Trudnoća 20. studenoga 2023.

Trudnica, njen partner, liječnici, primalje i doula čine jedan jako dobar tim

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Koje rodilište odabrati? Kojeg liječnika? Koja je primalja dobra, a koja baš i nije? Mišljenje, iskustva… Sve to zanima trudnice, posebno one koje će roditi prvi put. Za portal missMAMA o pišu doule Hrvatske udruge doula.

Koje rodilište odabrati? Kojeg bih liječnika preporučila? Koja je primalja dobra, a koja baš i nije? Koje je moje mišljenje, kakva su moja iskustva… To je cijeli niz pitanja vezanih za odabir rodilišta i liječnika koja moje trudnice i njihovi partneri postavljaju na interaktivnim radionicama za buduće roditelje. Moj odgovor uvijek je isti. Liječnici, primalje i bolničko osoblje uvijek je tu za nas, odabirom rodilišta dajemo povjerenje liječnicima i bolničkom osoblju koji su školovani za svoj posao. 

Kroz trudnoću, a posebno u danima prije i nakon porođaja majke su u posebnom psihičkom stanju, treba im podrška, pažnja, ljubav kako obitelji tako i ostalih sudionika kroz trudnoću i na porodu. Sve bismo mi željele da se o nama brine tim stručnjaka kroz cijelu trudnoću, tim ljudi koji bi bio pažljiv, nasmijan, topao, brižan i uvijek na raspolaganju, no to u našem sustavu uglavnom nije tako. Buduće majke kroz trudnoću prate liječnici u Domovima zdravlja ili privatnim poliklinikama, nakon toga od trideset i šestog tjedna trudnoće preuzimaju ih liječnici u odabranoj bolnici, a na porođaju ih dočekuju dežurne službe. Majka prelazi na neki način iz ruke u ruku dok ne dođe dan kada će roditi svoje dijete.

Upravo tako prije 21., 18. i 11. godina bilo je i meni, upravo zato odlučila sam postati doula i pružiti svojim trudnicama ono što sam željela za sebe. Željela sam roditi u bolnici no uz sebe imati nekoga tko me razumije, tko me savjetuje kada ne znam što se događa sa mnom, tko me smiruje, tko me priprema i tko mi u krajnju ruku pomaže i olakšava nositi se sa situacijama u kojima se ne snalazim baš najbolje. Moja pratnja na sva tri porođaja bio je moj suprug, moja majka i moja prijateljica. Danas sam ja doula, a doula je to sve u jednom. Doula angažman ovisi o onom što mama treba, želi i odabere. Douli je u fokusu buduća majka, njen partner i njihova obitelj. Doula se brine za majku kroz trudnoću, daje dodatne informacije o svemu što se događa, i  što će se događati, daje rješenja kako se nositi s problemima i kako ih riješiti.

Važno je poštivati granice

Svaka educirana doula zna koje su njene granice i mogućnosti. Doula ne izvodi bolničke zadatke, ne donosi odluke umjesto majke, ne razgovara s osobljem u ime trudnice, ne zadaje zadatke zdravstvenim djelatnicima, ne svađa se, ne prepire, ne postavlja zahtjeve, ni uvjete, ne suprotstavlja se liječnicima. Upravo suprotno svaka educirana doula pustiti će liječnike i primalje da rade svoj posao, oni su tu da daju mami i bebi zdravstvenu sigurnost, oni su odgovorni za zdravlje mame i bebe. 

  • Doula će upoznati mamu sa situacijama koje bi se mogle događati kroz trudnoću i uputiti će ih za savjet liječniku kada to bude potrebno. Doula će majci dati smjernice o svakom od rodilišta na njenom području, reći će svoje dojmove i dosadašnja iskustva kako bi majka lakše odlučila. 
  • Doula će pomoći majci kada porođaj krene i biti uz nju i partnera kod kuće, olakšavati će trudove, pomoći razgovorom, savjetom i prisustvom. Smiriti će tatu, jer i tati treba podrška, bez obzira kakav tata muškarčina bio. Tate se boje za partnericu i njihovu bebu i napraviti će sve kako bi oni bili dobro. 
  • Doula će s parom kada dođe vrijeme otići u rodilište te ovisno o dogovoru ući u porođajni odjeljak ili biti podrška izvana. Mama, tata i Doula ustvari su sjajan tim koji surađuje, nadopunjava se, podržava, a sve u cilju sretne i opuštene mame i bebe.
  • Doula će u porođajnom odjeljku surađivati s mamom, razgovarati će s njom, smirivati je, poticati da pije vodu, mijenja položaje, odvraćati joj pažnju od boli, pro disati će s njom svaki trud, masirati joj bolna leđa i truditi se da se majka opusti, otvori, bude pozitivna i smirena uz osobu koju poznaje i u koju ima povjerenja.
  • Sve nabrojano naravno ne isključuje zdravstvenu njegu, liječnike koji pregledavaju trudnicu, postavljaju dijagnoze, daju smjernice što i kako dalje, primalje koje kruže od odjeljka do odjeljka i brinu za zdravstveno stanje svake od njih.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Imam li negativnih iskustava? Imam, s onim liječnicima koji s educiranim doulama nisu nikada surađivali. Tada misle da je doula osoba koja će nagovarati majku na neke poteze izvan okvira  i mogućnosti sustava, koja će govoriti što liječnici trebaju raditi, što ne trebaju raditi, koja će raditi probleme i imati posebne prohtjeve, a kada takav stav zauzmu liječnici, takvo mišljenje preuzeti će i ostalo bolničko osoblje. No u takvom slučaju nitko nije na dobitku. Nervoza je u zraku, majka je u grču i osjeća da je napravila nešto loše, a želje su upravo suprotne. No ako jedni na druge gledamo pozitivno svi smo tu upravo zbog naših trudnica, zbog njihove sigurnosti i lijepog porođajnog iskustva.

Divna pozitivna iskustva

A pozitivna iskustva? Ima ih puuuno i ona su divna, kroz svojih 9 godina kao doula i još 6 godina kao prijateljica u rodilištu upoznala sam puno divnih ljudi, puno liječnika, primalja, patronažnih sestara koji žive svoj poziv, koji nikada ne bi radili ništa drugo osim toga. Koji puste suzu sretnicu na porođaju zajedno sa mnom i nije im teško biti tu za nas ni noću ni danju. Zato ne štedite hvaliti ih, jer njihovo srce je veliko i kuca za sve nas.

Majke najčešće biraju rodilište u kojem će roditi no ukoliko pitaju mene za savjet odvesti ću ih tamo gdje se majka čuje, gdje se bolnica prilagođava potrebama majke, gdje smo sigurne, opuštene i gdje nam je lijepo.

Tko odabire doulu za porod? Žene koje žele lijepu i opuštenu trudnoću, žene koje puno čitaju i pripremaju se za porođaj, koje imaju povjerenja u liječnike, primalje i svoju doulu, žene koje žele pustiti da ih vodimo kako bi doživjele lijepo porođajno iskustvo i spremne, pozitivne i vesele dočekale svoje dijete uz lijepo i pozitivno iskustvo trudnoće, poroda i majčinstva.

Ako želiš i ti biti jedna od sretnih mama s povjerenjem se obrati svojoj douli! Svaki mjesec pridruži se radionicama za podršku trudnicama i njihovim partnerima i budi educirana, budi podržana.

Sretno!

Doulu Sanju potraži na doula.hr.

 

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.