Trudnoća Planiranje trudnoće 10. rujna 2022.

Ako ne možeš ostati trudna, možda je krivac stres

zabrinutost, test za trudnoću
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Dugotrajno izlaganje stresu može dovesti do promjena u dinamici menstrualnog ciklusa, što utječe na stvaranje i rast jajne stanice, a nemogućnost zanošenja stvara i dodatni emotivni stres, kaže ginekologinja prim. dr. sc. Ulla Marton

Istraživanje koje je vodila prof. Sarah Berga iz Sveučilišta Emory u Atlanti pokazalo je da stres može dovesti do neplodnosti kod žena. To se posebno odnosi na žene koje imaju stresni posao i koje same sebi ne žele priznati taj problem. Istraživači tvrde da žene koje previše očekuju od sebe i doživljavaju se samo kroz svoja postignuća, imaju visoku razinu hormona kortizola, što može dovesti do prestanka ovulacije.

To potvrđuje i naša ginekologinja prim. dr. sc. Ulla Marton:"Utjecaj stresa, emotivnog, ali i fizičkog, na naše cjelovito zdravlje jedna je od nezaobilaznih činjenica u današnjem svijetu. Mnoge žene vjerojatno su primijetile kroz život da dugotrajnije izlaganje stresu dovodi do promjena u dinamici menstrualnog ciklusa, bilo da se radi o produljenju menstrualnog ciklusa, odnosno izostanku menstruacije, ili pak o dugotrajnijim krvarenjima koja se nastavljaju na menstrualno krvarenje, češće oskudnijim obimom."

 

Ulla Marton | Author: Privatni album Foto: Privatni album

 

Imajući to na umu, ako imate poteškoća sa zanošenjem, vrijeme je da počnete izbjegavati stres. Dr. Ulla Marton objašnjava da su hormoni stresa, noradrenalin i adrenalin, po svome sastavu slični spolnim hormonima te mogu utjecati na rad hipofize, žlijezde koja je kao privjesak smještena na bazi mozga, a regulira dinamiku menstrualnog ciklusa, i tako posredno na stvaranje i rast jajne stanice.

Tada se zbog izostanka rasta i sazrijevanja jajne stanice kao posljedica može pojaviti nemogućnost začeća. Naravno, pod uvjetom da su zadovoljeni svi ostali parametri, koji uključuju urednu prohodnost jajovoda, adekvatnu promjenu sluznice maternice i građu maternice te uredan nalaz spermiograma kod muškarca.

Možda te zanima... Što trebaš znati o neplodnosti u 20-ima, 30-ima i 40-ima Trudnoća

Nemogućnost zanošenja i emotivni stres stvaraju začarani krug

Mnoge žene kojima treba duže vrijeme da zatrudne, od okoline ne mogu izbjeći savjete poput "Samo se opusti", "Nemoj se živcirati", "Nemoj razmišljati o tome" ili "Možda se previše trudiš", koji im zasigurno ne pomažu da se opuste te često imaju upravo suprotan učinak

"Stres može smanjiti mogućnost zanošenja, ali i izostanak zanošenja kroz dulje vrijeme pokreće mehanizam nezadovoljstva i neispunjenih očekivanja, odnosno emotivnog stresa i tako dobivamo začarani krug", objašnjava dr. Ulla Marton.

Osim na žene, stres može utjecati i na plodnost muškaraca. "Znanstveno još nije dokazano u kojoj mjeri sam stres utječe na spermatogenezu (stvaranje spermija), ali sigurno ima utjecaja, jer nam je poznato da spermiogrami mogu znatno varirati u svojim krivuljama od urednih nalaza do mogućnosti slabije oplodne moći tijekom života muškaraca", kaže ginekologinja te dodaje da se pozitivnim stavom i objektivnim sagledavanjem situacije mogu izbjeći razočaranje i tuga, a za sve parove koji ulaze u sustav obrade neplodnosti i ulaze u postupak medicinski potpomognute oplodnje liječnica preporučuje psihološku pripremu.

Možda te zanima... 'Draga neplodnosti' - dirljivo pismo o putovanju do majčinstva Trudnoća

Smijeh, akupunktura i masaža pomažu

Pacijenticama koje su ušle u postupak medicinski potpomognute oplodnje, od velike je pomoći i 'terapija smijehom'. Do tog otkrića došla je jedna klinika za neplodnost, a rezultate njihovog istraživanja objavio je dr. Shevach Friedler iz Medicinskog centra Assaf Harofeh u Izraelu. Naime, nakon što su embriji usađeni u maternice pacijentica, posjetili su ih komičari i mađioničari koji su ih nasmijavali. Dr. Friedler tvrdi da je i sam bio iznenađen učinkom smijeha na rezultate postupka kod tih pacijentica, za razliku od onih koje nisu posjetili komičari.

Također, prema nekim istraživanjima, akupunktura i masaža pokazale su se korisnima za smanjenje stresa kod pacijentica koje se podvrgavaju medicinski potpomognutoj oplodnji.

Iako je u današnje vrijeme gotovo nemoguće potpuno izbaciti stres iz svakodnevice, parovima koji planiraju trudnoću svakako se preporučuju uvesti promjene koje će ih što više opustiti. Redovita tjelesna aktivnost, zdrava prehrana (mnoge žene zbog stresa se počinju prejedati, a prekomjerna težina i povišena tjelesna masnoća dovode do hormonalnih promjena koje zatim mogu voditi do smanjenja plodnosti), opuštanje i meditacija, ali i kvalitetno zajedničko provođenje vremena s partnerom mogu smanjiti razinu stresa.

Možda te zanima... Trećina žena prirodno će začeti nakon liječenja neplodnosti Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.