Trudnoća 26. veljače 2024.

One su odabrale da im mame budu na porodu – i učinile bi opet isto!

Foto: Unsplash+
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Kad razmišljamo o tom tko bi nam dobro došao kao pratnja na porodu, najčešće se odlučujemo za partnera. Sve češći izbor je i doula, ali tek u posljednje vrijeme. No, je li itko pomislio na - mamu?

Iako nam se nekad čini da se stvari u rodilištima ne mijenjaju tako brzo, ako malo razmislimo shvatit ćemo da je to daleko od istine. Naime, još prije nekoliko desetljeća, žene u Hrvatskoj nisu mogle imati pratnju na porodu. Još su mame velikog dijela današnjih milenijalaca, rađale bez partnera u rodilištima. Tek je devedesetih u Hrvatsku stigao taj trend, odnosno privilegija partnera na porodu.

Možda te zanima... Oksitocin zovu 'sramežljivi hormon', a evo zašto i kako točno igra važnu ulogu tijekom poroda Trudnoća

Dok je kod nas pravilo da na porodu uz rodilju može biti samo jedna osoba u pratnji, pa je to najčešće partner ili u nekim slučajevima doula, u nekim drugim državama pravila su malo „labavija“, pa rodilja na porodu može imati i dvoje ljudi u pratnji. Tako je, na primjer, i u Ujedinjenom Kraljevstvu. Mnoge se žene tako odlučuju osim partnera na porod povesti i – svoju mamu. Nama je to zasad još nezamislivo, ali zanimljivo je čuti i takva iskustva.

Upravo su tamošnje dvije mame za Newsweek.com podijelile svoja iskustva o tom kako je na porod povesti svoju mamu. Obje su se odlučile na to da njihovom porodu prisustvuje mama uz njihova partnera. Evo njihovih iskustava.

Bex Bastable, 33-godišnja majka dvoje djece, svoje je drugo dijete rodila u listopadu 2021. godine. kad je dobila trudove, znala je točno koga želi uz sebe: svoju mamu. Ona je i bila tamo, kao i njen partner.

Velika i važna podrška

„To što su moj partner i moja mama bili prisutni tijekom oba poroda, značilo je da se osjećam kao da imam veliku podršku i bilo je lijepo dijeliti to s njima oboma,“ rekla je za Newsweek. „Uvijek sam željela svoju mamu na svom porodu jer je ona bila i mojoj sestri na porodu i sestra mi je rekla da joj je to stvarno pomoglo.“

Njezina je mama, inače, rodila četiri puta, pa je barem okvirno znala što očekivati. „Točno je znala kako se osjećam, što mi je pružilo dodatnu sigurnost,“ rekla je Bastable. „To je također značilo da nakon toga možemo razgovarati o tome kako se osjećam, a ona je točno znala o čemu pričam. Prošlo je tako dobro da sam je pozvala i na drugi porod. Ako ste u bliskom odnosu s mamom, svakako bih to preporučila.“

 | Author: Unsplash+ Foto: Unsplash+

Porod je izrazito duboko osobno iskustvo. Dok je nekim ženama danas nezamislivo biti u rađaonici bez partnera, neke i dalje zapravo ne žele pratnju na porodu. Trenutno nam je u Hrvatskoj nezamislivo govoriti o dvije osobe kao pratnja na porodu, pa mnoge žene i dalje ne razmišljaju o tom bi li povele svoju mamu sa sobom. No, tko zna, možda i to jednom dođe na red. Zasad izbor najčešće pada na partnera, ali i sve češće na doule.

U istom je intervjuu svoje iskustvo iznijela i Ushma Mistry, iz Midlandsa u Ujedinjenom Kraljevstvu. Ona je u početku odlučila da će samo njezin suprug biti prisutan tijekom poroda njezine prve bebe. Ali kada je postalo teže, par se predomislio i zamolio njenu mamu, koja je u to vrijeme živjela s njima, da dođe u bolnicu.

„Unatoč tome što smo išli na tečajeve prije porođaja i što su nam rekli što možemo očekivati, mislim da je porod za mog muža bio poprilično neočekivano iskustvo,“ rekla je. „On je tada inzistirao da bi moja mama trebala biti prisutna na porodu pa je otišao kući po nju i tako mi je drago što je to učinio. Bilo je nekoliko 'čupavih' trenutaka baš kad sam trebala roditi našeg sina i moj suprug je paničario, dok je moja mama ostala smirena i bila mi velika podrška.“

Ponovila bi to opet

Iako Mistry nije očekivala da će mama biti uz nju tijekom poroda, sad joj je drago da je bila. „Čvrsto sam uvjerena da je dijeljenje tog trenutka dovelo do posebne bliskosti moje mame s mojim prvorođenim sinom sve do danas.“

Kao što će svaki roditelj potvrditi, porod je nepredvidiv. Iako može biti prekrasno i emotivno, može biti i duboko traumatično iskustvo kada stvari ne idu po planu. Ne žele sve mame vidjeti svoje kćeri kako doživljavaju bol ili se osjećaju ranjivo. Postoje i drugi razlozi zašto netko možda ne želi biti prisutan, kao što je možda nerazriješena trauma vlastitog iskustva poroda.

Obje sugovornice su zaključile da bi svoja iskustva poroda itekako opet ponovile! Sigurni smo da ima onih koji jednostavno, bez ikakvog zamjeranja (ili, kako Amerikanci kažu „no hard feelings“), ne bi pristale roditi dok je njihova mama pratnja na porodu, i to je sasvim u redu. Bitno je imati mogućnost izbora, a nadamo se da ćemo jednom i u Hrvatskoj moći ovako birati.

Možda te zanima... 'Rodilišta nemaju pravo nametati rodiljama tko će im biti pratnja na porodu' Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.