Trudnoća 29. veljače 2024.

Helen Mirren ima tokofobiju, kao i 60 posto žena. Može li se prevladati strah od poroda?

Foto: Lisa O'Connor/AFF-USA.com / PA / Pixsell
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Poznate su nam razne fobije, odnosno strahovi, a među onima koje su možda malo slabije poznate je i tokofobija – strah od trudnoće i poroda. No, to ne znači da od tog ne pati puno žena…

Fobije su, po definiciji, trajno izraženi strahovi, često prekomjerni i neopravdani, a pojavljuju se kao strah od jednog određenog objekta, pojave, situacije… Protiv fobija se nije lako boriti, a mogu itekako narušiti kvalitetu života osobe koja od njih pati – ovisno o uzroku fobije, manje ili više. Jedan od takvih strahova je i tokofobija, koja podrzumijeva strah od poroda i trudnoće.

Možda te zanima... Bezbolni porod: istina ili mit? I kako nas je zapadna kultura naučila da se boli moramo riješiti Trudnoća

Nedavno je u Americi provedeno istraživanje koje je pokazalo donekle zabrinjavajuće brojke. Naime, brojke su pokazale da samo u Americi od tokofobije pati čak 40 milijuna žena. Dakle, ovdje se ne radi o uobičajenom strahu od poroda, trudnoće i ostalog povezanog s tim. Tu govorimo o fobiji koja može rezultirati napadima tjeskobe, izbjegavanjem seksa ili nedostatkom emocionalne povezanosti sa svojim nerođenim djetetom.

Studija objavljena prošlog mjeseca u časopisu Evolution, Medicine, and Public Health otkrila je da više od polovice žena u SAD-u zapravo ima tokofobiju ili strah od poroda. Te brojke zvuče uistinu zabrinjavajuće! Iako, smatra se da su realne brojke zapravo niže, zbog određenih uvjeta u istraživanju. Naime, glavna autorica studije, antropologinja Zaneta Thayer sa Dartmouth Collegea, provela je ispitivanje 1800 američkih žena u ranim danima pandemije Covid-19, a to je moglo znatno utjecati na rezultate.

Postoje dva tipa tokofobije.

  • Primarna tokofobija javlja se kod osoba koje nikada nisu bile trudne.
  • Sekundarna tokofobija razvija se nakon traumatskog događaja tijekom trudnoće ili poroda, kao što je mrtvorođenče.

Kod nekih žena tokofobija proizlazi iz drugih strahova, kao što su strah od boli (algofobija), strah od liječnika (jatrofobija) i strah od djece (pedofobija).

Fobija može potrajati...

Polovica ispitanica koje su sudjelovale u studiji – a u prosjeku su imale 31 godinu - nikada nije rađala, a više od jedne trećine je već imalo rizične trudnoće. „Strahovi koje osoba može doživjeti mogu potrajati dulje od šest mjeseci i uzrokovati da se ljudi osjećaju premoreno, što ponekad rezultira ekstremnim naporima da se izbjegnu trudnoće ili poroda,“ rekla je Dr. Javine McLaughlin, ginekologinja, za Yahoo!.

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

Za porast brojki, u svakom slučaju, stručnjaci za to krive 'promjenu obiteljskih vrijednosti' i sve veće troškove života. Tokofobija ima širok raspon uzroka, ali je obično povezana s prošlim traumama.

„Sekundarna tokofobija obično se razvija nakon traumatičnog poroda ili opstetričkog ishoda,“ rekla je dr. Aimee Danielson, klinička psihologinja i direktorica programa za mentalno zdravlje žena u Sveučilišnoj bolnici MedStar Georgetown. „Može se dogoditi nakon mrtvorođenja, gubitka trudnoće ili prekida trudnoće.“ Primarna tokofobija može biti uzrokovana svjedočenjem ili slušanjem o nečijem traumatičnom iskustvu rođenja.

Glumica Helen Mirren priznala je svojevremeno da pati od tokofobije nakon što je pogledala grafički film. Oskarovka je otkrila svoj duboko ukorijenjeni strah u jednoj australskoj televizijskoj emisiji, gdje je ispričala kako je taj strah osjetila nakon što je pogledala eksplicitni video porođaja s 13 godina, kada joj je prikazan. Upravo taj film krivi za to što nikad nije imala djece.

„Kunem se da mi je to stvorilo traumu koja traje do danas,“ rekla je Helen Mirren. „Nisam imala djece i čak ni sad ne mogu gledati ništa u vezi s porodom. Apsolutno mi se gadi.“

Doula može pomoći

Doktorica Danielson je potvrdila da ako dijete ili tinejdžer svjedoči kompliciranom porodu druge osobe - ili čak medicinski nekompliciranom porodu – to može biti čimbenik rizika za razvoj tokofobije. „A ponekad se taj ekstremni strah ili strah od trudnoće zapravo ne manifestira sve dok se osoba tek ne vjenča ili ne sklopi partnersku vezu, a roditeljstvo se bliži ili je na neki drugi način na stolu ispred njih,“ pojasnila je.

Prošla seksualna trauma ili zlostavljanje također može pokrenuti strah, uzrokujući strah od vaginalnih pregleda koji su dio prenatalne skrbi. Stručnjaci kažu da je edukacija najbolji način za rješavanje tokofobije. Može također pomoći i pohađanje tečajeva o porodu i poboljšanje razumijevanja procesa trudnoće i poroda.

„Može pomoći i podrška stručne osobe tijekom trudnoće i poroda, kao što je doula,“ istaknula je dr. Danielson. „Kao i razgovor s ljudima koji su imali pozitivna iskustva s porodom, što također može ublažiti tjeskobu oko poroda.“


trudnica Možda te zanima... Intenzivan strah od poroda - kako prepoznati i liječiti tokofobiju? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.