Trudnoća 11. siječnja 2024.

Je li wellness tijekom postpartuma - luksuz ili potreba?

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Vrijeme nakon poroda je u toliko pogleda burno i naporno, ali i divno i ispunjavajuće. No, sve to zajedno je iscrpljujuće i nova majka mora misliti i na sebe, a ne samo na bebu... Za portal missMAMA pišu doule Hrvatske udruge doula.

Rođenjem djeteta majka ulazi u razdoblje postpartuma, vrijeme njezina fizičkog oporavka, prilagodbe cijele obitelji na nove okolnosti, i prije svega (možda ponovnog) prihvaćanja uloge majke. U ovom osjetljivom razdoblju majčin je osnovni zadatak sljubiti se s novorođenčetom, te učiti odgovarati na njegove potrebe. Možda zvuči jednostavno, ali za suvremenu, emancipiranu ženu to može biti itekako izazovan zadatak. Nerijetko su njezina očekivanja i planovi dijametralno suprotni svakodnevici postpartuma.

Možda te zanima... Što ti sve donosi dojenje? Evo što kaže mama koja se bliži kraju 10-godišnjeg razdoblja dojenja... Beba

Žena je danas bombardirana naslovima o celebrity ženama za koje se stvara slika da nakon rađanja potpuno normalno nastavljaju svojim uhodanim životom uz bebicu koja se savršeno uklopila. Među dijelom žena gotovo da postoji natjecanje koja će se prije vratiti „normalnom“ životu, svakodnevnim obavezama, a jednostavno ležanje u krevetu nakon poroda doživljava se kao gubljenje vremena.

No, je li to realno i održivo?

Poznata je izreka „40 dana za 40 (sljedećih) godina“ kojom se iskazuje važnost ležanja nakon poroda, odmora, davanju prilike tijelu da zacijeli... Zanimljivo je da su prakse svih tradicionalnih kultura, koje uopće nisu morale biti u međusobnom doticaju, na tragu ove izreke. Jako dobro su razumjeli koliko je bitno da cijela zajednica brine za novopečenu majku i njezinu obitelj. Također, jako dobro su razumjeli što treba majci kako bi je osnažili za njezin ulazak u majčinstvo, ali i kako bi majka sačuvala svoje i fizičko i psihičko zdravlje, te kako bi ono što dobiva potpuno nesvjesno i intuitivno prenijela na svoje dijete. Srž takve skrbi primarno jest briga za majku, pružiti joj tijekom postpartuma fizički komfor, emocionalnu i fizičku toplinu, majci konstantno iskazivati ljubav i poštovanje cijele zajednice, lišiti je na neko vrijeme kućanskih poslova. 

Tako primjerice:

  • U Japanu se majka vraća u dom svoje majke na mjesec-dva, te se njezina majka brine za nju, te joj kuha  tradicionalna jela. 
  • U Latinskoj Americi rođakinje će preuzeti sve kućanske poslove kako bi majka mogla odmarati i posvetiti se djetetu, te kako bi izbjegla bolesti u budućnosti (la cuaretena). Pripremaju joj tople juhice uključujući i jače začinjene. Trbuh majke umataju u tradicionalni rebozo kako bi se grijao.
  • Na Obali Bjelokosti zanimljiv je običaj da odmah nakon poroda ženske rođakinje dolaze u dom nove majke. Njezina je majka kupa i masira sa shea maslacem tijekom obreda punog ljubavi i nježnosti. Za to vrijeme rođakinje kupaju i oblače djetešce, a ostale žene spremaju ukusan i hranjiv obrok, a nakon što ga pojedu ženski krug ostavlja majku da zajedno sa svojom bebom odrijema.
  • Kod američkih domorodaca uobičajeno razdoblje ležanja završava ritualnim kupanjem, davanjem imena bebi, te odlaskom u saunu kako bi se potakla cirkulacija.
  • U Indoneziji će majku svakodnevno posjetiti babica kako bi je izmasirala. Posteljica se čuva u blizini majke, te se nakon 40 dana svečano zakopava jer se vjeruje da štiti majku od bolesti.
  • U Maleziji majka se osamljuje 40 dana i za to vrijeme dobiva masaže vrućim kamenjem, piling cijelog tijela, biljne kupke i tople obloge, a sve kako bi povratila snagu.

Sa znanstvenog gledišta jasno je kako je hormon oksitocin jako bitan za povezivanje majke s djetetom, za otpuštanje mlijeka i niz drugih posljedičnih procesa, a ono što će potaknuti lučenje hormona oksitocina jest fizički dodir, masaža (ne nužno određena tehnika), podržavajuća okolina, toplina...

Uzevši u obzir gore navedeno čini se da wellness programi i druge usluge namijenjene novopečenim majkama i njihovim bebama nikako nisu novost, već produžena ruka današnje nuklearne obitelji. U današnje vrijeme ženama je dostupna i usluga postpartum doule koja može kvalitetno odgovoriti potrebama novopečene mame. 

Svaka od nas ima svoj drugačiji način života, drugačije okolnosti. Dok se jednoj od nas bilo koja usluga koja zahtijeva plaćanje može činiti luksuz, drugoj je luksuz - zastati i predahnuti. Bilo kako bilo, nadam se da sam te potaknula da ova godina bude u znaku veće brige za sebe jer  obitelj te treba - zdravu!

Doulu Ivanku Leko potraži na doula.hr.

Možda te zanima... Hranjenje je majčinska rana - i zato mamama ne treba osuda, nego podrška Beba

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.