Trudnoća Porođaj 04. srpnja 2022.

Porod uz drip: Jesu li umjetni trudovi bolniji?

Induciranje porođaja
Foto: Shutterstock Gel, drip i prokidanje vodenjaka, odnosno induciranje porođaja vrlo su česta pojava i rodiljama se zapravo rijetko omogućava da rode bez ikakvog uplitanja medicinskog osoblja.
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Induciranje porođaja, gel, drip i prokidanje vodenjaka čest su način kako završavaju trudnoće u našim rodilištima

Spontani početak poroda i njegov prirodni završetak bez ikakvih "medicinskih pomagala" želja je većine trudnica, ali prema iskustvima naših čitateljica s foruma, prirodni porođaj u hrvatskim rodilištima često se ne može ostvariti. Gel, drip i prokidanje vodenjaka, odnosno induciranje porođaja vrlo su česta pojava i rodiljama se zapravo rijetko omogućava da rode bez ikakvog uplitanja medicinskog osoblja. 

Inducirani i programirani porod: Razlozi, rizici i metode

"Inducirani porod je izazivanje kontrakcija maternice raznim opstetričkim tehnikama i lijekovima kako bi se završila trudnoća prirodnim porodom. Najbolji scenariji poroda su kada porod započne spontano, ali postoje situacije u kojima se porodi moraju i trebaju izazvati tj. inducirati. Najčešće se porodi induciraju kad liječnici opstetričari procjene da je dovršenje trudnoće u interesu trudnice i djeteta i/ili bolje rješenje od nastavka trudnoće", kaže mr. sc. dr. Dženis Jelčić, specijalist ginekologije i opstetricije te navodi razloge indukcije poroda:

  • Prenesenost tj. trajanje trudnoće iza 41. tjedna
  • Intrauterini zastoj rasta ploda 
  • Ultrazvučno i klinički veće zrelo dijete 
  • Kronične ili akutne bolesti majke, kao npr. visoki tlak, bolest bubrega...
  • Patologija trudnoće, npr. preeklampsija, manjak plodne vode
  • Gestacijski dijabetes
  • Prijevremeno prsnuće vodenjaka - ovo je zapravo stimulirani porod. Porod je započeo prsnućem vodenjaka, ali nema trudova. Nakon određenog vremena (svakako unutar 24 sata) trudnice kojima curi plodna voda i dijete je zrelo treba poroditi zbog mogućnosti infekcije djeteta.

"Način indukcije poroda ovisi o Bishop scoru, koji je zbroj određenih vrijednosti kojima procjenjujemo zrelost vrata maternice i otvorenost ušća.", objašnjava ginekologinja Dženis Jelčić.

Iako kad se govori o induciranom porodu, rodilje najčešće spominju drip, no više je načina indukcije poroda, a to su: prokidanje vodenjaka ili amniotomija, prostaglandini, sintocinon (tzv. „DRIP“) te balon kateter i slične metode.

Možda te zanima... Sluzni čep: Kako izgleda, čemu služi i počinje li uskoro porođaj? Trudnoća

Umjetni trudovi

"Sintocinon je lijek koji je jednak oksitocinu, hormonu koji se otpušta iz hipofize tijekom poroda i izaziva kontrakcije maternice. Sintocinon se koristi za indukciju poroda kod trudnica sa vrlo povoljnim lokalnim nalazima (cerviks nestao, ušće djelomično otvoreno) i najčešće je u kombinaciji sa amniotomijom tj. prokidanjem vodenjaka. Kao i prostaglandini, može izazvati pretjerane kontrakcije maternice i ugroziti plod, te ga je potrebno oprezno dozirati", objašnjava ginekologinja te dodaje da neke rodilje smatraju da su kontrakcije izazvane sintocinonom bolnije od kontrakcija tijekom prirodnog poroda, no dokaza o tome nema.

"Istina je da su kontrakcije izazvane sintocinonom pravilnije i intenzivnije, ali i da bi doziranje sintocinona trebalo biti individualno. Najčešće se primjenjuje u kombinaciji s epiduralnom analgezijom, kako bi rodilji olakšali porođajne bolove", kaže.

Prednosti i nedostaci bezbolnog poroda

dojenje Možda te zanima... Prenesena trudnoća može biti opasna za bebu Trudnoća

Kako djeluje na mamu i bebu?

Induciranje porođaja je svakodnevica u hrvatskim rodilištima i to u situacijama kada drip ili pak prokidanje vodenjaka zaista nije nužno. Priznaje to i umirovljena primalja Erika Spirić koja kaže kako se kod nas premalo pažnje posvećuje prirodnom porođaju čak i kod onih žena kod kojih se očekuje niskorizičan porod.

"Žene koje bi željele roditi dijete bez uplitanja u porođaj i bez intervencije i lijekova često nemaju mogućnost to ostvariti jer se porođaji u rodilištima vode, kontroliraju i usmjeravaju što zahtijeva intervencije u porođaju te upotrebu dripa i lijekova protiv bolova", kaže te objašnjava kakav utjecaj drip ima na samu rodilju, odnosno može li on negativno djelovati na mamu i bebu.

"S obzirom da su umjetno izazvani trudovi bolniji od prirodnih, veća je vjerojatnost da će dijete biti izloženo fetalnom distresu, žena će češće tražiti lijekove za ublažavanje bolova, može doći do hiperstimulacije uterusa što povećava rizik od carskog reza. No, kod nekih je porođaja potrebno potaknuti trudove zbog sigurnosti majke ili djeteta ili njih oboje (npr. kod jako povišenog krvnog tlaka) pa u tim slučajevima moramo biti zahvalni zato što imamo umjetni oksitocin", kaže primalja koja ima dugogodišnje iskustvo rada kao glavna primalja u varaždinskom rodilištu.

porod dojenje mama beba Možda te zanima... Epiduralna i drugi lijekovi: Kako djeluju na dijete? Trudnoća

"Bez obzira koja metoda ili način induciranog poroda bio, treba znati da je primijenjena kako bi se spriječile moguće nepoželjne posljedice za majku i dijete, ili oboje. Inducirani porod treba voditi pod budnim okom medicinskog osoblja, a ukoliko indukcija poroda nije dala rezultate ili dođe do komplikacija, porod se završava operativnim putem, odnosno carskim rezom", kaže ginekologinja Dženis Jelčić.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.