Trudnoća Liječenje neplodnosti 04. rujna 2017.

Prvi korak u obradi neplodnosti je pregled štitnjače

štitnjača
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Važna žlijezda ima snažan utjecaj na cjelokupni metabolizam i funkcioniranje čitavog tijela i regulacija je vrlo važna i u prvom tromjesečju trudnoće te prilikom zanošenja

Imam 29 godina i već dvije godine pijem tablete Letrox 50. Nalazi su mi odlično, dobro se i osjećam i nemam nekih većih poteškoća osim umora. Redovito vadim hormone štitnjače i idem na kontrole u bolnicu. Zanima me hoću li moći zanijeti? Partner i ja želimo dijete (iako on ima dijete iz prvog braka), ali su nas svi prepali s pričama kako ja nikada neću moći imati djece s obzirom na bolesnu štitnjaču. S ginekološke strane je sa mnom sve u redu, jedan od najboljih ginekologa u mom gradu mi je rekao da ću biti 'stroj za rađanje'.

Posljednjih godina, subklinički poremećaji štitnjače česti su u mladih žena; tome dobrim dijelom doprinosi i nedavna revizija stručnih udruga normalnih vrijednosti hormona u populaciji, koja je dovela do trenda što uže i bolje kontrole ove neobično važne žlijezde koja ima snažan utjecaj na cjelokupni metabolizam i funkcioniranje čitavog tijela. Dodatno tome, spoznaje da je stroga regulacija vrlo važna i u I. tromjesečju trudnoće te prilikom zanošenja – dovela je do stavova struke po kojima dijagnostika i liječenje poremećaja funkcija štitne žlijezde spada među najranije korake obrade neplodnosti. 

Možda te zanima... Uzrok neplodnosti možda se krije u štitnjači Trudnoća

Ukoliko imate dobro regulirane hormone, uz redovitu kontrolu, do trudnoće bi trebalo doći vrlo brzo, ukoliko su naravno i ostali parametri plodnosti uredni. Pri tome mislim na oplodnu sposobnost partnera, infekcije, dobru rezervu jajnika, uredne jajovode, itd...koji su neophodni dijelovi lanca potrebnog za normalno zatrudnjivanje i iznošenje trudnoće. Ukoliko do trudnoće ne dođe u roku od 12 mjeseci, savjetujem vam da se obratite nekom od kolega s užom specijalizacijom iz reprodukcijske medicine, popularno zvanim "MPO-liječnicima", a kako bi se provela i dodatna fina dijagnostika.

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.