Trudnoća 15. siječnja 2024.

Veza žene koja rađa i njene doule nije nalik ni jednom odnosu koji ćeš ostvariti u životu

Foto: Freepik
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Žene koje su rađale uz doulu sve će odmah razumjeti i složiti se. One koje razmišljaju o tom, možda će ovo dodatno potaknuti na tu odluku. Za portal missMAMA pišu doule Hrvatske udruge doula.

Mame koje su rađale uz doulu će znati. Onima koje se još informiraju ili dvoume angažirati doulu ili ne, pokušat ću produbiti uvid. Za sve ostale koji čitaju - uživajte u čaroliji odnosa žene koja rađa i njezine doule - on nije nalik niti jednom odnosu koji ste imale ili ćete imati u životu.

Možda te zanima... Boli, ne boli, kratak je, dug… Kakav god bio, porod je uvijek intenzivan. Mora li biti tako? Trudnoća

Ovo su definicije i postotci:

Doula je iskusna profesionalka koja pruža emocionalnu, fizičku i informacijsku podršku ženi u trudnoći, porodu i postpartumu.

Prisustvo doule na porodu:

  • doprinosi smanjenju boli
  • smanjuje vjerojatnost carskog reza za 50%
  • skraćuje trajanje poroda za 25%
  • smanjuje vjerojatnost upotrebe dripa za 40%
  • snižava postotak upotrebe epiduralne analgezije za 60% (1)

Odnos doule i mame često se opisuje riječima 'Mothering the mother' (majčinska briga za novu majku) i on ga jako dobro definira - doula pruža predanu, mudru i suosjećajnu podršku i brigu rodilji. Tu se radi o douli kao idealnoj majci (ne nužno onoj našoj, stvarnoj i nesavršenoj, koja njurga da nismo dovoljno pojele, pretjerano se brine, gomila stvari u smočnici i uvijek zna bolje). Ne, doula hrabri, potiče i pruža znanje bez obzira na način rađanja te uvijek, baš uvijek daje neosuđujuću podršku i prepušta ženi da sama odabere svoj put i način.

Potpuno povjerenje

A sad za stvarno -  doula je tu da se s potpunim povjerenjem prepustiš svojim najdubljim instinktima. Vaša veza je često fizička - tijelo uz tijelo, dah uz dah, pokret uz pokret. Divi se i uživa u tvojoj snazi i moći. Gasi tvoj strah ohrabrivanjem ili jednostavno pogledom ili dodirom. Ostavlja sastrane svaki sram ili neprikladnost i poziva te da i ti učiniš isto. Najtoplije grli i duboko tješi. Podsjeća te na prepuštanje. S tobom se smije i plače. Šarmira i empatizira sa medicinskim osobljem. U 'medvjedica mode-u' fizički staje između tebe i distrakcije ili 'opasnosti'. Poštuje tvoje granice kao nitko prije bez da ih uopće moraš izreći. Doula stvarno i iskreno vjeruje da tad i tamo možeš sve što poželiš.

 | Author: Freepik Foto: Freepik

Znaš li još nekoga tko je uz tebe na taj način u tvojem najranjivijem razdoblju?

Veza mame i doule uglavnom traje kratko. No unatoč tome rijetko kad blijedi, a često ostavlja trajne posljedice - sigurnost, rast, samopouzdanje i buđenje ženske intuicije kod nove osobe koja je tek kročila u majčinstvo.

Neke mame i doule postaju i ostaju istinske prijateljice, što i nije neobično nakon svega. A dosta često, mame se inspirirane svojom doulom i njihovom vezom i same odlučuju kročiti u svijet doula i biraju to kao svoj poziv te na taj način šire krugove koji nadaleko odjekuju u ritmu ženske energije. 

Doulu Vandu Kabalin potraži na doula.hr.

Možda te zanima... Je li wellness tijekom postpartuma - luksuz ili potreba? Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.