Beba 02. siječnja 2024.

Babinje počinje odmah nakon porođaja, a evo koje sve pojmove moraš znati

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Babinje je poprilično burno razdoblje za svaku novu mamu, jer je to to vrijeme kad se događa puno tog u organizmu, a i izvan. Beba je napokon tu, nema trbuha, a tijelo se prilagođava… Za portal missMAMA pišu doule Hrvatske udruge doula.

Babinje je razdoblje koje počinje odmah nakon porođaja i obuhvaća narednih šest do osam tjedana života žene. U tom razdoblju ženu nazivamo babinjačom, a to je doba prilagodbe jer cijelom organizmu treba da se navikne na nove uvjete. U organizmu se zbivaju razne promjene, organi pokušavaju zauzeti prijašnji položaj, oblik, veličinu i funkciju. Ženi je potreban odmor, mir i podrška okoline kako bi se mogla posvetiti djetetu i ponovno vratiti svojim obavezama. Ženino psihičko stanje također je jako jako važno, pod utjecajem hormona svaka žena na novonastalo stanje reagira drugačije.

Možda te zanima... Otpleši u rađaonu ili - kako ples može biti vrlo dobra priprema za porod Trudnoća

Nakon rođenja djeteta pričekat ćemo izlazak posteljice. Nakon pregleda posteljice liječnici će pregledati mamu i sanirati moguće ozljede. Primalje će izvagati, izmjeriti bebu i ocijeniti njeno stanje, te staviti dijete mami na prsa. Kada majci i bebi stanje bude stabilno zdravstveni djelatnici će se povući i majka će uz svoju pratnju ostati sat vremena na „Zlatnom satu“.

Nakon druženja beba odlazi u dječju sobu, mama ostaje pod nadzorom djelatnika, a pratnja odlazi kući. Nakon dolaska na odjel babinjača, sestre će se brinuti o mami, izmjeriti krvni tlak, temperaturu i razgovarati s mamom o njenom fizičkom stanju. Liječnici će babinjače obići dva puta tijekom dana, porazgovarati o tome kako se osjećaju, imaju li mlijeka, pogledat će smanjuje li se maternica kako treba, pitat će mamu o zarastanju rane i tome kako se osjeća. Važno je i prvo mokrenje i stolica zbog normalnog funkcioniranja mokraćnog i probavnog sustava.

Sve je važno pratiti

Šest sati nakon vaginalnog poroda vrijeme je da se uz pomoć sestre mama digne iz kreveta, dizanje treba poticati da se spriječi nastanak trombo-embolijske bolesti. Nakon carskog reza mama će se dignuti šest do osam sati nakon zahvata. Mamu će se poticati da pije veće količine vode i jede nešto veću količinu hrane. Naravno mama će izbjegavati hranu koja napuhava, kavu, pušenje i sve ono što bi moglo naškoditi njoj i djetetu. Vrlo je važno da žena u danima nakon porođaja odmara i spava. Ukoliko mama nema volje, teka, boji se i ne osjeća se dobro to bi mogli biti prvi znakovi psihoze u doba babinja, stoga treba pratiti stanje.

Higijena je izrazito važna, ranu treba održavati redovno čistom i suhom, samo uz pomoć vode. Što se lijekova tiče uvijek se savjetujte s liječnikom jer sve što konzumirate putem mlijeka dolazi i u djetetov organizam. U bolnici će mame obilaziti i stručni timovi zaduženi za dojenje i mamino fizičko staje. U bolnici mama i dijete ostaju minimalno 48 sati nakon poroda, tj. toliko koliko je potrebno da mama i dijete sigurni i zdravi napustite bolnicu. Nakon dolaska kući budite posvećeni djetetu, no osluškujte i sebe i svoje potrebe. Pazite na svoje zdravlje da na vrijeme sanirate moguće komplikacije. Sve radite uz misao „ako je mama dobro, dobro je i beba“.

Kako će se tijelo oporavljati u danima babinja?

Maternica i spolni organi postepeno se vraćaju u normalno stanje. Maternica se stišće, smanjuje i spušta na svoje mjesto u zdjelicu, trebat će vremena. Spontane kontrakcije potiču smanjenje i istiskivanje tkiva, krvi i sluzi iz maternice. Osim spontanih, majka će polaganjem djeteta na grudi osjetiti i podražajna stezanja uslijed jačeg izlučivanja hormona oksitocina, što je potpuno normalno u danima babinja. Nakon porođaja vaša posteljica će se odljuštiti, rana će lagano cijeliti, a krv i tkivo će se izlučiti sa sekretom koji nazivamo lohije. One će s vremenom mijenjati boju dok ne postanu prljavo žute i na kraju prozirne. Vrlo je važno održavati higijenu, redovito mijenjati uloške i nakon promjene prati ruke.

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

Ukoliko primijetite da ste dobili povišenu temperaturu, glavobolju, zimicu, lohije imaju neugodan miris… hitno se obratite liječniku jer sve nabrojano upućuje na komplikacije.

Međica je dio između vaginalnog otvora i anusa. Tijekom poroda ona će se jako napeti pa postoji opasnost od pucanja. Ukoliko primalja primijeti da međica nije dovoljno rastezljiva napraviti će što manji rez kako se tkivo ne bi raspucalo. Epiziotomija se neće raditi rutinski već samo ukoliko bude potrebno. Rana od epiziotomije šiva se odmah po porodu pod lokalnom anestezijom. Ukoliko vas šivanje boli zatražite malu pauzu da anestezija počne djelovati. Ranu treba održavati čistom i suhom, a poželjno je mirovanje.

Dobro je imati pomoć

Dojke pod utjecajem hormona posteljice sazrijevaju do kraja trudnoće. Rođenjem djeteta i izbacivanjem posteljice mlijeko se izlučuje u mliječne mjehuriće te ono navire. Grudi će bubriti, a drugi i treći dan će znatno i otvrdnuti. Majka može osjećati pritisak i bol. Prvih dana izlučivanje mlijeka nije potpuno pa se ono zadržava u kanalićima dojke. Hormon oksitocin je nužan za izlučivanje mlijeka stoga je važno dijete stavljati redovno na obje dojke. Napetost u dojkama možete ublažiti receptom naših baka - ohlađenim kupusom.

Kod dojenja se dosta često pojavljuju ragade, napukline kože koje bole i peku. Nastaju kada dojenče ne prihvati dojku kako treba, pazite da dijete prihvati dojku cijelim ustima i što veći njezin dio.

Dijete nakon zlatnog sata odlazi u dječju sobu. U narednim satima i danima bebu će njegovati i cijepiti. Djeca će većinu vremena provesti uz svoje majke. Ukoliko majka želi dijete mogu odnijeti kako bi se majka odmorila i oporavila od poroda. Sve ostalo vezano za dijete mama obavlja sama. Dijete će pregledavati pedijatri i stalno će biti pod nadzorom i na raspolaganju mami i bebi.

Kada liječnici zaključe da su i mama i beba dobro dobiti će otpusno pismo i mogu ići kući. Ovo je samo jedan mali dio savjeta koji vam može dati vaša doula, stoga potražite savjete i educirajte se za tako važan period u vašem životu!

Sretno!

Doulu Sanju potraži na doula.hr.

Možda te zanima... Hipnoporod: Porođajno iskustvo koje preporučuje čak i Kraljevska obitelj Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.