati do toga da se nekima produži i na više od 24 sata

No koliko dugo je normalno vrijeme za tiskanje prije nego medicinsko osoblje reagira?

Ako rodilja tiska nekoliko sati, a napreduje i ima dovoljno energije, a beba je dobro, većina liječnika i primalja će podržati daljnje tiskanje.  Američki koledž porodničara i ginekologa podrazumijeva da je normalno tiskati tri sata ili više, posebno ako se radi o prvorotkinji ili rodiljama koje su primile epiduralnu.

Možda te zanima... Vikanjem se gubi energija za porod, a idealno bi bilo zaspati između trudova Trudnoća

Ako rodilja počinje osjećati umor, može uzeti odmor od tiskanja sve dok je dijete dobro. Rodilje koje su uzele epiduralnu na taj način dopuštaju maternici i trudovima da rade umjesto njih, znači one mogu odmoriti umjesto aktivnog tiskanja.

Ovo je teže za žene koje nisu uzele epiduralnu jer osjećaju bol kad puste trudove bez tiskanja. Ako je žena preiscrpljena za tiskanje, a beba nije ni blizu krunjenja, ovakav porođaj može završiti u operacijskoj sali.

Što kad beba pokazuje znakove umora ili stresa?

Bebino stanje se prati putem fetalnog monitora u drugoj fazi poroda (faza tiskanja). Ako se bebini otkucaji srca uspore ili ubrzaju na određen način koji ukazuje na fetalni stres, a nije ni blizu poroda, to može biti situacija za carski rez.

Što ako je rodilja tiskala, isprobala nekoliko položaja i tehnika i beba se ne miče? 

Nedostatak kisika je razlog za brigu, zato se beba i mama toliko prate putem monitora. Ako bebino srce počne usporavati na određeni način, to može značiti da posteljica počinje odumirati, pupčana vrpca se zamotala ili postoji problem s maminom cirkulacijom.

Induciranje porođaja Možda te zanima... Porod uz drip: Jesu li umjetni trudovi bolniji? Trudnoća

Tada se rodilju premješta u položaj kako bi se uklonio pritisak s pupčane vrpce, a rodilji se daje i dodatni kisik kroz masku za lice kako bi se osiguralo 100 posto kisika djetetu putem vlastite krvi. Ako te mjere ne djeluju dobro i brzo, tada se liječnici odlučuju na carski rez. 

Ležanje na leđima neprirodno je za tijelo tijekom poroda

Inače, jedna bolnica u Velikoj Britaniji odlučila je prestati govoriti rodiljama kada da tiskaju. Stoga umjesto da se osjećaju kao da su dio veslačke posade dok im se ponavljaju upute tijekom porođaja - žene u bolnici Medway Maritime omogućuju svojim tijelima da same odrađuju porod na način da ih se ne požuruje tijekom cijelog procesa

Vjerovanje da žena zna što se događa u njezinom tijelu bolje nego netko tko stoji kraj nje dovelo je do smanjenja slučajeva pucanja međice sa 7 na samo 1 posto tijekom razdoblja od 12 mjeseci

Majke se tijekom poroda također potiče da isprobaju druge položaje osim onog klasičnog ležanja na leđima, poput klečanja, uspravnog stajanja ili čučanja. Mnoge žene reći će kako je ležanje na leđima tijekom poroda zapravo neprirodno i često vodi intenzivnom nagonom za promjenom položaja.

5 položaja za lakši porod umjesto ležanja na leđima

Osim toga, ležanje na leđima smanjuje protok krvi i zatvara zdjelicu za čak 20 posto, povećavajući šanse za vaginalnim pucanjem i epiziotomijom. Svjetska zdravstvena organizacija čak preporučuje da se taj položaj u potpunosti izbjegava, nazivajući ga 'očito štetnim'. 

Naravno, ako su majka ili dijete pod stresom ili postoje druge komplikacije, osoblje neće pustiti žene da samo leže i reći: "Ne bismo im smjeli reći da tiskaju." Porođaj je zapravo jednostavan proces. Naša tijela prirodno znaju kako reagirati tijekom poroda. Trenuci kada to nije slučaj su razlog zbog kojeg su liječnici i primalje kraj nas. 

A ono smanjenje sa 7 na 1 posto je toliko impresivno da su rezultati programa ove bolnice objavljeni u prestižnom časopisu European Journal of Obstetrics & Gynecology and Reproductive Biology kako bi najnoviji pristup u obzir uzele i druge bolnice

Možda te zanima... Koje su indikacije za carski rez i odabir anestezije, a koliko čekati između trudnoća? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.