Trudnoća 17. siječnja 2024.

Masaža u trudnoći? Zašto ne! Može djelovati blagotvorno, ali to mora raditi stručna osoba

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Znamo koliko puta tijekom trudnoće pomislimo kako bi nam dobro došla masaža, ali se na nju rijetko odlučujemo. Evo zašto bismo ipak trebali! Za portal missMAMA pišu doule Hrvatske udruge doula.

Tijelo se u trudnoći znatno mijenja. Organi se pomiču, količina krvi koja kola žilama se povećava, žena se kreće drugačije. Ako se iz bilo kojeg razloga trudnica počne manje kretati, uz sve navedeno može doći do bolova u leđima kao i nakupljanja vode u tijelu. Meni je u svemu jako pomogla masaža. Masažom održavamo tonus mišića, smanjuju se bolovi u leđima, potiče se cirkulacija u rukama i nogama i masaža bi na nas trebala djelovati opuštajuće.

Možda te zanima... Doula odgovara: Kako, zašto i treba li uopće masirati svoju bebu? Beba

Terapeuti koji se bave masažom trudnica imaju stolce za trudnice na kojima se leđa trudnica masiraju u sjedećem položaju ili trudnica leži na jednom pa na drugom boku. A mogu se naći i terapeuti koji imaju specijalizirani stol za trudnice gdje ćete moći primiti potpunu masažu ležeći bez straha za svoj trudnički trbuh. Osim što će vam masaža pomoći da cirkulacija u nogama i rukama bude kako treba, pomoći će vam i da malo bolje osvijestite položaje tijela koji su odlični i kada krenu trudovi: sjedenje na stolcu nagnuti prema naprijed i naslonjeni na stolac/stol/krevet ili na boku sa gornjom nogom prebačenom preko gornje.

Ono što sam ja još primijetila na sebi je da mi je mojih sat vremena svaki tjedan kod moje maserke stvaralo mir jer sam znala da je to vrijeme samo za mene i moje tijelo, a onda i moja beba može mirno i sigurno rasti.

Za prvi put pričekajte

Ukoliko se prije trudnoće niste masirali, često se preporučuje da pričekate drugo tromjesečje kako bi krenuli na masaže. Ja sam išla redovito na masaže i potpuno vjerujem svojoj maserki koja je educirana za masažu trudnica i zna što se može i smije raditi u svakom dijelu trudnoće. Isto tako bi svakoj trudnici preporučila da se dobro informira pri izboru masera i izabere iskusnog i educiranog terapeuta. Sve više trudnica se prepušta iskusnim stručnjacima kako bi ublažile neke od neugodnih simptoma trudnoće pa se tako i sve više ljudi educira u tome smjeru.

Masaža na trudnicu, koja je naučena na dodir i pritisak, može jako blagotvorno djelovati i tijekom poroda. Ja se ˝kao danas˝ sjećam kako mi je dogovaralo kada su mi suprug i doula pritiskom na bokove olakšavali trudove. Kao doula uvjerila sam se koliko pritisci na određeni dio tijela u trudovima, onako kako ženi odgovara, djeluju opuštajuće čime se zapravo i ubrzava tijek poroda, jer što je žena opuštenija tijelo se lakše prepušta trudovima i otvaranju i beba brže može izaći van.

Nakon što žena rodi, privikne se na ˝novu sebe˝ i upozna svoju bebu, može se vratiti redovitim odlascima na masažu. Meni osobno je to što sam nastavila redovito ići na masaže pomagalo i fizički i psihički. Leđa bolna od nepravilnog položaja kod dojenja prve bebe su se dosta brzo oporavila, ja sam znala da imam vrijeme kada ću se leći i netko drugi će se brinuti za mene, a tata i beba su imali vrijeme za sebe. Ukoliko se ne možete odvojiti od svoje bebe na sat vremena, ima terapeuta koji dopuštaju i da na termin dovedete svoju uspavanu bebu, ali ja bih vam ipak preporučila da odvojite barem pola sata kada ćete se prepustiti samo terapeutovim stručnim rukama i svojim mislima ili praznoj glavi – to nekad mamama najviše treba.

Doulu Maju Martinec Čunčić potraži na doula.hr.

Možda te zanima... Je li wellness tijekom postpartuma - luksuz ili potreba? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.