Trudnoća Planiranje trudnoće 09. srpnja 2018.

Abortus u Hrvatskoj: Više od polovice žena bilo je u braku

fetus ultrazvuk
Foto: Thinkstock
klokanica postala miss7mama.24sata.hr

Najviše pobačaja napravile žene u 30-im godinama života, a bilo je tu i maloljetnih djevojaka, njih 49. Više od polovice žena koje su tražile pobačaj bilo je u braku, njih čak 53.82 posto

Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) objavio je podatke o tome koliko je pobačaja napravljeno u našoj zemlji prošle godine. Usporedili su broj legalno induciranih pobačaja (namjernih) s ranijim godinama, a otkrili su i dob žena koje odlaze na pobačaj, njihov bračni status, broj djece, jesu li koristile kontracepciju ili ne...

Autori izvješća "Pobačaji u zdravstvenim ustanovama u Hrvatskoj 2017. godine" godinu su Željka Draušnik, dr. med. i izv. prof. dr. sc. Urelija Rodin, prim. dr. med. 

"Izvor podataka su isključivo bolnice, jer se, prema propisima, svim ženama s pobačajem zdravstvena zaštita pruža u stacionarnim zdravstvenim ustanovama. Prijave za sve vrste pobačaja se dostavljaju u Nacionalni javnozdravstveni informacijski sustav", napomenuli su na početku izvješća.

Lani je ukupno zabilježeno 6.145 pobačaja (nenamjernih i namjernih), a legalno inducirani pobačaji (namjerni) činili su čak 39,32 posto njih - što je brojka od 2.416 pobačaja. 

bolnica, operacija Možda te zanima... U Hrvatskoj bi zabranili pobačaj poljskim zakonom Trudnoća

 | Author: HZJZ Foto: HZJZ

Najviše su ih napravile žene u 30-im godinama života, a bilo je tu i maloljetnih djevojaka, njih 49.

"Od žena kod kojih je evidentiran legalno inducirani pobačaj najviše je onih u dobi 30 do 39 godina (47,68 posto), a zatim slijedi dobna skupina 20 do 29 godina kod koje je evidentirano 36,34 posto. Tijekom 2017. godine prijavljeno je 49 legalno induciranih pobačaja u maloljetnica (do 18. godine života) što čini 2 posto. U mladih djevojaka od navršenih 18 do 20 godina prijavljeno je još 108 legalno induciranih pobačaja što zajedno čini 6,5 posto", napisali su Željka Draušnik, dr. med. i izv. prof. dr. sc. Urelija Rodin, prim. dr. med. u svojem izvješću.

žena, bolnica, pobačaj Možda te zanima... 'Odluka o abortusu bila mi je najteža u životu' Trudnoća

Razlozi za pobačaj

Čak 84,68 posto pobačaja napravljeno je na zahtjev žena. Zbog malformacije ploda bilo ih je 3,1 posto, a zbog ugroženog zdravlja žene - 1,45 posto. Razlog za legalno inducirani pobačaj ostao je nepoznat u 9,27 posto slučajeva, a 0,5 njih zbog drugih zakonom utvrđenih razloga (nije precizirano kojih).  | Author: HZJZ Foto: HZJZ

Broj legalno induciranih pobačaja usporedili su s brojem djece koju te žene imaju (ili nemaju). Najviše žena, koje su se odlučile na namjerni pobačaj, nemaju niti jedno dijete - njih  32,4 post. Slijede ih sa 28,1 posto žene koje imaju dvoje djece, pa zatim 20 posto onih koje imaju jedno dijete, 12,4 posto troje djece, a 5,1 posto više od toga. "Većina legalno induciranih pobačaja (91,97 posto) je izvršena u prvih 10 tjedana trudnoće"; stoji u izvještaju. Više od polovice žena koje su tražile pobačaj bilo je u braku, njih čak 53.82 posto.

amy, abortus Možda te zanima... 'Odluka o abortusu bila je pravilna za našu obitelj' Trudnoća

 | Author: HZJZ Foto: HZJZ U Zagrebu najviše, u Splitsko-dalmatinskoj najmanje pobačaja

Najviše pobačaja napravljeno je u gradu Zagrebu - 315, pa slijedi Istarska županija sa 274. Najmanje ih je bilo u Splitsko - dalmatinskoj, svega 69. Ako usporedimo podatke od ranijih godina, broj legalno induciranih pobačaja u našoj zemlji je u padu. Za usporedbu, 2001. godine bilo ih je 6.574., u 2011. godini 4.347, a lani 2.416.

 | Author: HZJZ Foto: HZJZ Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, RH ima nižu stopu prijavljenih legalno induciranih pobačaja na 1000 živorođenih nego susjedne zemlje i Europska Unija, ali trend smanjenja stope se prati u svim navedenim zemljama - napomenuli su i izvještaju. Od 2070 legalno induciranih pobačaja na zahtjev žena, prema dostupnim podacima, u 76,91 posto slučajeva žene nisu koristile metode kontracepcije, piše u izvješću.

Možda te zanima... 2016. u Hrvatskoj rodilo 259 djevojaka mlađih od 17 godina Trudnoća

Komentari 0

Komentiraj, znaš da želiš!

Za komentiranje je potrebno prijaviti se. Nemaš korisnički račun? Registracija je brza i jednostavna, registriraj se i uključi se u raspravu.