Trudnoća Porođaj 20. ožujka 2024.

'Doule nisu hipi-bio-eko mame ni vještice koje mućkaju napitke; ne educiraju, nego informiraju'

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Posljednjih smo mjeseci doznali uistinu zanimljive stvari o doulama, i to zahvaljujući Hrvatskoj udruzi doula, čije su članice s nama podijelile svoje vrijedno znanje. Sad je pred nama Svjetski tjedan doula i tom prilikom one pripremaju brojne zanimljive i besplatne radionice.

Sigurno ste pročitali, ako ste istraživali što su doule, da one pružaju ženama informativnu, fizičku i emotivnu podršku kroz trudnoću, porod i babinje. Ovaj opis ipak treba pojašnjenje što to točno znači i kako takva podrška izgleda u stvarnosti jer brojne su predrasude koje mnogi imaju prema doulama. Neki nas vide kao hipi-bio-eko-majke s puno djece, neki nas vide kao vještice koje prakticiraju neobične rituale i mućkaju "čarobne" napitke, veliki dio populacije misli da smo priučene primalje koje žele da žene rađaju u šumi na potoku. I dok vjerojatno postoje na ovom svijetu i doule koje ulaze u neke od ovih opisa koincidencijom a ne namjerom, doule ipak nisu u sferi new age filozofije ili alternativni likovi iz emisije "Na rubu znanosti".

Možda te zanima... Bezbolni porod: istina ili mit? I kako nas je zapadna kultura naučila da se boli moramo riješiti Trudnoća

Doule su nemedicinske (vrlo bitno!) educirane žene (uglavnom) koje se ne bave medicinskim aspektima porođaja kao što to rade, primjerice primalje.

Pa krenimo od početka dešifrirati tu definiciju doula. Što znači informativna podrška u trudnoći, porodu i babinjama? Kakve informacije dajemo? Sve koje su potrebne i tražene: informacije o fiziologiji poroda, informacije o praksama rodilišta, informacije o ljudskim pravima i pravima u rodilištu, informacije o preporukama SZO i ostalih bitnih organizacija vezanih za tu tematiku. Važno je naglasiti da doule (osim ako nisu porođajne edukatorice i u toj ulozi angažirane) ne educiraju nego informiraju! Koja je razlika?

Ne educiraju, nego informiraju

Educiranjem prenosimo svoj stav o porodu, prenosimo što je ispravno i najbolje prema nekim (našim) standardima. Da bi educirali moramo imati neke standarde prema kojima educiramo. Informiranje samo daje informaciju i ne prenosi osobni stav niti emociju doule. Kada nemate izražen stav oko informacija, trudnica/majka ima slobodu da izrazi svoje viđenje što je za nju najbolje. Možda vam se ne čini to toliko bitno, no ta sloboda izbora i ne nametanje vlastitih filozofija i uvjerenja stvara krug povjerenja. Trudnica tada osjeća da je nećete osuditi ako ima neki stav koji možda nije popularan ili da vas neće razočarati ako ne postigne neki vama važan cilj. Doule nemaju cilj vezan za način rađanja, naš cilj je da smo uz vas.

Fizička podrška uglavnom se odnosi na podršku u porodu i tiče se komfornih mjera i različitih tehnika olakšavanja porođajnih bolova. U stvarnosti to izgleda tako da se krećemo s rodiljama u njihovom ritmu, masiramo ih, koristimo obloge i akupresuru prateći njihov govor tijela i ne ometajući proces. Takva podrška potpuno ovisi o individualnom pristupu i naravno da postoje porodi gdje rodilje ne žele, niti im trebaju išta od nabrojanog, bitna im je samo vaša prisutnost. Ta kontinuirana prisutnost je od nevjerojatne pomoći kada je od početka kontrakcija pa do primanja bebe na prsa. Doula vas neće napustiti nakon završetka smjene, smjena doule traje koliko i porod. Nekada su smjene kratke, nekada traju i više dana, nama doulama je sve to ok.

 | Author: Privatni album Foto: Privatni album

Emotivna podrška doule je element koji ostavlja dugotrajne pozitivne efekte na majčin život. Emotivna podrška kreće trenutkom upoznavanja u trudnoći gdje doula pruža siguran i neosuđujući prostor za ženu da izrazi svoje najdublje strahove i želje. Individualnim radom i održavanjem sigurnog prostora, većina rodilja uđe u porod s puno manje straha i s puno više vjere da će uspjeti roditi svoje dijete. Možda zvuči čudno, ali to jest jedan od dubljih strahova žena danas: Da li ja to mogu? Tokom poroda doula stvara atmosferu gdje su sve ženine emocije dopuštene i prihvaćene, i bez zadrške vjeruje u ženinu sposobnost da postane majka. U prvim tjednima i ponekada mjesecima doula održava taj emotivni prostor prihvaćanja bez obzira na teškoće s kojima se majka susreće. Osoba koja je od povjerenja, koja ne prenosi svoje traume i uvjerenja majkama daje sidro u njihovom iskustvu majčinstva.

Manje carskih rezova, manje forcepsa...

Postoji i ogromno istraživanje iza efekta modernih doula. Veliki benefiti su porodu i postpartumu: manje carskih rezova, manje vakuuma i forcepsa, manje postporođajne depresije. Više pozitivnog stava o porodu i svom majčinstvu. Upravo ne medicinski pogled na rađanje doprinosi ovoj statistici. Lišene straha od rizika i patologije i nemogućnosti djelovanja ikako osim svojom prisutnošću doule anuliraju strah okoline i vraćaju emotivni balans u rađaone. Kvaliteta života majke i njene obitelji koji su imali podršku doule je poboljšana i prenosi se dalje u zajednicu.

Svake godine obilježava se Svjetski tjedan doula od 22.3.-28.3. a ove godine doule Hrvatske udruge doula pripremile su mnoštvo besplatnih događanja.

U Zagrebu tjedan doula kreće u subotu najpopularnijom radionicom za trudnice u Hrvatskoj – Ljudska prava u porodu, a to će se kao i nedjeljna događanja održati u prostoru doula u Mesničkoj. U nedjelju se cijelo popodne održavaju i mini radionice i na kraju druženje:

15:00 Kretanjem kroz porod - Sanja Bukač Štritof

16:00 Iskusite tehnike Hipnoporoda

17:00 Birth Art priprema za porod - Ivana Klement

18:00 Brzi i hranjivi 2.0 TDI (Tata Danas Inspirira)-radionica brzih postpartum obroka koji mogu spraviti tate - Marina Jakić

19:00 Igramo se Douline školice! Kroz zabavu osmislimo svoj porod - Marina Jakić

20:00 Druženje s doulama

 

U Rijeci također sjajan program. U petak, 22.3.2024. od 17.30 do 20.00h u Dječjoj kući čekaju vas

Vanda Kabalin, Tina Perić Lukačević i Rafaella Redžepi sa radionicama

1. Otvori se nježno (dopusti hormonima da odrade svoj posao)  

2. Tjelesna autonomija u porodu

3. Uloga kozmetike u začeću, trudnoći i postpartumu

 

Zaprešić ima dvije doule, Ivanu Lacko i Irenu Žugalj Jurčević a one će u Gradskoj knjižnici Ante Kovačića u utorak 26.3. u 18h održati Pripremu za porod i postpartum za sve zainteresirane.

U Puli je naša divna doula Antonella Moscarda Minčić koja će upoznati sve zainteresirane sa Emocionalnom anatomijom poroda i postpartuma & Hidroterapijom kao podrškom! Antonellu pronađite u subotu 23.3.2024. u 10 sati u prostoru Yoga Studio Zanshin Pula (Karlo Rojc,Pula).

U Svjetskom tjednu doula čeka vas još raznih događanja, a sve detaljno možete doznati na društvenim mrežama Hrvatske udruge doula.

Doulu Anitu pronađite na doula.hr

Možda te zanima... Bezbolni porod: doula kao učinkovita metoda za olakšavanje boli Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.