Trudnoća 27. studenoga 2023.

Hipnoporod: Porođajno iskustvo koje preporučuje čak i Kraljevska obitelj

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Hipnoporod nije sasvim uobičajen u porodničkoj praksi, pa mnoge trudnice o tom zapravo niti ne razmišljaju. A možda bi baš to pomoglo nekima osloboditi se strahova... Za missMAMA pišu doule Hrvatske udruge doula.

Odabrala si bolnicu, naučila si sve o medicinskim intervencijama, bila si s partnerom na trudničkom tečaju, napravila si i isprintala plan poroda, složila si torbu, nestrpljivo očekujete novog člana obitelji, ali... užasavaš se uopće pomisliti na sam porod? Meditacija, duboka koncentracija i opuštenost, disanje i afirmacije samo su neki od alata koje ti hipnoporod pruža da izgradiš svoj balončić sigurnosti na porodu.

Možda te zanima... Otpleši u rađaonu ili - kako ples može biti vrlo dobra priprema za porod Trudnoća

Polaznice hipnoporod tečaja opisuju svoje iskustvo kao san u kojem imaju potpunu kontrolu nad sobom. Jedna od njih je i Kate Middleton. Supruga Princa Williama je u jednom intervjuu za javnost istaknula koliko joj je hipnoporod bilo osnažujuće iskustvo, gotovo jednako intenzivno kao i sam porod. Njegovu važnost prepoznala je još u trudnoći kada je imala jake jutarnje mučnine. Redovno je slušala meditacije i prakticirala disanje iz abdomena, a rođenja svo troje djece ostala su joj u lijepom sjećanju.

Možda ćeš hipnoporod povezati s hipnozom, popularno prikazanom sa satom koji se miče lijevo-desno, i osobom koja će ti reći “Sada ćeš...(dodaj glagol)”, ali hipnoporod je nešto puno intimnije.

Na tečaju učiš kako sjediniti svoje 3 različite svjesnosti: fizički – emocionalno – duhovno. Mirisi, glazba, dodiri, ambijent prostorije, sam tijek poroda povezuju tvoja fizička osjetila s emocijama, a emocije se ne moraju slagati s duhom. Potpuno je prirodno da si prestrašena, da se bojiš boli, da si napeta i da ti se u glavi vrti tisuću i jedan scenarij koji se može dogoditi. Cilj hipnoporoda nije ignoriranje tog straha, nego baš suprotno.

Vjeruj svom tijelu

Cilj je da validiraš svoje osjećaje, ali i da vjeruješ svojem tijelu da zna što radi i da će sve biti uredu. Iz mog iskustva, kao hipnoporod edukatorica, uglavnom takvi strahovi proizlaze iz iskrivljene slike poroda u filmovima, ali imala sam i drugačije iskustvo. Jedna moja draga polaznica je pristala da podijelim njenu priču.

 | Author: Unsplash Foto: Unsplash

Osjećala je strah da se neće “dovoljno brzo” otvarati, unatoč svim vježbama koje smo radile. Bilo ju je strah da će porod krenuti po noći, no u tom slučaju je rekla da će ipak ići u drugu bolnicu, a ne tamo gdje je njen izabrani ginekolog s kojim ionako nije bila zadovoljna. Kako se ta briga provlačila kroz par susreta, obje smo se složile da bi joj možda bilo ugodnije da promijeni doktora. S novom doktoricom, odabrala je i novu bolnicu i tada joj je pao ogroman teret s leđa.

Sada je sve bilo potpuno jasno. Nije morala putovati do stare bolnice, istom relacijom gdje je prije par godina imala prometnu nesreću. Njeno tijelo je podsvjesno zadržavalo napetost i nervozu zbog tog nesretnog događaja i svi njeni strahovi proizlazili su od tamo. Ta realizacija joj je omogućila da bude posve prisutna i opuštena, zbog čega je u bolnicu stigla otvorena već 7 cm. Nastavila je biti u svojem balončiću sigurnosti I kroz postpartum kojeg se također rado prisjeća.

Bez obzira na to kakav porod tebe čeka, koje strahove i brige tebe drže budnom, hipnoporod će ti pomoći da porod svoje bebe doživiš, a ne preživiš. Znanstvena istraživanja su čak pokazala da hipnoporod smanjuje potrebu za epiduralnom i drugim lijekovima protiv bolova, smanjuje se rizik od asistiranog poroda i hitnog carskog rezom, a sam porod traje kraće.

Doulu Nataliju pronađi na doula.hr.

Možda te zanima... Akupunktura kao priprema za porod? Iglice mogu smanjiti bolove, stres i ubrzati porod... Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.