Trudnoća Porođaj 16. listopada 2013.

Pravilno disanje na porodu

trudnica disanje
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Čitateljice na forumu Klokanice raspravljaju kako se treba disati tijekom poroda, a mi smo pitali fizioterapeutkinju Snježanu Vojvodić Schuster zbog čega je važno pravilno disanje u rađaonici te može li ono olakšati porođajnu bol

Kako pravilno disati na porodu i može li pravilno disanje umanjiti bolove prilikom trudova zapitala se na forumu Klokanice čitateljica tamara koja je otvorila raspravu na tu temu i zatražila druge čitateljice da podijele svoje iskustvo.

"Na tečaju su nas učili da dišemo kao psi kad im je vruće, brzo i kratko, u biti kao da dahćemo. A neki drugi pak kažu da je dobro što dublje i mirnije disati, što mi na neki način i zvuči logično. Moram priznati da se ne sjećam točno kako sam disala jer sam bila kao u nekom transu za vrijeme trudova, ali sam ipak znala da trebam disati. Zapamtila sam s tečaja da je važno disati cijelo vrijeme kako bi i beba dobivala dovoljno kisika", odgovorila joj je branka.

Pravilno disanje pomoglo je i katariniV koja kaže kako je pred sam kraj poroda gubila koncentraciju pa je povremeno "pustila dubok glas", no trudila se ne vikati nekontrolirano.

"Žena koja je rađala u boksu do mog urlala je iz sveg glasa i nju su stvarno babice stišavale čak su u jednom trenu one počele vikati na nju. I mene je to živciralo, u onoj groznoj boli trpiš i šutiš, a ona je toliko vikala da sam imala osjećaj da mi viče na uho. Ali opet mislim da žene koje viču ne glume, već da stvarno ne znaju drugačije", napisala je katarinaV.

Vikanjem se gubi energija

Zbog čega je točno važno pravilno disanje, može li se disanjem ublažiti bol i je li istina da se nekontroliranim vikanjem samo gubi energija, pitali smo fizioterapeutkinju Snježanu Vojvodić Schuster koja u bolnici Sveti Duh provodi zaštitu zdravlja žena u području fizioterapije u ginekologiji i porodništvu, a u edukaciji trudnica surađuje i u Poliklinici Vili. Također je autorica knjiga 'Vježbe za trudnice' i 'Vježbe poslije porođaja'. 

"Disanjem se ne smanjuje tijekom poroda osjećaj boli od trudova, već se postiže bolja oksigenacija tijela majke čime se utječe i na bolju oksigenaciju djeteta. Primijećena je i lakša prilagodba porodu kod žena, brže otvaranje grlića maternice, kraći porođaj sveukupno. Trudnica, koja nije pripremljena za porođaj, gubit će često energiju na vikanje, povećati stres i strah, a time i otežati cjelokupan proces dolaska do 'zrelog' porođaja i tijela spremnog za normalan prirodni porođaj", odgovara fizioterapeutkinja.

I naše čitateljice na Facebooku uključile su se u raspravu i podijelile svoja iskustva iz rađaonice, a većina njih slaže se kako im je pravilno disanje izuzetno olakšalo porod.

"Pravilno disanje je najvažnija stvar kod poroda i meni je bilo od presudnog značenja da prvi porod prodje sasvim normalno i jako brzo", piše čitateljica Kristina.

Duboko trbušno disanje i dahtanje

Koliko je disanje važno za bebu, ali i pravilan rad mišića, opisala je na Facebooku Senka: "Samo jedan krivi udisaj dovoljan je za strašno grčenje tijela, osjetila sam to jako dobro, a dijete isto tako tad ostaje bez kisika. Devet sati poroda i devet sati pravilnog disanja - doktorice su rekle da sam super i da su bar sve žene takve, diši i ne viči!"

Fizioterapeutkinja Snježana Vojvodić Schuster, viša predavačica pri Zdravstvenom veleučilištu, opisala je koje su točno najčešće korištene tehnike disanja tijekom poroda, odnosno kako treba disati tijekom svake pojedine faze.

"Najčešće korištene tehnike disanja u vrijeme prvog porodnog doba u trudovima su duboko trbušno disanje i dahtanje sa specifičnim kratkim izdisajima i udisajima zraka. Disanje se provodi u vrijeme trajanja truda i olakšava osjećaj, smanjuje stres od snažnih kontrakcija maternice i potiče fiziološke procese na prirodan tijek porođaja", pojašnjava fizioterapeutkinja. Dodaje kako se tijekom truda disanjem pokušava biti što dalje od snažnog osjećaja truda, poput "bježanja" od truda, s time da bi trudnica na edukaciji o pripremi za porođaj trebala naučiti tehnike disanja i kada točno koju koristiti.

Snježana Vojvodić Schuster kaže kako bi se rodilja između dva truda trebala pokušati odmoriti i opustiti te prikupiti snage i koristiti sve raspoložive neštetne metode za odmor i smirenost.

'Treba osluškivati tijelo'

"Ako su trudovi većeg razmaka, bilo bi idealno kada bi trudnica mogla zaspati", kaže Snježana Vojvodić Schuster.

Svaki je porođaj specifičan događaj i koliko god se trudnica unaprijed pripremala, vrlo se često događa da se porod na kraju ne odvija baš onako kako je planirano, a to se odnosi i na plan disanja. To je na Facebooku istaknula naša čitateljica Ivana kojoj je, unatoč završenom tečaju, na kraju svojim savjetima najviše pomogla primalja.

"Iako se nisam sjećala u tom momentu ničega s tečaja, poslušala sam babicu kako mi je pokazala i doslovno nakon toga rodila u tri truda i imala jedan jedini šav!", napisala je Ivana.

Stoga smo Snježanu Vojvodić Schuster pitali može li našim čitateljicama dati savjet kako mogu u rađaonici slijediti plan disanja te koliko je to uopće moguće s obzirom na nepredvidljivost poroda.

"Plan disanja ovisi o tijeku porođaja kojeg se ne može unaprijed znati točno, ali se tehnike i priprema za porod mogu naučiti i primijeniti u trudovima. U takvim uvjetima trudnica osjeća veću sigurnost i kontrolu nad svojim tijelom kojeg treba osluškivati i pustiti da se porođaj dogodi. Plan disanja nije nešto što se mora imati i napamet naučiti već je to plan kojim svaka trudnica treba učiniti porođaj događajem susreta s evolucijom u kojoj je ona ta koja porod čini, a nije objekt kojem se porođaj događa", zaključuje fizioterapeutkinja. 

Je li i vama na porodu pomoglo pravilno disanje? Uključite se u forum i podijelite svoje iskustvo!

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.